zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Truskawkowa brownie czyli muffinka bardzo czekoladowa z bitą śmietaną i truskawkami

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
oneminutemuffin
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: http://oneminutemuffin.pl/Truskawkowa brownie czyli muffinka bardzo czekoladowa z bitą śmietaną i truskawkami

Składniki

  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka śmietanka tortowa 36%
  • 3  jajka
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 8  truskawek
0
3

Sposób przygotowania:

  • Na wstępie musimy rozpuścić czekoladę.
  • Tym razem nie w mikrofali, ale w kąpieli wodnej. Dlatego będziemy potrzebować garnek oraz szklaną miskę. Do garnka wlewamy wodę tak, aby po położeniu miski na garnek, miska nie dotykała wody. Wodę w garnku gotujemy. Wówczas zmniejszamy ogień na minmalny. Na garnek kładziemy miskę. Dodajemy masło i delikatnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną gorzką czekoladę. Mieszamy, aż wszystko ładnie sie rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem trzcinowym.
  • Dodajemy delikatnie kakao. Miksujemy na bardzo niskich obrotach.
  • Dodajemy ostudzoną roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę z masłem. Delikatnie mieszamy. Nie miksujemy.
  • Dodajemy mąkę. Delikatnie mieszamy łyżką.
  • Kroimy w kostkę czekoladę mleczną i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami. Każda napełniamy ciastem do ok 3/4 jej wysokości. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekrnika na około 20-25 minut. Gotowe!
  • Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Nakładamy1 łyżeczkę bitej śmietany na każdą muffinke i ozdabiamy połówką truskawki.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Bardzo przydatne dziękujemy....

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      tvnpix