zamknij

Warzywa parowane

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Grzegorz Łapanowski
Autor przepisu:
Z masłem palonym i bułką tartą
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Warzywa parowane
Autor: kulinarni.pl/3tv Warzywa parowane

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • 4 marchewki
  • 5 łyżek  bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanego tymianku
  • 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • 100 ml klarowanego masła
  •  sól
  •  natka, tymianek lub lubczyk do dekoracji
0
6

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Do tego przepisy przydatny będzie przepis na masło klarowane, które idealnie nadaje się do smażenia

  • Brokuł i kalafior dziel na różyczki, pokrój też kłąb na części. Różyczki kalafiora i brokuła powinny być tej samej wielkości gdyż wtedy będzisz pewny że warzywa równo się ugotują  na parze
  • Marchewkę krój na ćwiartki
  • Warzyw nie sól
  • Wszystkie warzywa umieść w blaszce i wstaw do piekarnika Elektrolux CombiSteam DeLuxe 3w1na kilka minut. Warzywa przygotowywane na parze zachowują swoja chrupkość, kolor i wartości odżywcze
  • Bułkę tartą wsyp na suchą rozgrzną  patelnię, podgrzej, dodajemy po ½ łyżeczki drobno pokrojonego świeżego tymianku i rozmarynu, mieszaj
  • Następnie wlej około 100 ml klarowanego masła (tutaj zobacz jak je zrobić)i szczyptę soli, rumień bułkę z masłem ciągle mieszając
  • Wyłóż gotowe warzywa na talerz, polej bułką tartą
  • Do dekoracji wybierz ulubione zioła: natkę pietruszki, lubczyk lub tymianek

Zobacz przepis na masło klarowane

_______________________________________________________________

Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux.

Wielofunkcyjny piekarnik parowy z linii Inpsiration to połączenie pary i gorącego powietrza. Świetne sprawdza się w przyrządzeniu ryb, drobiu, dużych porcji mięsa, zapiekanek, deserów, domowego chleba z chrupiącą skórką, apetycznych warzyw i ciast. Jest to także najlepszy sposób na zachowanie naturalnych składników odżywczych w potrawach.


Płyta indukcyjna Infinite zapewnia maksymalną swobodę. Możesz korzystać z garnków o różnych kształtach i wielkości, a do tego dowolnie umieszczać je na powierzchni płyty – wystarczy,
że dno naczynia zakryje jedno z czterech widocznych oznaczeń.

 

Electrolux
Autor: BBS Electrolux

 


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

tvnpix