zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Waniliowe placuszki z truskawkami

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Moje Kulinarne Rozterki
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.moje-kulinarne-rozterki.blogspot.comWaniliowe placuszki z truskawkami

Składniki

  • 200g gęstego jogurtu greckiego
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki esencji waniliowej
  • czubata łyżka cukru pudru + trochę do posypania placuszków
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła Lurpak
  • 2 łyżki rzadkiej śmietany 30%
  • 140g homogenizowanego serka waniliowego
  • kilka truskawek
0
2

Sposób przygotowania:

  • Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę
  • Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę
  • Jogurt, serek waniliowy i śmietanę dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy rozpuszczone masło, utarte z cukrem żółtka i esencję waniliową
  • Mąkę przesiewamy, choć w przypadku krupczatki nie jest to konieczne
  • Mąkę dodajemy niewielkimi porcjami do masy jajeczno-jogurtowej, aż do uzyskania gładkiej masy, pozbawionej grudek
  • Na samym końcu delikatnie masę łączymy z ubitymi białkami. Trzeba to robić ostrożnie, żeby piana nie opadła
  • Teflonową patelnią smarujemy olejem rzepakowym lub słonecznikowym, najlepiej za pomocą ręcznika papierowego
  • Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy na plasterki
  • Placuszki smażymy na niezbyt dużym gazie, układamy na cieście kilka plasterków truskawek, a kiedy zobaczymy, że boki placuszka lekko się zrumieniły, odwracamy placek na drugą stronę
  • Usmażone placuszki przekładamy na ręcznik papierowy
  • Gotowe placki układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami i świeżymi listkami mięty

Zobacz również

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

tvnpix