zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Udziec z indyka z żurawinami, śliwkami i orzechami włoskimi podany z marchewką duszoną z imbirem

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://tapasdecolores.blogspot.com/Udziec z indyka z żurawinami, śliwkami i orzechami włoskimi podany z marchewką duszoną z imbirem

Składniki

  • 1 mały udziec z indyka
  • 500 g małej marchewki
  • 8 suszonych śliwek
  • garść orzechów włoskich
  • garść żurawiny
  • kilka łyżek sosu orzechowego
  • połowa opakowania przyprawy do gyrosa
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 3 cm imbiru świeżego
  • 1 łyżka masła Lurpak
  • do smaku cynamon
  • do smaku sól i pieprz
  • do smaku kilka kropel cytryny
0
0

Sposób przygotowania:

  • Dzień wcześniej myję mięso, osuszam, wycinam kość i zdejmuję skórę. Wycinam po obu stronach kieszonki w mięsie. Nacieram w mięso przyprawę Kamis i sos orzechowy. Dzień wcześniej śliwki i żurawinę zalewam śliwowicą lub innym mocnym alkoholem.
  • Na drugi dzień wypełniam kieszonki mięsa śliwkami, orzechami, żurawiną i zwijam w tzw. roladę. Jeśli zachodzi taka potrzeba wykorzystuję wykałaczki, aby rolada nie rozchodziła się nam w czasie pieczenia. Sos orzechowy ponownie wcieram w mięso, aby ładnie zrumieniło się w trakcie pieczenia i nabrało orzechowego smaku.
  • Wkładam mięso w żaroodpornym naczyniu do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piekę około godziny. W trakcie pieczenia na początku używam termoobiegu, jeśli mięso będzie miało spieczoną skórkę, to obracam je tak, aby z każdej strony mogło być zarumienione. W trakcie pieczenia jeszcze raz pędzelkiem smaruję mięso sosem orzechowym.
  • Po około 20 minutach nakładam pokrywkę żaroodporną lub folię aluminiową i tak piekę mięso jeszcze około 40 minut. Po wyjęciu mięsa z piekarnika, zdejmuję pokrywkę żaroodporną, przykrywam ściereczką i zostawiam na 20 minut, następnie mogę kroić na porcje.
  • Marchewki umyte, obrane i pokrojone na podłużne "ćwiartki" gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut, najlepiej sprawdzić widelcem w trakcie gotowania, czy nie są jeszcze zbyt twarde.
  • Odcedzamy zostawiamy w miseczce trochę wywaru. na patelnię nakładamy masło, do roztopionego masła dodajemy imbir i cynamon, chwilę mieszamy i dodajemy ugotowane marchewki doprawiamy solą, pieprzem i delikatnie cytryną - mają być słodkie, mieszamy dusimy pod przykryciem około 5 minut, w zależności od potrzeby możemy dodać niewielką ilość wywaru, który nam został z gotowania marchewki.
  • Do dekoracji talerza użyłam marynowane w alkoholu śliwki i dynię, można dodać zagęszczony sos, który powstał w czasie pieczenia mięsa (jest przyjemnie lekko słodki od śliwek i kwaskowy od żurawiny). Smacznego :)

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

tvnpix