zamknij

Wegańskie burgery z soczewicy i marchewki

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 1 Ilość porcji
"moniczkawkuchni" gotuje dla nas
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Monika BukowskaWegańskie burgery z soczewicy i marchewki

Składniki

  • 150 g soczewicy
  • 150 g marchewki
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1/2 dużej cebuli (lub 1 mniejsza)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 sucha bułka grahamka (lub inna)
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków przyprawy 5 smaków (lub mieszanki koper włoski, pieprz czarny, cynamon, goździki, kmin rzymski)
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 łyżki świeżych liści estragonu
0
0

Sposób przygotowania:

  • Soczewicę gotujw 2 szklankach wody do miękkości, ale uważaj, by się nie rozgotowała, studź i miksuj niezbyt dokładnie.
  • Siemie lniane zalej wrzątkiem 1 cm powyżej wydokości w szklance i odstaw na kilka minut.
  • Cebulę siekaj i podsmaż na złocisto na oliwie.
  • Marchewkę zetrzyj na małych oczkach i dodaj do przestudzonej soczewicy wraz z cebulką i namoczonym siemieniem.
  • Suchą razową bułkę zetrzyj i dodaj z resztą składników do masy. Dokładnie wymieszaj.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 st C.
  • Zamoczonymi w wodzie dłońmi uformuj z masy niewielkie, lekko spłaszczone kotleciki. Ułóż je na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia( spryskanym oliwą). Burgery piecz 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostaw na 10 minut, a po tym czasie przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
  • Kotleciki można jeść od razu, przechować je w lodówce lub w zamrażarce.
  • Burgery w wersji pieczonej są o wiele zdrowsze od ich smażonych odpowiedników, więc polecam pieczenie.

Autor: Monika Bukowska,
moniczkawkuchni.blogspot.com

 

 


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

tvnpix