zamknij

Wątróbka po żydowsku

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia żydowska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjnie podawana się na chałce.
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/Dzień Dobry TVNWątróbka po żydowsku

Składniki

  • 400 g wątróbek drobiowych
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  •  sól
  •  pieprz
0
0
  • Wątróbkę oczyść z błon, opłucz i osusz na durszlaku.
  • Przed samym smażeniem wytrzyj ją z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.
  • Rozgrzej tłuszcz na patelni i obsmaż wątróbkę ze wszystkich stron do zarumienienia.
  • Dodaj plastry cebuli, pokrojone w cząstki jabłko ze skórą (usuń gniazda nasienne) i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek.
  • Dopraw całość solą i pieprzem oraz majerankiem.
  • Duś razem pod przykryciem do czasu, aż cebula będzie miękka.
  • Jeszcze ciepłe (ale nie gorące) składniki przepuść przez grube sito w maszynce do mięsa.

Tradycyjnie podawana się na chałce. Można ją także serwować na bagietce z posiekanym jajkiem na twardo i szczypiorkiem.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

tvnpix