zamknij

Trios z mięsa w przyprawach

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | cielęcina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Przepis z książki Michel Moran
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Michel Moran "Doradca smaku" (wydawnictwo MUZA S.A)Trio z mięsa w przyprawach

Składniki

  • 300 g karkówki wieprzowej
  • 300 g cielęciny
  • 200 g boczku wędzonego
  •  ogórki konserwowe
  •  chrzan tarty
  • kilka pomidorków cherry
  •  marynata do karkówki:
  • 1 ząbek czosnku
  •  oliwa z oliwek
  •  musztarda rosyjska (Prymat)
  •  tymianek
  •  oregano
  •  zioła prowansalskie
  •  sól morska
  •  pieprz czarny
  •  marynata do cielęciny:
  •  oliwa z oliwek
  •  kminek mielony
  •  chilli pieprz cayenne
  •  sól morska
  •  pieprz czarny mielony
  •  sos:
  • 4 łyżki keczupu
  • 20 ml wody
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej (Prymat)
0
0

Sposób przygotowania:

Marynata do karkówki:

  • Do miski włóż czosnek pokrojony w drobną kostkę, łyżeczkę musztardy, odrobinę oliwy, wsyp po szczypcie ziół prowansalskich, tymianku i oregano.
  • Karkówkę pokrój w plastry, dopraw solą, mielonym pieprzem i dokładnie natrzyj marynatą z obu stron.

Marynata do cielęciny:

  • Cielęcinę pokrój w paski, dopraw solą i mielonym pieprzem. Obtocz w oliwie z oliwek i obwicie posyp mielonym kminkiem i chilli.

 

  • Rozpocznij grillowanie mięs.
  • Na rozgrzany grill włóż najpierw cielęcinę, grilluj ją z obu stron, łącznie przez 4 minuty.
  • Po tym czasie mięso umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
  • Gdy cielęcina zapieka się w piekarniku, na grill wrzuć karkówkę i również grillu ją przez 4 minuty z obu stron.
  • Zgrillowaną karkówkę dołóż do cielęciny w piekarniku.
  • Następnie grilluj plastry boczku (4-5 min) i przygotuj sos.

Sos:

  • Do rondelka wlej 20 ml i zagotuj. Dołóż 4 łyżki ketchupu oraz 2-3 łyżki miodu. Mieszaj, dodaj jeszcze 1-2 łyżeczki musztardy.

Podanie:

  • Przygotuj talerze dekorując je świeżymi pomidorkami cherry, ogórkami konserwowymi i ziołami. Do trzech miseczek przełóż sosy: przygotowany wcześniej sos musztardowo - keczupowy, chrzan, musztarda rosyjska.
  • Podpieczone kawałki mięsa ułóż na talerzu i podaj.

Przepis: Michel Moran z książki "Doradca smaku" (wydawnictwo MUZA S.A).

Michel Moran "Doradca smaku"
Autor: Wydawnictwo MUZA S.A Michel Moran "Doradca smaku"


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

tvnpix