zamknij

Trufle piernikowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Czekoladki warte grzechu
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Janka Pomianowska - piankablog.plTrufle piernikowe

Składniki

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • garść pokruszonych pierniczków
0
0

Sposób przygotowania:

  • Śmietanę, czekoladę i przyprawę rozpuść w kąpieli wodnej, lub mikrofalówce ustawionej na ok 3 minuty, na najmniejszą moc.
  • Przełóż masę do płaskiego pojemnika. Kiedy ostygnie włóż do lodówki. Przy pomocy łyżeczki formuj z zimnej masy kulki – nie muszą mieć idealnego kształtu. Gotowe kulki włóż ponownie do lodówki. Kiedy znów stwardnieją, formuj je w dłoniach – teraz już powinny być kształtne i piękne.
  • Obtocz je natychmiast w okruszkach – przykleją się najlepiej, kiedy trufla będzie lekko ogrzana na powierzchni od ciepła dłoni.
  • Gotowe trufle przechowuj w lodówce.

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

wyglądają obłędnie i już widać świąteczny klimat, ja właśnie upiekłam ciastka korzenne wg,kuchni lidla, cudnie pachną:)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      tvnpix