zamknij

Wegetariańskie sajgonki

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia chińska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Orientalne, szybkie i smaczne!
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/DDTVNWegetariańskie sajgonki

Składniki

  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 1 cukinia pokrojona w słupek
  • 1 marchewka pokrojona w słupek
  • 1 zielony ogórek pokrojony w słupek
  • 1 szczypior pokrojony na 6 cm odcinki
  • 100 g tofu
  • 1 ostra czerwona papryczka bez pestek
  • garść uprażonych i pokruszonych orzeszków ziemnych
  • do smaku sok z limonki
  • do smaku sos sojowy
  • garść uprażonego sezamu
  • kilka pokrojonych gałązek kolendry
  • 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
0
2

Sposób przygotowania:

  • Tofu pokrój w słupki o średnicy ½ cm i obsmaż na 1 łyżce oleju.
  • Po chwili dodaj około trzy łyżki sosu sojowego.
  • Arkusz papieru ryżowego na chwilę zanurz w wodzie.
  • Na namoczony papier nałóż dowolną porcje warzyw. Całość zwijaj tak jak nasze polskie gołąbki, formując rulonik zamknięty z dwóch stron.
  • Następnie przygotuj sos mieszając z 3 łyżki sosu sojowego z 4 łyżkami wody, 1 łyżeczką masła orzechowego, 1 łyżką uprażonego sezamu, kolendrą, pokrojoną ostrą papryczką, sokiem z limonki i 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego.
  • Podaj przecięte na pół z sosem.
  • Smak sosu powinien być zbalansowany: lekko ostry, kwaśny, lekko słodki, słony i orzechowy. Zależy to oczywiście od upodobań i można zmienić proporcje według uznania, np. dodać więcej ostrej papryczki.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A co z tym tofu po obsmażeniu, bo w dalszej części przepisu nie występuje.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      tvnpix