zamknij

Wegetariańskie sajgonki

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia chińska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Orientalne, szybkie i smaczne!
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/DDTVNWegetariańskie sajgonki

Składniki

  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 1 cukinia pokrojona w słupek
  • 1 marchewka pokrojona w słupek
  • 1 zielony ogórek pokrojony w słupek
  • 1 szczypior pokrojony na 6 cm odcinki
  • 100 g tofu
  • 1 ostra czerwona papryczka bez pestek
  • garść uprażonych i pokruszonych orzeszków ziemnych
  • do smaku sok z limonki
  • do smaku sos sojowy
  • garść uprażonego sezamu
  • kilka pokrojonych gałązek kolendry
  • 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
0
2

Sposób przygotowania:

  • Tofu pokrój w słupki o średnicy ½ cm i obsmaż na 1 łyżce oleju.
  • Po chwili dodaj około trzy łyżki sosu sojowego.
  • Arkusz papieru ryżowego na chwilę zanurz w wodzie.
  • Na namoczony papier nałóż dowolną porcje warzyw. Całość zwijaj tak jak nasze polskie gołąbki, formując rulonik zamknięty z dwóch stron.
  • Następnie przygotuj sos mieszając z 3 łyżki sosu sojowego z 4 łyżkami wody, 1 łyżeczką masła orzechowego, 1 łyżką uprażonego sezamu, kolendrą, pokrojoną ostrą papryczką, sokiem z limonki i 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego.
  • Podaj przecięte na pół z sosem.
  • Smak sosu powinien być zbalansowany: lekko ostry, kwaśny, lekko słodki, słony i orzechowy. Zależy to oczywiście od upodobań i można zmienić proporcje według uznania, np. dodać więcej ostrej papryczki.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A co z tym tofu po obsmażeniu, bo w dalszej części przepisu nie występuje.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      tvnpix