zamknij

Uszka z grzybami

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Do barszczu
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  •  Nadzienie:
  • 60 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 kopiata łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  •  sól i pieprz
  •  ciasto:
  • 200 g mąki
  • szczypta soli
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  •  mąka do oprószenia blatu
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Grzyby namocz w wodzie na całą noc.
  • Następnego dnia ugotuj do miękkości w tej samej wodzie. Odcedź. Przestudź i posiekaj.
  • Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle.
  • Dodaj grzyby i bułkę tartą, wymieszaj.
  • Gdy masa przestygnie, wbij jajko, wymieszaj.
  • Nadzienie przypraw pieprzem oraz solą.
  • Przygotuj ciasto. Mąkę i szczyptę soli wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej wody oraz olejem.
  • Gdy masa przestygnie, zagnieść elastyczne ciasto (w miarę potrzeby możesz dolać jeszcze trochę wody).
  • Ciasto cienko rozwałkuj, potnij na małe kwadraty (o boku ok. 3-4 cm).
  • Łyżeczką nakładaj farsz. Kwadraciki złóż na pół, w trójkąty.
  • Dwa wierzchołki owiń wokół palca wskazującego, tak, aby końce zachodziły na siebie, mocno zlep. Trzeci wierzchołek trójkąta wywiń formując uszka.
  • Partiami wkładaj uszka do lekko posolonego wrzątku i gotuj do czasu aż wypłyną na powierzchnię.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

tvnpix