zamknij

Wątróbka po żydowsku

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia żydowska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjnie podawana się na chałce.
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: East News/Dzień Dobry TVNWątróbka po żydowsku

Składniki

  • 400 g wątróbek drobiowych
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  •  sól
  •  pieprz
0
0
  • Wątróbkę oczyść z błon, opłucz i osusz na durszlaku.
  • Przed samym smażeniem wytrzyj ją z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.
  • Rozgrzej tłuszcz na patelni i obsmaż wątróbkę ze wszystkich stron do zarumienienia.
  • Dodaj plastry cebuli, pokrojone w cząstki jabłko ze skórą (usuń gniazda nasienne) i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek.
  • Dopraw całość solą i pieprzem oraz majerankiem.
  • Duś razem pod przykryciem do czasu, aż cebula będzie miękka.
  • Jeszcze ciepłe (ale nie gorące) składniki przepuść przez grube sito w maszynce do mięsa.

Tradycyjnie podawana się na chałce. Można ją także serwować na bagietce z posiekanym jajkiem na twardo i szczypiorkiem.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

tvnpix