zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Waniliowa pascha wielkanocna

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
PoraCośZjeść
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinary Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: www.poracoszjesc.blogspot.comWaniliowa pascha wielkanocna Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 1 l mleka
  • skórka otarta z 0,5 pomarańczy
  • kilka suszonych fig
  • 1 garść płatków migdałów
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 2 garści rodzynek
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 0,5 laski wanilii
  • 330 ml kwaśnej śmietany
  • 3 duże jajka
  • 0,5 l soku z pomarańczy (świeżo wyciśnięty)
0
3

Sposób przygotowania:

Pracę rozpoczynamy od zrobienia sera (osoby trochę bardziej "leniwe" mogą kupić gotowy, dwukrotnie mielony).

Laskę wanilii rozcinamy i wrzucamy do mleka, które gotujemy aż zawrze. Następnie dodajemy do niego jajka wymieszane ze śmietaną i gotujemy powoli, na małym ogniu, aż płyn się zwarzy czyli powstaną kawałki sera, a na wierzchu pojawi się płyn, czyli serwatka. U mnie trwało to 30 minut. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy.

Laskę wanilii wyciągamy, wydłubujemy z niej ziarenka i dodajemy do sera. Na durszlaku rozkładamy gazę, wykładamy na nią masę i zostawiamy do odcieknięcia na kilka godzin, ja zostawiłam ją na noc. Bakalie zalewamy pogrzanym sokiem pomarańczowym, tak aby je całkiem zakrył, moczymy ok 15 minut i odsączamy.

Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę i po łyżce dodajemy nasz ser, ciągle miksując aż masa będzie gładka. Na koniec dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy.

Wybieramy naczynia w jakich będziemy przygotowywać paschę. Ja wybrałam małe foremki na babeczki. Każde naczynie wykładamy podwójną warstwą gazy, wkładamy nasz ser, dokładnie dociskamy i wiążemy gazę.

Wstawiamy do lodówki, najlepiej na kolejną noc, aczkolwiek wystarczy kilka godzin aby masa lekko stężała. Przed podaniem wyciągamy z foremki i usuwamy gazę, wierzch dekorujemy np. startą skórką z cytryny i pomarańczy. Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

tvnpix