zamknij

Wegańskie ciasteczka kokosowe

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ziarno Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
pannamadzia
Autor przepisu:
Piękne kuleczki dla wegan
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: pannamadziaWegańskie ciasteczka kokosowe

Składniki

  • 150g wiórków kokosowych
  • 150g płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4szkl cukru trzcinowego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 50ml wody
  • 100g margaryny
  • 200g mleczka kokosowego
0
1

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Margarynę rozpuść. Odstaw do ostygnięcia. W osobnej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: wiórki kokosowe, płatki owsiane, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sól oraz cukier trzcinowy.
  • Do rondelka wlej wodę, postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia. Do gotującej się wody wsyp siemię lniane i gotuj, na małym ogniu, aż do zgęstnienia (około 5 minut, cały czas mieszając, aby uniknąć przypalenia).
  • Gotowe (gęste) siemię dodaj do suchych składników i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ostudzoną margarynę oraz mleczko kokosowe. Wymieszaj, aż wszystkie składniki porządnie się ze sobą połączą.
  • Z powstałej masy formuj kuleczki, każdą lekko spłaszcz i ułóż, w niewielkich odstępach od siebie, na blaszce (u mnie: wyłożona silikonową matą, można użyć po prostu papieru do pieczenia). Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 20-30 minut. Gotowe ciasteczka wyjmij i ostudź. Schrup!

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

tvnpix