zamknij

Wątróbka po żydowsku

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia żydowska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjnie podawana się na chałce.
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: East News/Dzień Dobry TVNWątróbka po żydowsku

Składniki

  • 400 g wątróbek drobiowych
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  •  sól
  •  pieprz
0
0
  • Wątróbkę oczyść z błon, opłucz i osusz na durszlaku.
  • Przed samym smażeniem wytrzyj ją z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.
  • Rozgrzej tłuszcz na patelni i obsmaż wątróbkę ze wszystkich stron do zarumienienia.
  • Dodaj plastry cebuli, pokrojone w cząstki jabłko ze skórą (usuń gniazda nasienne) i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek.
  • Dopraw całość solą i pieprzem oraz majerankiem.
  • Duś razem pod przykryciem do czasu, aż cebula będzie miękka.
  • Jeszcze ciepłe (ale nie gorące) składniki przepuść przez grube sito w maszynce do mięsa.

Tradycyjnie podawana się na chałce. Można ją także serwować na bagietce z posiekanym jajkiem na twardo i szczypiorkiem.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

tvnpix