zamknij

Uszka z grzybami Ani Starmach

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Nowy sposób na tradycyjne danie
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
19komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East NewsAnia Starmach w kuchni DDTVN

Składniki

  • 500 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 50 g suszonych prawdziwków
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • szczypta  pieprzu
0
6

Sposób przygotowania:

 

  • Grzyby zalej odrobiną wody. Mocz je około godziny, następnie gotuj na małym ogniu około pół godziny aż zmiękną.
  • Odcedź je i pokrój drobno.
  • Cebule również drobno posiekaj, przysmaż ją na maśle, dodaj grzyby, dopraw do smaku, ostudź.
    Z mąki utwórz na stolnicy kopiec i zrób małe wgłębienie, wbij tam jajo, wlej wodę.
  • Ciasto wyrabiaj aż będzie gładkie i elastyczne. Trzymaj je w misce przykryte wilgotną ściereczką, aby nie wyschło. Odrywaj po kawałku ciasta i cienko wałkuj.
  • Używając np. kieliszka do wina, wykrawaj małe okrągłe placuszki.
  • Na środek każdego z nich kładź porcję farszu i zlepiaj uszka. Gotuj w lekko osolonej wodzie około 4-5 minut.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (19)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Po co te złośliwości, czy Wam by bylo miło jakby ktos Was tak bez powodu krytykował? Nie macie chyba co robić. I zgadzam się z poprzednim wpisem karma do Was wróci ze zdwojoną siłą

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Taki przepis tradycyjny jak mój ale dobrze przypomnieć sobie składniki bo w końcu uszka robi się na wielkie okazje. Dziękuję Aniu i nie przejmuj się tymi wpisami - ludzie są okrutni największą przyjemnością dla niektórych jest ranić innych ale karma wraca

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Ubogi przepis jak większość tej autorki która kompletnie nie zna sìę na gotowaniu.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              PRAWDA !!!!!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Moja mama zawsze kroila ciasto na uszka w kratke I jak tak samo robie !

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      bardzo dobry przepis,polecam

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          ja daje do ciasta pól kostki masła

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Pragnę zaznaczyć że są to uszka setek tysięcy babć i prababć w tym nieszczęsnym kraju. Kim jest ta Pani że znane wszystkim tradycyjne uszka noszą jej imię?

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  ja tez dodaje jajko i ciasto jest mięciutkie Pozdrawiam

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Po dodaniu jajka do ciasta, staje się ono twarde i nie elastyczne. Ciasto na pierogi oraz uszka nigdy nie powinno być robione z takiego przepisu jak powyżej.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          A ja zawsze daję jajko i ciasto jest miękkie.

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              Bzdura.Moja babcia,moja mama i ja zawsze dodajemy jajko.

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  to takie same bajki, jak z tym, ze wątróbki nie wolno solić przed smażeniem, bo będzie twarda. kto nie potrafi robić, ten nawet makaron z wody i jajek spierniczy...taka prawda

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      Robię ciasto bez jajek i jest wspaniałe. Zalewam gorącą wodą, dodaję troszkę soli i oleju i wyrabiam. Potem rozwałkowuję i robię uszka. REWELACJA

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                                          Pomoc | Zasady forum
                                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                          Zobacz również

                                                          Ryba w curry Przepis 15

                                                          Ryba w curry

                                                          Indie na talerzu

                                                          Champion cyklistów Przepis 16

                                                          Champion cyklistów

                                                          Niebanalna szarlotka

                                                          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                                                          Deser z mrożonych truskawek

                                                          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                                          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                                                          Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                                          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                                          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                                                          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                                                          Pizza godna królów

                                                          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                                          Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                                          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                                          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                                                          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                                                          Efektowne i proste danie

                                                          Babka ziemniaczana Przepis 27117

                                                          Babka ziemniaczana

                                                          Podlaski specjał

                                                          tvnpix