zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Udziec z indyka z żurawinami, śliwkami i orzechami włoskimi podany z marchewką duszoną z imbirem

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://tapasdecolores.blogspot.com/Udziec z indyka z żurawinami, śliwkami i orzechami włoskimi podany z marchewką duszoną z imbirem

Składniki

  • 1 mały udziec z indyka
  • 500 g małej marchewki
  • 8 suszonych śliwek
  • garść orzechów włoskich
  • garść żurawiny
  • kilka łyżek sosu orzechowego
  • połowa opakowania przyprawy do gyrosa
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 3 cm imbiru świeżego
  • 1 łyżka masła Lurpak
  • do smaku cynamon
  • do smaku sól i pieprz
  • do smaku kilka kropel cytryny
0
0

Sposób przygotowania:

  • Dzień wcześniej myję mięso, osuszam, wycinam kość i zdejmuję skórę. Wycinam po obu stronach kieszonki w mięsie. Nacieram w mięso przyprawę Kamis i sos orzechowy. Dzień wcześniej śliwki i żurawinę zalewam śliwowicą lub innym mocnym alkoholem.
  • Na drugi dzień wypełniam kieszonki mięsa śliwkami, orzechami, żurawiną i zwijam w tzw. roladę. Jeśli zachodzi taka potrzeba wykorzystuję wykałaczki, aby rolada nie rozchodziła się nam w czasie pieczenia. Sos orzechowy ponownie wcieram w mięso, aby ładnie zrumieniło się w trakcie pieczenia i nabrało orzechowego smaku.
  • Wkładam mięso w żaroodpornym naczyniu do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piekę około godziny. W trakcie pieczenia na początku używam termoobiegu, jeśli mięso będzie miało spieczoną skórkę, to obracam je tak, aby z każdej strony mogło być zarumienione. W trakcie pieczenia jeszcze raz pędzelkiem smaruję mięso sosem orzechowym.
  • Po około 20 minutach nakładam pokrywkę żaroodporną lub folię aluminiową i tak piekę mięso jeszcze około 40 minut. Po wyjęciu mięsa z piekarnika, zdejmuję pokrywkę żaroodporną, przykrywam ściereczką i zostawiam na 20 minut, następnie mogę kroić na porcje.
  • Marchewki umyte, obrane i pokrojone na podłużne "ćwiartki" gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut, najlepiej sprawdzić widelcem w trakcie gotowania, czy nie są jeszcze zbyt twarde.
  • Odcedzamy zostawiamy w miseczce trochę wywaru. na patelnię nakładamy masło, do roztopionego masła dodajemy imbir i cynamon, chwilę mieszamy i dodajemy ugotowane marchewki doprawiamy solą, pieprzem i delikatnie cytryną - mają być słodkie, mieszamy dusimy pod przykryciem około 5 minut, w zależności od potrzeby możemy dodać niewielką ilość wywaru, który nam został z gotowania marchewki.
  • Do dekoracji talerza użyłam marynowane w alkoholu śliwki i dynię, można dodać zagęszczony sos, który powstał w czasie pieczenia mięsa (jest przyjemnie lekko słodki od śliwek i kwaskowy od żurawiny). Smacznego :)

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

tvnpix