zamknij

Wędzony rostbef z imbirem

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Pyszna wędzona wędlina domowej roboty!
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Wędzony rostbef z imbirem
Wędzony rostbef z "Rewolucji na talerzu"

Składniki

  • 250 g rostbefu
  • 4 cm imbiru
  • 4 limonki
  • 1 szczypta brązowego cukru
  • 1 biała rzodkiew
  • 1 ogórek wężowy
  • 2 łyżki herbaty lapsang
  • 2 łyżki ryżu jaśminowego
  • 2 łyżki  cukru brązowego
0
3

Sposób przygotowania :

  • Przygotuj marynatę w dwóch miseczkach (ta sama marynata posłuży do zamarynowania mięsa i warzyw). Wyciśnij sok z limonek, zetrzyj imbir na tarce, dodaj sos sojowy i cukier. Pokrój warzywa w słupki i zalej połową marynaty. Do reszty marynaty włóż mięso. Marynuj przynajmniej 30 minut. Wyłóż woka folia aluminiową.
  • Wysyp na folię ryż z herbatą i cukrem i wymieszaj. Na kratce od woka ułóż zamarynowane mięso. Wstaw szczelnie przykrytego woka na mały palnik z dużym płomieniem na 10 minut. Po tym czasie zmniejsz płomień do minimum i uwędź mięso przez kolejne 5 minut.
  • Następnie wyłącz ogień i poczekaj jeszcze 15 minut zakrywając woka przykrywką. Mięso podawaj pokrojone w cienkie plastry z razowym pieczywem, sałatką z rzepy i ogórka, posypane sezamem.

Tradycyjna wędlina ma 40 kcal, a w naszej wersji 25 kcal.

 


Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

od kiedy to jakiś konserwowy chłam mielony z kopyt, gazet i starych szmat jest tradycyjną wędliną?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      nienazarty

      super! przyrządzę rostbef na sitku bambusowym :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

          Włoska potrawa w polskim wydaniu

          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

          Chrupiące płatki owsiane

          Pyszne i proste śniadanie

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

          Knedle ze śliwkami

          Przepis na słodki obiad

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

          Pomidorki z karmelem i lodami

          Deserowa wersja pomidora

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

          tvnpix