zamknij

Trufle

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Jasne z migdałami czy ciemne z chili?
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsTrufle

Składniki

  • Białe trufle:
  • 125g  mascarpone
  • ½ szklanki zmielonych migdałów
  • ½ szklanki ciasteczek digestive
  • 100 g białej czekolady
  • opcjonalnie -1 łyżeczka lemon curd
  • Ciemne trufle:
  • 50g czekolady
  • 70% kakao
  • 40ml śmietanki 36%
  • 5g  masła
  • ½ łyżeczki chilli
  • 2-3 krople soku z cytryny
  • kakao do obtoczenia
0
0

Sposób przygotowania:

  • Jasne:
  • Ciastka zmiksuj na drobny piasek, wymieszaj z mascarpone, migdałami. Dodaj rozpuszczoną na parze białą czekoladę oraz opcjonalnie lemon curd.
  • Całość wymieszaj, schłodź do stężenia. Formuj kulki i obtocz w cukrze pudrze.

 

  • Ciemne:
  • Czekoladę rozpuść na parze, wciąż mieszając trzepaczką. Dodaj masło i mieszaj, aż czekolada je wchłonie. Garnek zdejmij z ognia, ale miskę pozostaw na garnku.
  • Następnie dodawaj śmietankę, partiami, wciąż mieszając, gdy czekolada wchłonie śmietankę, dodaj następną jej część. Wciąż mieszając trzepaczką, dodaj chilli i kilka kropli soku z cytryny.
  • Masę przelej do plastikowego pudełka na żywność i chłodzić, aż masa stężeje. Formuj kulki, obtocz w kakao, na koniec schłodź.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Trufle wyglądają rewelacyjnie, pięknie udekorowane, u mnie były w zeszłym tygodniu- trufle migdałowe (wg,kuchni lidla,), mniam.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      tvnpix