zamknij

Wegańskie burgery z soczewicy i marchewki

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 1 Ilość porcji
"moniczkawkuchni" gotuje dla nas
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Monika BukowskaWegańskie burgery z soczewicy i marchewki

Składniki

  • 150 g soczewicy
  • 150 g marchewki
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1/2 dużej cebuli (lub 1 mniejsza)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 sucha bułka grahamka (lub inna)
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków przyprawy 5 smaków (lub mieszanki koper włoski, pieprz czarny, cynamon, goździki, kmin rzymski)
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 łyżki świeżych liści estragonu
0
0

Sposób przygotowania:

  • Soczewicę gotujw 2 szklankach wody do miękkości, ale uważaj, by się nie rozgotowała, studź i miksuj niezbyt dokładnie.
  • Siemie lniane zalej wrzątkiem 1 cm powyżej wydokości w szklance i odstaw na kilka minut.
  • Cebulę siekaj i podsmaż na złocisto na oliwie.
  • Marchewkę zetrzyj na małych oczkach i dodaj do przestudzonej soczewicy wraz z cebulką i namoczonym siemieniem.
  • Suchą razową bułkę zetrzyj i dodaj z resztą składników do masy. Dokładnie wymieszaj.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 st C.
  • Zamoczonymi w wodzie dłońmi uformuj z masy niewielkie, lekko spłaszczone kotleciki. Ułóż je na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia( spryskanym oliwą). Burgery piecz 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostaw na 10 minut, a po tym czasie przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
  • Kotleciki można jeść od razu, przechować je w lodówce lub w zamrażarce.
  • Burgery w wersji pieczonej są o wiele zdrowsze od ich smażonych odpowiedników, więc polecam pieczenie.

Autor: Monika Bukowska,
moniczkawkuchni.blogspot.com

 

 


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

tvnpix