zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Waniliowe placuszki z truskawkami

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Moje Kulinarne Rozterki
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.moje-kulinarne-rozterki.blogspot.comWaniliowe placuszki z truskawkami

Składniki

  • 200g gęstego jogurtu greckiego
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki esencji waniliowej
  • czubata łyżka cukru pudru + trochę do posypania placuszków
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła Lurpak
  • 2 łyżki rzadkiej śmietany 30%
  • 140g homogenizowanego serka waniliowego
  • kilka truskawek
0
2

Sposób przygotowania:

  • Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę
  • Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę
  • Jogurt, serek waniliowy i śmietanę dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy rozpuszczone masło, utarte z cukrem żółtka i esencję waniliową
  • Mąkę przesiewamy, choć w przypadku krupczatki nie jest to konieczne
  • Mąkę dodajemy niewielkimi porcjami do masy jajeczno-jogurtowej, aż do uzyskania gładkiej masy, pozbawionej grudek
  • Na samym końcu delikatnie masę łączymy z ubitymi białkami. Trzeba to robić ostrożnie, żeby piana nie opadła
  • Teflonową patelnią smarujemy olejem rzepakowym lub słonecznikowym, najlepiej za pomocą ręcznika papierowego
  • Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy na plasterki
  • Placuszki smażymy na niezbyt dużym gazie, układamy na cieście kilka plasterków truskawek, a kiedy zobaczymy, że boki placuszka lekko się zrumieniły, odwracamy placek na drugą stronę
  • Usmażone placuszki przekładamy na ręcznik papierowy
  • Gotowe placki układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami i świeżymi listkami mięty

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

tvnpix