zamknij

Wegetariańskie sajgonki

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia chińska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Orientalne, szybkie i smaczne!
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: East News/DDTVNWegetariańskie sajgonki

Składniki

  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 1 cukinia pokrojona w słupek
  • 1 marchewka pokrojona w słupek
  • 1 zielony ogórek pokrojony w słupek
  • 1 szczypior pokrojony na 6 cm odcinki
  • 100 g tofu
  • 1 ostra czerwona papryczka bez pestek
  • garść uprażonych i pokruszonych orzeszków ziemnych
  • do smaku sok z limonki
  • do smaku sos sojowy
  • garść uprażonego sezamu
  • kilka pokrojonych gałązek kolendry
  • 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
0
2

Sposób przygotowania:

  • Tofu pokrój w słupki o średnicy ½ cm i obsmaż na 1 łyżce oleju.
  • Po chwili dodaj około trzy łyżki sosu sojowego.
  • Arkusz papieru ryżowego na chwilę zanurz w wodzie.
  • Na namoczony papier nałóż dowolną porcje warzyw. Całość zwijaj tak jak nasze polskie gołąbki, formując rulonik zamknięty z dwóch stron.
  • Następnie przygotuj sos mieszając z 3 łyżki sosu sojowego z 4 łyżkami wody, 1 łyżeczką masła orzechowego, 1 łyżką uprażonego sezamu, kolendrą, pokrojoną ostrą papryczką, sokiem z limonki i 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego.
  • Podaj przecięte na pół z sosem.
  • Smak sosu powinien być zbalansowany: lekko ostry, kwaśny, lekko słodki, słony i orzechowy. Zależy to oczywiście od upodobań i można zmienić proporcje według uznania, np. dodać więcej ostrej papryczki.
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Do tofu powinno się dodać więcej warzyw takich jak papryka, marchewka, cebulę, seler i do smaku pestki sezamu oraz makaron ryżowy i to dopiero w kładąc na papier ryżowy

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      A co z tym tofu po obsmażeniu, bo w dalszej części przepisu nie występuje.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

          Knedle ze śliwkami

          Przepis na słodki obiad

          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

          Pomidorki z karmelem i lodami

          Deserowa wersja pomidora

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 313

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          Atletyczny kurczak Przepis 20

          Atletyczny kurczak

          Pomysł na lekkie drugie danie

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

          Włoska potrawa w polskim wydaniu

          tvnpix