zamknij

Wątróbka po żydowsku

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia żydowska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjnie podawana się na chałce.
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/Dzień Dobry TVNWątróbka po żydowsku

Składniki

  • 400 g wątróbek drobiowych
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  •  sól
  •  pieprz
0
0
  • Wątróbkę oczyść z błon, opłucz i osusz na durszlaku.
  • Przed samym smażeniem wytrzyj ją z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.
  • Rozgrzej tłuszcz na patelni i obsmaż wątróbkę ze wszystkich stron do zarumienienia.
  • Dodaj plastry cebuli, pokrojone w cząstki jabłko ze skórą (usuń gniazda nasienne) i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek.
  • Dopraw całość solą i pieprzem oraz majerankiem.
  • Duś razem pod przykryciem do czasu, aż cebula będzie miękka.
  • Jeszcze ciepłe (ale nie gorące) składniki przepuść przez grube sito w maszynce do mięsa.

Tradycyjnie podawana się na chałce. Można ją także serwować na bagietce z posiekanym jajkiem na twardo i szczypiorkiem.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

tvnpix