Udo gęsie konfitowane
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 2 Ilość porcjiWedług tradycyjnego przepisu
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 4 uda gęsie
- sól i pieprz
- liść laurowy
- czosnek
- sadełkowy tłuszcz lub smalec gęsi
0
4
Sposób przygotowania:
- Uda gęsie posól, przypraw ziołami i pozostaw na cały dzień w lodówce.
- Rozgrzej smalec lub roztop tłuszczyk.
- Następnie usuń zioła z ud i wrzuć do tłuszczu. Gotuj/ smaż (cknfitujemy) uda na bardzo małym ogniu do miękkości.
Uwagi: O konfitowaniu mówimy wtedy, gdy przygotowujemy mięso w ten sposób, że leży ono w tłuszczu w niskiej temperaturze aż zmięknie. Udka kacze przygotowane w gęsim tłuszczu mogą być przechowywane nawet kilka miesięcy.
Przepis realizowany w ramach akcji "Gęsina na św. Marcina".
Podobny przepis:
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.