zamknij

Wędzony rostbef z imbirem

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Pyszna wędzona wędlina domowej roboty!
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Wędzony rostbef z imbirem
Wędzony rostbef z "Rewolucji na talerzu"

Składniki

  • 250 g rostbefu
  • 4 cm imbiru
  • 4 limonki
  • 1 szczypta brązowego cukru
  • 1 biała rzodkiew
  • 1 ogórek wężowy
  • 2 łyżki herbaty lapsang
  • 2 łyżki ryżu jaśminowego
  • 2 łyżki  cukru brązowego
0
3

Sposób przygotowania :

  • Przygotuj marynatę w dwóch miseczkach (ta sama marynata posłuży do zamarynowania mięsa i warzyw). Wyciśnij sok z limonek, zetrzyj imbir na tarce, dodaj sos sojowy i cukier. Pokrój warzywa w słupki i zalej połową marynaty. Do reszty marynaty włóż mięso. Marynuj przynajmniej 30 minut. Wyłóż woka folia aluminiową.
  • Wysyp na folię ryż z herbatą i cukrem i wymieszaj. Na kratce od woka ułóż zamarynowane mięso. Wstaw szczelnie przykrytego woka na mały palnik z dużym płomieniem na 10 minut. Po tym czasie zmniejsz płomień do minimum i uwędź mięso przez kolejne 5 minut.
  • Następnie wyłącz ogień i poczekaj jeszcze 15 minut zakrywając woka przykrywką. Mięso podawaj pokrojone w cienkie plastry z razowym pieczywem, sałatką z rzepy i ogórka, posypane sezamem.

Tradycyjna wędlina ma 40 kcal, a w naszej wersji 25 kcal.

 


Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

od kiedy to jakiś konserwowy chłam mielony z kopyt, gazet i starych szmat jest tradycyjną wędliną?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      nienazarty

      super! przyrządzę rostbef na sitku bambusowym :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

          Burgery z musztardą i boczkiem

          W klimacie amerykańskiego baru

          tvnpix