zamknij

Wątróbka z wiśniami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Słodko i wytrawnie
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Wątróbka z wiśniami
Wątróbka z wiśniami

Składniki

  • 800 g wątróbek z kurczaka
  • 400 g drylowanych wiśni
  • 1/2 szklanki soku wiśniowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • 6 kromek tostowego chleba
  • szczypta cynamonu
  • do smażenia olej
  • do smaku sól i pieprz
0
3

Sposób przygotowania:

  • Wątróbki oczyść i obsmaż na patelni, a następnie zalej winem. Całość duś do momentu odparowania wina. Po wyjęciu delikatnie posól.
  • Chleb tostowy pokrój w trójkąty i opiecz na patelni.
  • Rozmrożone wiśnie gotuj w rondelku z dodatkiem soku wiśniowego. Całość zagęść zawiesiną z mąki ziemniaczanej i dopraw cynamonem.
  • Na środku talerza ułóż tosty, a na nich - wątróbki, które polej sosem wiśniowym.

Przepis z programu "Smaki miasta" (TVN Warszawa) restauracja "Śpiewający kelnerzy"

"Smaki miasta" to program dla wielbicieli dobrej kuchni, którzy nie tylko lubią jeść, ale też samodzielnie oddają się pasji gotowania. Prowadzący sprawdza najlepsze warszawskie restauracje, uważnie bada specjalności karty, po czym samodzielnie przygotowuje przepis z menu restauracji!

 

Porada dla kupujących:

Wątróbka powinna być szklista. Nie może być sucha i żółta.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Super watrobka,swietny przepis.Pozdrawiam Ulka.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      tvnpix