zamknij

Waniliowe parfait

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pyszny, kremowy deser
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Waniliowe parfait
Autor: StockFood/AgencjaFree Waniliowe parfait

Składniki

  •  olej do natłuszczenia formy
  • 3 jajka
  • 1 laska wanilii
  • 75 g cukru pudru
  • 250 ml śmietany
  • łyżeczka soku z cytryny
0
0
  • Oddziel żółtka od białek.
  • Przetnij wzdłuż laskę wanilii i wydobądź z niej ziarna. Dodaj do żółtek razem z cukrem pudrem. Ucieraj aż masa będzie puszysta.
  • W oddzielnym naczyniu ubij śmietanę na sztywno a następnie dodaj ją do masy żółtkowej. Dodaj łyżkę soku z cytryny do białek i utrzyj je na pianę.
  • Dodaj do masy i delikatnie zamieszaj. Gdy obie masy dobrze się połączą posmaruj tłuszczem formę i wyłóż folią aluminiową. Przełóż masę do formy rozprowadzając ją równomiernie.
  • Zawiń folię tak by zakryć całą powierzchnię masy i odstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin.
  • Na 10 minut przed podaniem wyjmij parfait z lodówki. Odwiń z folii i delikatnie usuń z formy. Nożem zamoczonym w gorącej wodzie krój parfait w plastry i podawaj z dodatkiem owoców.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

tvnpix