zamknij

Wątróbki gęsie z boczkiem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjny przepis na gęsinę
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: materiały prasoweWątróbki gęsie z boczkiem

Składniki

  • 750 g wątróbek gęsich
  • 200 g boczku w plastrach
  • 100 ml słodkiego porto lub wiśniówki rozrobionej w 1/3 z wodą lub sokiem jabłkowym
  • 0,5 l mleka
  •  sól, pieprz do smaku
0
0

Sposób przygotowania:

  • Wątróbki oczyść z błon i żył, pokrój na równe części i pozostaw na noc namoczone w mleku w lodówce.
  • Następnego dnia wątróbki owiń boczkiem i zepnij wykałaczką tak, żeby boczek się nie rozwinął.
  • Tak przygotowane mięso obsmaż na patelni, podlej porto (lub rozrobioną wiśniówką) i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni C na około 10 minut.
  • Sok z pieczeni wykorzystaj jako sos do wątróbek. Serwuj na purée ziemniaczanym.

 

Uwagi: Historyczny przepis, pochodzący z regionu Pomorza i Kujaw, zaczerpnięto z następującej książki kucharskiej: D. Wyrybkowska, Praktyczna kuchnia domowa, Żnin 1937/8.

Przepis realizowany w ramach akcji "Gęsina na św. Marcina".

Podobny przepis:

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Podoba mi się przepis na wątróbki. Muszę wypróbować.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      tvnpix