zamknij

Uszka z grzybami

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Do barszczu
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy

Składniki

  •  Nadzienie:
  • 60 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 kopiata łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  •  sól i pieprz
  •  ciasto:
  • 200 g mąki
  • szczypta soli
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  •  mąka do oprószenia blatu
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Grzyby namocz w wodzie na całą noc.
  • Następnego dnia ugotuj do miękkości w tej samej wodzie. Odcedź. Przestudź i posiekaj.
  • Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle.
  • Dodaj grzyby i bułkę tartą, wymieszaj.
  • Gdy masa przestygnie, wbij jajko, wymieszaj.
  • Nadzienie przypraw pieprzem oraz solą.
  • Przygotuj ciasto. Mąkę i szczyptę soli wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej wody oraz olejem.
  • Gdy masa przestygnie, zagnieść elastyczne ciasto (w miarę potrzeby możesz dolać jeszcze trochę wody).
  • Ciasto cienko rozwałkuj, potnij na małe kwadraty (o boku ok. 3-4 cm).
  • Łyżeczką nakładaj farsz. Kwadraciki złóż na pół, w trójkąty.
  • Dwa wierzchołki owiń wokół palca wskazującego, tak, aby końce zachodziły na siebie, mocno zlep. Trzeci wierzchołek trójkąta wywiń formując uszka.
  • Partiami wkładaj uszka do lekko posolonego wrzątku i gotuj do czasu aż wypłyną na powierzchnię.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

tvnpix