zamknij

Wątróbki gęsie z boczkiem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjny przepis na gęsinę
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: materiały prasoweWątróbki gęsie z boczkiem

Składniki

  • 750 g wątróbek gęsich
  • 200 g boczku w plastrach
  • 100 ml słodkiego porto lub wiśniówki rozrobionej w 1/3 z wodą lub sokiem jabłkowym
  • 0,5 l mleka
  •  sól, pieprz do smaku
0
0

Sposób przygotowania:

  • Wątróbki oczyść z błon i żył, pokrój na równe części i pozostaw na noc namoczone w mleku w lodówce.
  • Następnego dnia wątróbki owiń boczkiem i zepnij wykałaczką tak, żeby boczek się nie rozwinął.
  • Tak przygotowane mięso obsmaż na patelni, podlej porto (lub rozrobioną wiśniówką) i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni C na około 10 minut.
  • Sok z pieczeni wykorzystaj jako sos do wątróbek. Serwuj na purée ziemniaczanym.

 

Uwagi: Historyczny przepis, pochodzący z regionu Pomorza i Kujaw, zaczerpnięto z następującej książki kucharskiej: D. Wyrybkowska, Praktyczna kuchnia domowa, Żnin 1937/8.

Przepis realizowany w ramach akcji "Gęsina na św. Marcina".

Podobny przepis:

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Podoba mi się przepis na wątróbki. Muszę wypróbować.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      tvnpix