zamknij

Twarogowe mormorando i cisza jak migdałem zasiał

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Pomysł na deser, śniadanie lub słodką kolację
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHTwarogowe mormorando

Składniki

  • 400 g półtłustego twarogu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 puszka płynna masa kajmakowa
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki mleka
  • do dekoracji płatki migdałów
  • do przybrania jagody, maliny lub inne owoce
  • kilka liści mięty
  • do smażenia olej
0
0

Sposób przygotowania:

  • W misce wymieszaj twaróg, jajko, cukier i cukier waniliowy.
  • Dodaj mąkę i jeszcze raz delikatnie wymieszaj, zostawiając widoczne małe grudki. Ciasto powinno lekko lepić się do rąk. Przed formowaniem każdego kółeczka posypuj dłonie odrobiną mąki (mąka ma tylko pomóc w uzyskaniu odpowiedniej konsystencji).
  • Smaż na rozgrzanej patelni, ale niezbyt dużym ogniu, aż zarumienią się z obydwu stron. Nie żałuj oleju.
  • Tabliczkę mlecznej czekolady rozpuć w garnku z małą ilością mleka.
  • Gotowe twarogowe kółeczka ułóż na dużym talerzu, polewj je czekoladą i płynną masą kajmakową (ilość według uznania).
  • Ozdób jagodami lub malinami, płatkami migdałów i listkiem mięty.

Więcej przepisów znajdziesz na oficjalnej stronie programu "Ugotowani"!

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ochyda! o fu o ble

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      a prubowałeś że wiesz że o fu o ble?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

          Sarna w wielkim mieście

          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          tvnpix