zamknij

Warzywa parowane

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Grzegorz Łapanowski
Autor przepisu:
Z masłem palonym i bułką tartą
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Warzywa parowane
Autor: kulinarni.pl/3tv Warzywa parowane

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • 4 marchewki
  • 5 łyżek  bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanego tymianku
  • 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • 100 ml klarowanego masła
  •  sól
  •  natka, tymianek lub lubczyk do dekoracji
0
6

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Do tego przepisy przydatny będzie przepis na masło klarowane, które idealnie nadaje się do smażenia

  • Brokuł i kalafior dziel na różyczki, pokrój też kłąb na części. Różyczki kalafiora i brokuła powinny być tej samej wielkości gdyż wtedy będzisz pewny że warzywa równo się ugotują  na parze
  • Marchewkę krój na ćwiartki
  • Warzyw nie sól
  • Wszystkie warzywa umieść w blaszce i wstaw do piekarnika Elektrolux CombiSteam DeLuxe 3w1na kilka minut. Warzywa przygotowywane na parze zachowują swoja chrupkość, kolor i wartości odżywcze
  • Bułkę tartą wsyp na suchą rozgrzną  patelnię, podgrzej, dodajemy po ½ łyżeczki drobno pokrojonego świeżego tymianku i rozmarynu, mieszaj
  • Następnie wlej około 100 ml klarowanego masła (tutaj zobacz jak je zrobić)i szczyptę soli, rumień bułkę z masłem ciągle mieszając
  • Wyłóż gotowe warzywa na talerz, polej bułką tartą
  • Do dekoracji wybierz ulubione zioła: natkę pietruszki, lubczyk lub tymianek

Zobacz przepis na masło klarowane

_______________________________________________________________

Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux.

Wielofunkcyjny piekarnik parowy z linii Inpsiration to połączenie pary i gorącego powietrza. Świetne sprawdza się w przyrządzeniu ryb, drobiu, dużych porcji mięsa, zapiekanek, deserów, domowego chleba z chrupiącą skórką, apetycznych warzyw i ciast. Jest to także najlepszy sposób na zachowanie naturalnych składników odżywczych w potrawach.


Płyta indukcyjna Infinite zapewnia maksymalną swobodę. Możesz korzystać z garnków o różnych kształtach i wielkości, a do tego dowolnie umieszczać je na powierzchni płyty – wystarczy,
że dno naczynia zakryje jedno z czterech widocznych oznaczeń.

 

Electrolux
Autor: BBS Electrolux

 


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

tvnpix