zamknij

Wiedeński strudel z jabłkami wg zespołu De Mono

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia austriacka Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Kuchnia wiedeńska czyli strudel jabłkowy w wykonaniu zespołu De Mono.
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Wiedeński strudel z jabłkami wg zespołu De Mono
Autor: DDTVN DDTVNDe Mono w kuchni

Składniki

  • 300 g ciasta filo (około 10 płatów)
  • 150 g  masła
  • 3/4 szklanki  cukru trzcinowego
  • 6 jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 100 g  orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 ml sosu waniliowego
0
4

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Rozpuszczonym masłem posmaruj każdy płat ciasta filo, posyp również odrobiną cukru i następnie połóż jeden na drugim. Pokrój jabłka na cienkie plasterki, wymieszaj z cynamonem, pozostałym cukrem, zetrzyj sparzoną skórkę pomarańczy, dodaj imbir, pokruszone orzechy włoskie oraz rodzynki. Ułóż farsz z jabłek na początku ciasta i następnie zwiń w ciasny rulon. Na koniec wierzch posmaruj masłem, dzięki temu ciasto będzie chrupiące i złociste po upieczeniu. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną pergaminem i piecz przez 45 minut. Jeśli nie mieści się na blasze to zwiń w ślimaka.Po upieczeniu strudel posyp cukrem pudrem, podziel na porcje i podawaj polany sosem waniliowym.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

tvnpix