zamknij

Warzywa pod beszamelem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z pomarańczą i kardamonem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: DDTVN/East NewsZimowe warzywa z pomarańczą pod kardamonowym beszamelem

Składniki

  • 3 marchewki
  • 3 buraki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomarańcze
  • 50g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 szczypty kardamonu
  • do smaku sól, pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Warzywa umyj i obierz, pokrój wzdłuż na grube plastry. Ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, skrop po wierzchu oliwą.
  • Piecz w temp. 180 stopni aż będą miękkie (można je najpierw podgotować w celu szybszego przygotowania dania). Wyfiletuj pomarańcze usuwając skórkę z owocu, następnie białą skórkę i błony z poszczególnych kawałków.
  • Masło rozpuść na patelni, dodaj mąkę, chwilę przysmaż, po czym dodaj mleko i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia.
  • Gotuj ok. 15 min przyprawiając solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kardamonem (gdyby sos był za rzadki, dodaj odrobinę mąki, gdy za gęsty - mleka). Warzywa podawaj polane sosem.

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

Przepis przygotował Michał Muskała - pasjonat kulinariów, półfinalista pierwszej edycji programu "MasterChef", bloger: aromatyczny.com.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

tvnpix