zamknij

Wątróbka po żydowsku

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia żydowska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjnie podawana się na chałce.
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: East News/Dzień Dobry TVNWątróbka po żydowsku

Składniki

  • 400 g wątróbek drobiowych
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  •  sól
  •  pieprz
0
0
  • Wątróbkę oczyść z błon, opłucz i osusz na durszlaku.
  • Przed samym smażeniem wytrzyj ją z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.
  • Rozgrzej tłuszcz na patelni i obsmaż wątróbkę ze wszystkich stron do zarumienienia.
  • Dodaj plastry cebuli, pokrojone w cząstki jabłko ze skórą (usuń gniazda nasienne) i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek.
  • Dopraw całość solą i pieprzem oraz majerankiem.
  • Duś razem pod przykryciem do czasu, aż cebula będzie miękka.
  • Jeszcze ciepłe (ale nie gorące) składniki przepuść przez grube sito w maszynce do mięsa.

Tradycyjnie podawana się na chałce. Można ją także serwować na bagietce z posiekanym jajkiem na twardo i szczypiorkiem.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

tvnpix