zamknij

Warzywa pod beszamelem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z pomarańczą i kardamonem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsZimowe warzywa z pomarańczą pod kardamonowym beszamelem

Składniki

  • 3 marchewki
  • 3 buraki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomarańcze
  • 50g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 szczypty kardamonu
  • do smaku sól, pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Warzywa umyj i obierz, pokrój wzdłuż na grube plastry. Ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, skrop po wierzchu oliwą.
  • Piecz w temp. 180 stopni aż będą miękkie (można je najpierw podgotować w celu szybszego przygotowania dania). Wyfiletuj pomarańcze usuwając skórkę z owocu, następnie białą skórkę i błony z poszczególnych kawałków.
  • Masło rozpuść na patelni, dodaj mąkę, chwilę przysmaż, po czym dodaj mleko i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia.
  • Gotuj ok. 15 min przyprawiając solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kardamonem (gdyby sos był za rzadki, dodaj odrobinę mąki, gdy za gęsty - mleka). Warzywa podawaj polane sosem.

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

Przepis przygotował Michał Muskała - pasjonat kulinariów, półfinalista pierwszej edycji programu "MasterChef", bloger: aromatyczny.com.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

tvnpix