zamknij

Warzywa pod beszamelem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z pomarańczą i kardamonem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsZimowe warzywa z pomarańczą pod kardamonowym beszamelem

Składniki

  • 3 marchewki
  • 3 buraki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomarańcze
  • 50g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 szczypty kardamonu
  • do smaku sól, pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Warzywa umyj i obierz, pokrój wzdłuż na grube plastry. Ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, skrop po wierzchu oliwą.
  • Piecz w temp. 180 stopni aż będą miękkie (można je najpierw podgotować w celu szybszego przygotowania dania). Wyfiletuj pomarańcze usuwając skórkę z owocu, następnie białą skórkę i błony z poszczególnych kawałków.
  • Masło rozpuść na patelni, dodaj mąkę, chwilę przysmaż, po czym dodaj mleko i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia.
  • Gotuj ok. 15 min przyprawiając solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kardamonem (gdyby sos był za rzadki, dodaj odrobinę mąki, gdy za gęsty - mleka). Warzywa podawaj polane sosem.

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

Przepis przygotował Michał Muskała - pasjonat kulinariów, półfinalista pierwszej edycji programu "MasterChef", bloger: aromatyczny.com.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

tvnpix