zamknij

Trufle piernikowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Czekoladki warte grzechu
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Janka Pomianowska - piankablog.plTrufle piernikowe

Składniki

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • garść pokruszonych pierniczków
0
0

Sposób przygotowania:

  • Śmietanę, czekoladę i przyprawę rozpuść w kąpieli wodnej, lub mikrofalówce ustawionej na ok 3 minuty, na najmniejszą moc.
  • Przełóż masę do płaskiego pojemnika. Kiedy ostygnie włóż do lodówki. Przy pomocy łyżeczki formuj z zimnej masy kulki – nie muszą mieć idealnego kształtu. Gotowe kulki włóż ponownie do lodówki. Kiedy znów stwardnieją, formuj je w dłoniach – teraz już powinny być kształtne i piękne.
  • Obtocz je natychmiast w okruszkach – przykleją się najlepiej, kiedy trufla będzie lekko ogrzana na powierzchni od ciepła dłoni.
  • Gotowe trufle przechowuj w lodówce.

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

wyglądają obłędnie i już widać świąteczny klimat, ja właśnie upiekłam ciastka korzenne wg,kuchni lidla, cudnie pachną:)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      tvnpix