zamknij

Trufle

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Jasne z migdałami czy ciemne z chili?
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsTrufle

Składniki

  • Białe trufle:
  • 125g  mascarpone
  • ½ szklanki zmielonych migdałów
  • ½ szklanki ciasteczek digestive
  • 100 g białej czekolady
  • opcjonalnie -1 łyżeczka lemon curd
  • Ciemne trufle:
  • 50g czekolady
  • 70% kakao
  • 40ml śmietanki 36%
  • 5g  masła
  • ½ łyżeczki chilli
  • 2-3 krople soku z cytryny
  • kakao do obtoczenia
0
0

Sposób przygotowania:

  • Jasne:
  • Ciastka zmiksuj na drobny piasek, wymieszaj z mascarpone, migdałami. Dodaj rozpuszczoną na parze białą czekoladę oraz opcjonalnie lemon curd.
  • Całość wymieszaj, schłodź do stężenia. Formuj kulki i obtocz w cukrze pudrze.

 

  • Ciemne:
  • Czekoladę rozpuść na parze, wciąż mieszając trzepaczką. Dodaj masło i mieszaj, aż czekolada je wchłonie. Garnek zdejmij z ognia, ale miskę pozostaw na garnku.
  • Następnie dodawaj śmietankę, partiami, wciąż mieszając, gdy czekolada wchłonie śmietankę, dodaj następną jej część. Wciąż mieszając trzepaczką, dodaj chilli i kilka kropli soku z cytryny.
  • Masę przelej do plastikowego pudełka na żywność i chłodzić, aż masa stężeje. Formuj kulki, obtocz w kakao, na koniec schłodź.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Trufle wyglądają rewelacyjnie, pięknie udekorowane, u mnie były w zeszłym tygodniu- trufle migdałowe (wg,kuchni lidla,), mniam.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      tvnpix