zamknij

Waniliowe parfait

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pyszny, kremowy deser
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Waniliowe parfait
Autor: StockFood/AgencjaFree Waniliowe parfait

Składniki

  •  olej do natłuszczenia formy
  • 3 jajka
  • 1 laska wanilii
  • 75 g cukru pudru
  • 250 ml śmietany
  • łyżeczka soku z cytryny
0
0
  • Oddziel żółtka od białek.
  • Przetnij wzdłuż laskę wanilii i wydobądź z niej ziarna. Dodaj do żółtek razem z cukrem pudrem. Ucieraj aż masa będzie puszysta.
  • W oddzielnym naczyniu ubij śmietanę na sztywno a następnie dodaj ją do masy żółtkowej. Dodaj łyżkę soku z cytryny do białek i utrzyj je na pianę.
  • Dodaj do masy i delikatnie zamieszaj. Gdy obie masy dobrze się połączą posmaruj tłuszczem formę i wyłóż folią aluminiową. Przełóż masę do formy rozprowadzając ją równomiernie.
  • Zawiń folię tak by zakryć całą powierzchnię masy i odstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin.
  • Na 10 minut przed podaniem wyjmij parfait z lodówki. Odwiń z folii i delikatnie usuń z formy. Nożem zamoczonym w gorącej wodzie krój parfait w plastry i podawaj z dodatkiem owoców.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

tvnpix