zamknij

Trios z mięsa w przyprawach

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | cielęcina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Przepis z książki Michel Moran
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Michel Moran "Doradca smaku" (wydawnictwo MUZA S.A)Trio z mięsa w przyprawach

Składniki

  • 300 g karkówki wieprzowej
  • 300 g cielęciny
  • 200 g boczku wędzonego
  •  ogórki konserwowe
  •  chrzan tarty
  • kilka pomidorków cherry
  •  marynata do karkówki:
  • 1 ząbek czosnku
  •  oliwa z oliwek
  •  musztarda rosyjska (Prymat)
  •  tymianek
  •  oregano
  •  zioła prowansalskie
  •  sól morska
  •  pieprz czarny
  •  marynata do cielęciny:
  •  oliwa z oliwek
  •  kminek mielony
  •  chilli pieprz cayenne
  •  sól morska
  •  pieprz czarny mielony
  •  sos:
  • 4 łyżki keczupu
  • 20 ml wody
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej (Prymat)
0
0

Sposób przygotowania:

Marynata do karkówki:

  • Do miski włóż czosnek pokrojony w drobną kostkę, łyżeczkę musztardy, odrobinę oliwy, wsyp po szczypcie ziół prowansalskich, tymianku i oregano.
  • Karkówkę pokrój w plastry, dopraw solą, mielonym pieprzem i dokładnie natrzyj marynatą z obu stron.

Marynata do cielęciny:

  • Cielęcinę pokrój w paski, dopraw solą i mielonym pieprzem. Obtocz w oliwie z oliwek i obwicie posyp mielonym kminkiem i chilli.

 

  • Rozpocznij grillowanie mięs.
  • Na rozgrzany grill włóż najpierw cielęcinę, grilluj ją z obu stron, łącznie przez 4 minuty.
  • Po tym czasie mięso umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
  • Gdy cielęcina zapieka się w piekarniku, na grill wrzuć karkówkę i również grillu ją przez 4 minuty z obu stron.
  • Zgrillowaną karkówkę dołóż do cielęciny w piekarniku.
  • Następnie grilluj plastry boczku (4-5 min) i przygotuj sos.

Sos:

  • Do rondelka wlej 20 ml i zagotuj. Dołóż 4 łyżki ketchupu oraz 2-3 łyżki miodu. Mieszaj, dodaj jeszcze 1-2 łyżeczki musztardy.

Podanie:

  • Przygotuj talerze dekorując je świeżymi pomidorkami cherry, ogórkami konserwowymi i ziołami. Do trzech miseczek przełóż sosy: przygotowany wcześniej sos musztardowo - keczupowy, chrzan, musztarda rosyjska.
  • Podpieczone kawałki mięsa ułóż na talerzu i podaj.

Przepis: Michel Moran z książki "Doradca smaku" (wydawnictwo MUZA S.A).

Michel Moran "Doradca smaku"
Autor: Wydawnictwo MUZA S.A Michel Moran "Doradca smaku"


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

tvnpix