zamknij

Uszka z grzybami

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Do barszczu
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  •  Nadzienie:
  • 60 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 kopiata łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  •  sól i pieprz
  •  ciasto:
  • 200 g mąki
  • szczypta soli
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  •  mąka do oprószenia blatu
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Grzyby namocz w wodzie na całą noc.
  • Następnego dnia ugotuj do miękkości w tej samej wodzie. Odcedź. Przestudź i posiekaj.
  • Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle.
  • Dodaj grzyby i bułkę tartą, wymieszaj.
  • Gdy masa przestygnie, wbij jajko, wymieszaj.
  • Nadzienie przypraw pieprzem oraz solą.
  • Przygotuj ciasto. Mąkę i szczyptę soli wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej wody oraz olejem.
  • Gdy masa przestygnie, zagnieść elastyczne ciasto (w miarę potrzeby możesz dolać jeszcze trochę wody).
  • Ciasto cienko rozwałkuj, potnij na małe kwadraty (o boku ok. 3-4 cm).
  • Łyżeczką nakładaj farsz. Kwadraciki złóż na pół, w trójkąty.
  • Dwa wierzchołki owiń wokół palca wskazującego, tak, aby końce zachodziły na siebie, mocno zlep. Trzeci wierzchołek trójkąta wywiń formując uszka.
  • Partiami wkładaj uszka do lekko posolonego wrzątku i gotuj do czasu aż wypłyną na powierzchnię.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

tvnpix