zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Truskawkowa brownie czyli muffinka bardzo czekoladowa z bitą śmietaną i truskawkami

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
oneminutemuffin
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://oneminutemuffin.pl/Truskawkowa brownie czyli muffinka bardzo czekoladowa z bitą śmietaną i truskawkami

Składniki

  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka śmietanka tortowa 36%
  • 3  jajka
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 8  truskawek
0
3

Sposób przygotowania:

  • Na wstępie musimy rozpuścić czekoladę.
  • Tym razem nie w mikrofali, ale w kąpieli wodnej. Dlatego będziemy potrzebować garnek oraz szklaną miskę. Do garnka wlewamy wodę tak, aby po położeniu miski na garnek, miska nie dotykała wody. Wodę w garnku gotujemy. Wówczas zmniejszamy ogień na minmalny. Na garnek kładziemy miskę. Dodajemy masło i delikatnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną gorzką czekoladę. Mieszamy, aż wszystko ładnie sie rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem trzcinowym.
  • Dodajemy delikatnie kakao. Miksujemy na bardzo niskich obrotach.
  • Dodajemy ostudzoną roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę z masłem. Delikatnie mieszamy. Nie miksujemy.
  • Dodajemy mąkę. Delikatnie mieszamy łyżką.
  • Kroimy w kostkę czekoladę mleczną i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami. Każda napełniamy ciastem do ok 3/4 jej wysokości. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekrnika na około 20-25 minut. Gotowe!
  • Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Nakładamy1 łyżeczkę bitej śmietany na każdą muffinke i ozdabiamy połówką truskawki.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Bardzo przydatne dziękujemy....

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      tvnpix