zamknij

Wegańskie burgery z soczewicy i marchewki

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 1 Ilość porcji
"moniczkawkuchni" gotuje dla nas
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Monika BukowskaWegańskie burgery z soczewicy i marchewki

Składniki

  • 150 g soczewicy
  • 150 g marchewki
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1/2 dużej cebuli (lub 1 mniejsza)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 sucha bułka grahamka (lub inna)
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków przyprawy 5 smaków (lub mieszanki koper włoski, pieprz czarny, cynamon, goździki, kmin rzymski)
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 łyżki świeżych liści estragonu
0
0

Sposób przygotowania:

  • Soczewicę gotujw 2 szklankach wody do miękkości, ale uważaj, by się nie rozgotowała, studź i miksuj niezbyt dokładnie.
  • Siemie lniane zalej wrzątkiem 1 cm powyżej wydokości w szklance i odstaw na kilka minut.
  • Cebulę siekaj i podsmaż na złocisto na oliwie.
  • Marchewkę zetrzyj na małych oczkach i dodaj do przestudzonej soczewicy wraz z cebulką i namoczonym siemieniem.
  • Suchą razową bułkę zetrzyj i dodaj z resztą składników do masy. Dokładnie wymieszaj.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 st C.
  • Zamoczonymi w wodzie dłońmi uformuj z masy niewielkie, lekko spłaszczone kotleciki. Ułóż je na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia( spryskanym oliwą). Burgery piecz 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostaw na 10 minut, a po tym czasie przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
  • Kotleciki można jeść od razu, przechować je w lodówce lub w zamrażarce.
  • Burgery w wersji pieczonej są o wiele zdrowsze od ich smażonych odpowiedników, więc polecam pieczenie.

Autor: Monika Bukowska,
moniczkawkuchni.blogspot.com

 

 


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

tvnpix