zamknij

Udka gęsie pieczone w cydrze, rozmarynie i tymianku

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Drób i jabłka, czyli połączenie idealne!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: mat. prasowe WasaUdka gęsie pieczone w cydrze

Składniki

  •  sól (opcjonalnie)
  • 2 udka gęsie
  • 3 duże jabłka (szara reneta)
  • 400 ml cydru
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  •  1/5 doniczki świeżego tymianku
0
0
  • Udka umyj, osusz, natrzyj czosnkiem, posól, dodaj posiekany tymianek i rozmaryn. Tak przygotowaną gęsinę odstaw na noc do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodówki udka obsmaż na patelni, przełóż do brytfanki, piecz 50 minut w temperaturze 160 stopni - funkcja termoobieg.
  • Po tym czasie dolej300 ml cydru i piecz kolejne 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, nogi gęsie posmaruj miodem gryczanym. Miód spowoduje, że skórka będzie bardziej błyszcząca i chrupiąca.
  • Jabłkowe puree: jabłka umyj i osusz. Przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz ok. 20 minut w temperaturze 160 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ostudź, obierz i pokrój w małe kawałki. Przełóż do rondelka, dodaj ok. 100 ml cydru, duś 10 minut.  Całość zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
  • Pieczoną gęś podaj z jabłkowym puree. Mięso można pokroić w cienkie plastry, ułożyć na pieczywie, polać jabłkowym puree, udekorować świeżym rozmarynem lub tymiankiem.

Źródło przepisu: materiały prasowe Wasa.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

tvnpix