Victoria sponge
Przepis
deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | 4 Ilość porcjiPrzysmak kuchni angielskiej
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 175 g miękkiego masła
- 175 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 175 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml chłodnej kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie mrożonych malin
- listki mięty do dekoracji
0
0
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180º C. Lekko natłuść dwie tortownice o średnicy (18 cm), dno wyłóż krążkiem papieru do pieczenia.
- Przy pomocy miksera ucieraj masło z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, jasną i puszystą masę.
- Następnie, ciągle ubijając, dodaj po jednym jajku aż całość dokładnie się połączy.
- Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
- Mieszaj delikatnie łyżką aż całość składników dokładnie się połączy.
- Przelej ciasto do dwóch przygotowanych wcześniej form.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 18-20 min. aż ciasto będzie wyrośnięte i sprężyste w dotyku.
- Po upieczeniu wyjmij z form i odstaw do wystygnięcia.
- Kremówkę ubij z cukrem pudrem.
- Wyłóż na jeden placek, na wierzchu ułóż maliny (poza sezonem skorzystaj z mrożonych).
- Przykryj drugim plackiem.
- Dekoruj listkami mięty i posyp cukrem pudrem.
Przepis z programu "Dzień dobry TVN".
Autor: Piotr Kucharski.
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.