zamknij

Trufle piernikowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Czekoladki warte grzechu
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Janka Pomianowska - piankablog.plTrufle piernikowe

Składniki

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • garść pokruszonych pierniczków
0
0

Sposób przygotowania:

  • Śmietanę, czekoladę i przyprawę rozpuść w kąpieli wodnej, lub mikrofalówce ustawionej na ok 3 minuty, na najmniejszą moc.
  • Przełóż masę do płaskiego pojemnika. Kiedy ostygnie włóż do lodówki. Przy pomocy łyżeczki formuj z zimnej masy kulki – nie muszą mieć idealnego kształtu. Gotowe kulki włóż ponownie do lodówki. Kiedy znów stwardnieją, formuj je w dłoniach – teraz już powinny być kształtne i piękne.
  • Obtocz je natychmiast w okruszkach – przykleją się najlepiej, kiedy trufla będzie lekko ogrzana na powierzchni od ciepła dłoni.
  • Gotowe trufle przechowuj w lodówce.

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

wyglądają obłędnie i już widać świąteczny klimat, ja właśnie upiekłam ciastka korzenne wg,kuchni lidla, cudnie pachną:)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      tvnpix