zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Truskawka z wanilią

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
nsg
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: bonappetitng.blogspot.comTruskawka z wanilią

Składniki

  • 350 g masła
  • 300 g mąki
  • 3 + 2 bialka jajka
  • 360 g cukru
  • 1 szklanka jogurtu (śmietanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 soszetki cukru waniliowego
  • 200 g przecieru truskawkowego
  • 60 g wody
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Krem. Przygotować bezę włoską: w rondelku zagotować wodę z cukrem (160 g) do T 117°C – „do piórka”
  • W między czasie ubić na sztywno 2 białka z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać gorący syrop cieniusieńkim strumieniem. Ubijać dopóki beze nie ostygnie (40-45°C) i nie będzie gęsta. Odstawić do ostygnięcia
  • Masło (200 g) utrzeć na puch. Ciągle ubijając na małych obrotach, stopniowo dodawać bezę włoską, a pod koniec – przecier truskawkowy
  • Muffinki. Do miski przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia
  • Do drugiej miski włożyć miękkie masło (150 g), wsypać cukier (200 g) i ucierać aż masa zbieleje i będzie puszysta
  • Ciągle ucierając, dodawać kolejno po 1 jajku
  • Następnie wsypać kilka łyżek mąki – wymieszać, dodać 1/3 jogurtu, znów – mąkę, jogurt, mąkę, resztę jogurtu i resztę mąki
  • Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Piec ok. 20 min w T 170°C z termoobiegiem. Ostudzić na kartce
  • Do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką włożyć krem i wyciskać na babeczki. Nie lubię kiedy na babeczkach jest dużo kremu i dla tego wzięłam tylki z małą średnicą
  • Trzymać babeczki w lodówce

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

tvnpix