zamknij

Trufle piernikowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Czekoladki warte grzechu
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Janka Pomianowska - piankablog.plTrufle piernikowe

Składniki

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • garść pokruszonych pierniczków
0
0

Sposób przygotowania:

  • Śmietanę, czekoladę i przyprawę rozpuść w kąpieli wodnej, lub mikrofalówce ustawionej na ok 3 minuty, na najmniejszą moc.
  • Przełóż masę do płaskiego pojemnika. Kiedy ostygnie włóż do lodówki. Przy pomocy łyżeczki formuj z zimnej masy kulki – nie muszą mieć idealnego kształtu. Gotowe kulki włóż ponownie do lodówki. Kiedy znów stwardnieją, formuj je w dłoniach – teraz już powinny być kształtne i piękne.
  • Obtocz je natychmiast w okruszkach – przykleją się najlepiej, kiedy trufla będzie lekko ogrzana na powierzchni od ciepła dłoni.
  • Gotowe trufle przechowuj w lodówce.

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

wyglądają obłędnie i już widać świąteczny klimat, ja właśnie upiekłam ciastka korzenne wg,kuchni lidla, cudnie pachną:)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      tvnpix