zamknij

Wędzony rostbef z imbirem

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Pyszna wędzona wędlina domowej roboty!
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Wędzony rostbef z imbirem
Wędzony rostbef z "Rewolucji na talerzu"

Składniki

  • 250 g rostbefu
  • 4 cm imbiru
  • 4 limonki
  • 1 szczypta brązowego cukru
  • 1 biała rzodkiew
  • 1 ogórek wężowy
  • 2 łyżki herbaty lapsang
  • 2 łyżki ryżu jaśminowego
  • 2 łyżki  cukru brązowego
0
3

Sposób przygotowania :

  • Przygotuj marynatę w dwóch miseczkach (ta sama marynata posłuży do zamarynowania mięsa i warzyw). Wyciśnij sok z limonek, zetrzyj imbir na tarce, dodaj sos sojowy i cukier. Pokrój warzywa w słupki i zalej połową marynaty. Do reszty marynaty włóż mięso. Marynuj przynajmniej 30 minut. Wyłóż woka folia aluminiową.
  • Wysyp na folię ryż z herbatą i cukrem i wymieszaj. Na kratce od woka ułóż zamarynowane mięso. Wstaw szczelnie przykrytego woka na mały palnik z dużym płomieniem na 10 minut. Po tym czasie zmniejsz płomień do minimum i uwędź mięso przez kolejne 5 minut.
  • Następnie wyłącz ogień i poczekaj jeszcze 15 minut zakrywając woka przykrywką. Mięso podawaj pokrojone w cienkie plastry z razowym pieczywem, sałatką z rzepy i ogórka, posypane sezamem.

Tradycyjna wędlina ma 40 kcal, a w naszej wersji 25 kcal.

 


Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

od kiedy to jakiś konserwowy chłam mielony z kopyt, gazet i starych szmat jest tradycyjną wędliną?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      nienazarty

      super! przyrządzę rostbef na sitku bambusowym :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

          Chrupiące płatki owsiane

          Pyszne i proste śniadanie

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

          Pomidorki z karmelem i lodami

          Deserowa wersja pomidora

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

          Pizza godna królów

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          tvnpix