zamknij

Victoria sponge

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Przysmak kuchni angielskiej
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Victoria sponge
Autor: Dzień Dobry TVN Kuchnia brytyjska cz.2

Składniki

  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 200 ml chłodnej kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie mrożonych malin
  •  listki mięty do dekoracji
0
0

 

Sposób przygotowania:

 

  • Rozgrzej piekarnik do 180º C. Lekko natłuść dwie tortownice o średnicy (18 cm), dno wyłóż krążkiem papieru do pieczenia.
  • Przy pomocy miksera ucieraj masło z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, jasną i puszystą masę.
  • Następnie, ciągle ubijając, dodaj po jednym jajku aż całość dokładnie się połączy.
  • Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
  • Mieszaj delikatnie łyżką aż całość składników dokładnie się połączy.
  • Przelej ciasto do dwóch przygotowanych wcześniej form.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 18-20 min. aż ciasto będzie wyrośnięte i sprężyste w dotyku.
  • Po upieczeniu wyjmij z form i odstaw do wystygnięcia.
  • Kremówkę ubij z cukrem pudrem.
  • Wyłóż na jeden placek, na wierzchu ułóż maliny (poza sezonem skorzystaj z mrożonych).
  • Przykryj drugim plackiem.
  • Dekoruj listkami mięty i posyp cukrem pudrem.

Przepis z programu "Dzień dobry TVN".

Autor: Piotr Kucharski.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 313

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

tvnpix