zamknij

Trios z mięsa w przyprawach

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | cielęcina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Przepis z książki Michel Moran
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Michel Moran "Doradca smaku" (wydawnictwo MUZA S.A)Trio z mięsa w przyprawach

Składniki

  • 300 g karkówki wieprzowej
  • 300 g cielęciny
  • 200 g boczku wędzonego
  •  ogórki konserwowe
  •  chrzan tarty
  • kilka pomidorków cherry
  •  marynata do karkówki:
  • 1 ząbek czosnku
  •  oliwa z oliwek
  •  musztarda rosyjska (Prymat)
  •  tymianek
  •  oregano
  •  zioła prowansalskie
  •  sól morska
  •  pieprz czarny
  •  marynata do cielęciny:
  •  oliwa z oliwek
  •  kminek mielony
  •  chilli pieprz cayenne
  •  sól morska
  •  pieprz czarny mielony
  •  sos:
  • 4 łyżki keczupu
  • 20 ml wody
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej (Prymat)
0
0

Sposób przygotowania:

Marynata do karkówki:

  • Do miski włóż czosnek pokrojony w drobną kostkę, łyżeczkę musztardy, odrobinę oliwy, wsyp po szczypcie ziół prowansalskich, tymianku i oregano.
  • Karkówkę pokrój w plastry, dopraw solą, mielonym pieprzem i dokładnie natrzyj marynatą z obu stron.

Marynata do cielęciny:

  • Cielęcinę pokrój w paski, dopraw solą i mielonym pieprzem. Obtocz w oliwie z oliwek i obwicie posyp mielonym kminkiem i chilli.

 

  • Rozpocznij grillowanie mięs.
  • Na rozgrzany grill włóż najpierw cielęcinę, grilluj ją z obu stron, łącznie przez 4 minuty.
  • Po tym czasie mięso umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
  • Gdy cielęcina zapieka się w piekarniku, na grill wrzuć karkówkę i również grillu ją przez 4 minuty z obu stron.
  • Zgrillowaną karkówkę dołóż do cielęciny w piekarniku.
  • Następnie grilluj plastry boczku (4-5 min) i przygotuj sos.

Sos:

  • Do rondelka wlej 20 ml i zagotuj. Dołóż 4 łyżki ketchupu oraz 2-3 łyżki miodu. Mieszaj, dodaj jeszcze 1-2 łyżeczki musztardy.

Podanie:

  • Przygotuj talerze dekorując je świeżymi pomidorkami cherry, ogórkami konserwowymi i ziołami. Do trzech miseczek przełóż sosy: przygotowany wcześniej sos musztardowo - keczupowy, chrzan, musztarda rosyjska.
  • Podpieczone kawałki mięsa ułóż na talerzu i podaj.

Przepis: Michel Moran z książki "Doradca smaku" (wydawnictwo MUZA S.A).

Michel Moran "Doradca smaku"
Autor: Wydawnictwo MUZA S.A Michel Moran "Doradca smaku"


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

tvnpix