zamknij

Warzywa pod beszamelem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z pomarańczą i kardamonem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsZimowe warzywa z pomarańczą pod kardamonowym beszamelem

Składniki

  • 3 marchewki
  • 3 buraki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomarańcze
  • 50g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 szczypty kardamonu
  • do smaku sól, pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Warzywa umyj i obierz, pokrój wzdłuż na grube plastry. Ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, skrop po wierzchu oliwą.
  • Piecz w temp. 180 stopni aż będą miękkie (można je najpierw podgotować w celu szybszego przygotowania dania). Wyfiletuj pomarańcze usuwając skórkę z owocu, następnie białą skórkę i błony z poszczególnych kawałków.
  • Masło rozpuść na patelni, dodaj mąkę, chwilę przysmaż, po czym dodaj mleko i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia.
  • Gotuj ok. 15 min przyprawiając solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kardamonem (gdyby sos był za rzadki, dodaj odrobinę mąki, gdy za gęsty - mleka). Warzywa podawaj polane sosem.

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

Przepis przygotował Michał Muskała - pasjonat kulinariów, półfinalista pierwszej edycji programu "MasterChef", bloger: aromatyczny.com.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

tvnpix