Wątróbki gęsie z boczkiem
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcjiTradycyjny przepis na gęsinę
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Składniki
- 750 g wątróbek gęsich
- 200 g boczku w plastrach
- 100 ml słodkiego porto lub wiśniówki rozrobionej w 1/3 z wodą lub sokiem jabłkowym
- 0,5 l mleka
- sól, pieprz do smaku
0
0
Sposób przygotowania:
- Wątróbki oczyść z błon i żył, pokrój na równe części i pozostaw na noc namoczone w mleku w lodówce.
- Następnego dnia wątróbki owiń boczkiem i zepnij wykałaczką tak, żeby boczek się nie rozwinął.
- Tak przygotowane mięso obsmaż na patelni, podlej porto (lub rozrobioną wiśniówką) i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni C na około 10 minut.
- Sok z pieczeni wykorzystaj jako sos do wątróbek. Serwuj na purée ziemniaczanym.
Uwagi: Historyczny przepis, pochodzący z regionu Pomorza i Kujaw, zaczerpnięto z następującej książki kucharskiej: D. Wyrybkowska, Praktyczna kuchnia domowa, Żnin 1937/8.
Przepis realizowany w ramach akcji "Gęsina na św. Marcina".
Podobny przepis:
Zainspiruj nas
Komentarze (1)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Podoba mi się przepis na wątróbki. Muszę wypróbować.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.