zamknij

Trufle

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Jasne z migdałami czy ciemne z chili?
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: DDTVN/East NewsTrufle

Składniki

  • Białe trufle:
  • 125g  mascarpone
  • ½ szklanki zmielonych migdałów
  • ½ szklanki ciasteczek digestive
  • 100 g białej czekolady
  • opcjonalnie -1 łyżeczka lemon curd
  • Ciemne trufle:
  • 50g czekolady
  • 70% kakao
  • 40ml śmietanki 36%
  • 5g  masła
  • ½ łyżeczki chilli
  • 2-3 krople soku z cytryny
  • kakao do obtoczenia
0
0

Sposób przygotowania:

  • Jasne:
  • Ciastka zmiksuj na drobny piasek, wymieszaj z mascarpone, migdałami. Dodaj rozpuszczoną na parze białą czekoladę oraz opcjonalnie lemon curd.
  • Całość wymieszaj, schłodź do stężenia. Formuj kulki i obtocz w cukrze pudrze.

 

  • Ciemne:
  • Czekoladę rozpuść na parze, wciąż mieszając trzepaczką. Dodaj masło i mieszaj, aż czekolada je wchłonie. Garnek zdejmij z ognia, ale miskę pozostaw na garnku.
  • Następnie dodawaj śmietankę, partiami, wciąż mieszając, gdy czekolada wchłonie śmietankę, dodaj następną jej część. Wciąż mieszając trzepaczką, dodaj chilli i kilka kropli soku z cytryny.
  • Masę przelej do plastikowego pudełka na żywność i chłodzić, aż masa stężeje. Formuj kulki, obtocz w kakao, na koniec schłodź.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Trufle wyglądają rewelacyjnie, pięknie udekorowane, u mnie były w zeszłym tygodniu- trufle migdałowe (wg,kuchni lidla,), mniam.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      tvnpix