zamknij

Victoria sponge

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Przysmak kuchni angielskiej
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Victoria sponge
Autor: Dzień Dobry TVN Kuchnia brytyjska cz.2

Składniki

  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 200 ml chłodnej kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie mrożonych malin
  •  listki mięty do dekoracji
0
0

 

Sposób przygotowania:

 

  • Rozgrzej piekarnik do 180º C. Lekko natłuść dwie tortownice o średnicy (18 cm), dno wyłóż krążkiem papieru do pieczenia.
  • Przy pomocy miksera ucieraj masło z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, jasną i puszystą masę.
  • Następnie, ciągle ubijając, dodaj po jednym jajku aż całość dokładnie się połączy.
  • Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
  • Mieszaj delikatnie łyżką aż całość składników dokładnie się połączy.
  • Przelej ciasto do dwóch przygotowanych wcześniej form.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 18-20 min. aż ciasto będzie wyrośnięte i sprężyste w dotyku.
  • Po upieczeniu wyjmij z form i odstaw do wystygnięcia.
  • Kremówkę ubij z cukrem pudrem.
  • Wyłóż na jeden placek, na wierzchu ułóż maliny (poza sezonem skorzystaj z mrożonych).
  • Przykryj drugim plackiem.
  • Dekoruj listkami mięty i posyp cukrem pudrem.

Przepis z programu "Dzień dobry TVN".

Autor: Piotr Kucharski.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

tvnpix