zamknij

Victoria sponge

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Przysmak kuchni angielskiej
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Victoria sponge
Autor: Dzień Dobry TVN Kuchnia brytyjska cz.2

Składniki

  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 200 ml chłodnej kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie mrożonych malin
  •  listki mięty do dekoracji
0
0

 

Sposób przygotowania:

 

  • Rozgrzej piekarnik do 180º C. Lekko natłuść dwie tortownice o średnicy (18 cm), dno wyłóż krążkiem papieru do pieczenia.
  • Przy pomocy miksera ucieraj masło z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, jasną i puszystą masę.
  • Następnie, ciągle ubijając, dodaj po jednym jajku aż całość dokładnie się połączy.
  • Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
  • Mieszaj delikatnie łyżką aż całość składników dokładnie się połączy.
  • Przelej ciasto do dwóch przygotowanych wcześniej form.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 18-20 min. aż ciasto będzie wyrośnięte i sprężyste w dotyku.
  • Po upieczeniu wyjmij z form i odstaw do wystygnięcia.
  • Kremówkę ubij z cukrem pudrem.
  • Wyłóż na jeden placek, na wierzchu ułóż maliny (poza sezonem skorzystaj z mrożonych).
  • Przykryj drugim plackiem.
  • Dekoruj listkami mięty i posyp cukrem pudrem.

Przepis z programu "Dzień dobry TVN".

Autor: Piotr Kucharski.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

tvnpix