zamknij

Waniliowa autobana

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Jagodowo-jogurtowa autostrada do niebiańskiej przyjemności!
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHWaniliowa autobana

Składniki

  • 500 ml śmietany 36%
  • 500 ml greckiego jogurtu
  • 300 g malin
  • 400 g jagód
  • 100 g migdałów (słupki)
  • 1 pudełko pralinek
  • 100 g cukru
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego z wanilii,
  • 1 1/2 torebki żelatyny w proszku
0
4

Sposób przygotowania:

  • Do rondelka wsyp cukier i wlej śmietanę (3 łyżki śmietany odlej do osobnego garnka). Gotuj na małym ogniu, następnie dodaj ekstrakt z wanilii. W 3 łyżkach śmietany rozpuszcz żelatynę i pozostaw na ok. 10 minut. Następnie rozpuszczoną żelatynę wlej do garnka z  gorącą śmietaną, dokładnie mieszając. Po chwili dodaj do śmietany jogurt, ubijając trzepaczką bardzo dokładnie.
  • Gotową masę przecedź i wlej do salaterek, do których wcześniej należy włożyć po jednej pralince. Salaterki wstaw do lodówki na 1,5 godz., aż masa zastygnie.
  • Jagody zmiksuj na mus z dodatkiem cukru pudru. Po zastygnięciu masy deser wyjmij z salaterek i ułóż na talerzu. Polej szerokim pasem z musu jagodowego na wzór autostrady.
  • Na środku możesz zrobić biały pas z jogurtu. Następnie udekoruj malinami, migdałami oraz  liśćmi mięty.

Więcej przepisów znajdziesz na oficjalnej stronie programu "Ugotowani"!

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix