zamknij

Uszka z grzybami Ani Starmach

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Nowy sposób na tradycyjne danie
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
19komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East NewsAnia Starmach w kuchni DDTVN

Składniki

  • 500 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 50 g suszonych prawdziwków
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • szczypta  pieprzu
0
6

Sposób przygotowania:

 

  • Grzyby zalej odrobiną wody. Mocz je około godziny, następnie gotuj na małym ogniu około pół godziny aż zmiękną.
  • Odcedź je i pokrój drobno.
  • Cebule również drobno posiekaj, przysmaż ją na maśle, dodaj grzyby, dopraw do smaku, ostudź.
    Z mąki utwórz na stolnicy kopiec i zrób małe wgłębienie, wbij tam jajo, wlej wodę.
  • Ciasto wyrabiaj aż będzie gładkie i elastyczne. Trzymaj je w misce przykryte wilgotną ściereczką, aby nie wyschło. Odrywaj po kawałku ciasta i cienko wałkuj.
  • Używając np. kieliszka do wina, wykrawaj małe okrągłe placuszki.
  • Na środek każdego z nich kładź porcję farszu i zlepiaj uszka. Gotuj w lekko osolonej wodzie około 4-5 minut.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (19)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Po co te złośliwości, czy Wam by bylo miło jakby ktos Was tak bez powodu krytykował? Nie macie chyba co robić. I zgadzam się z poprzednim wpisem karma do Was wróci ze zdwojoną siłą

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Taki przepis tradycyjny jak mój ale dobrze przypomnieć sobie składniki bo w końcu uszka robi się na wielkie okazje. Dziękuję Aniu i nie przejmuj się tymi wpisami - ludzie są okrutni największą przyjemnością dla niektórych jest ranić innych ale karma wraca

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Ubogi przepis jak większość tej autorki która kompletnie nie zna sìę na gotowaniu.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              PRAWDA !!!!!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Moja mama zawsze kroila ciasto na uszka w kratke I jak tak samo robie !

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      bardzo dobry przepis,polecam

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          ja daje do ciasta pól kostki masła

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Pragnę zaznaczyć że są to uszka setek tysięcy babć i prababć w tym nieszczęsnym kraju. Kim jest ta Pani że znane wszystkim tradycyjne uszka noszą jej imię?

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  ja tez dodaje jajko i ciasto jest mięciutkie Pozdrawiam

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Po dodaniu jajka do ciasta, staje się ono twarde i nie elastyczne. Ciasto na pierogi oraz uszka nigdy nie powinno być robione z takiego przepisu jak powyżej.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          A ja zawsze daję jajko i ciasto jest miękkie.

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              Bzdura.Moja babcia,moja mama i ja zawsze dodajemy jajko.

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  to takie same bajki, jak z tym, ze wątróbki nie wolno solić przed smażeniem, bo będzie twarda. kto nie potrafi robić, ten nawet makaron z wody i jajek spierniczy...taka prawda

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      Robię ciasto bez jajek i jest wspaniałe. Zalewam gorącą wodą, dodaję troszkę soli i oleju i wyrabiam. Potem rozwałkowuję i robię uszka. REWELACJA

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                                          Pomoc | Zasady forum
                                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                          Zobacz również

                                                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                                          Takie ciasto rozweseli każdego

                                                          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                                          Kopytka Piotra Kucharskiego

                                                          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                                          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                                                          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                                                          Efektowne i proste danie

                                                          Puszyste ego Przepis 14

                                                          Puszyste ego

                                                          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                                          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                                                          Chrupiące płatki owsiane

                                                          Pyszne i proste śniadanie

                                                          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

                                                          Chleb z płatkami owsianymi

                                                          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                                          Chleb orzechowy Przepis 112

                                                          Chleb orzechowy

                                                          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                                                          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                                          Sałatka z marynowanymi grzybami

                                                          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                                          tvnpix