zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Wielkanocna babka drożdżowa z bakaliami

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
jaolen
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: deserektv.plWielkanocna babka drożdżowa z bakaliami

Składniki

  • 4  jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru kryształ
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 do 2/3 szklanki bakali
0
4

Sposób przygotowania:

Do szklanki wsypujemy 3 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru, rozdrobnione drożdże i całość zalewamy letnim mlekiem do 1/2 wysokości szklanki i mieszamy. Następnie pod przykryciem odstawiamy drożdże do wyrośnięcia na ok. 20 min.

Do miski wsypujemy pozostałą ilość mąki, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka, miękkie masło, pozostała ilość mleka oraz wyrośnięte drożdże. Dokładnie mieszamy składniki i zagniatamy ciasto. Na sam koniec dodajemy bakalie. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem na ok. 2 godz. do wyrośnięcia – aż ciasto podwoi swą objętość.

Foremki smarujemy olejem i wysypujemy tarta bułką. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek do 1/2 ich wysokości. Następnie pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.

Wyrośnięte ciasto w formach wstawiamy do piekarnika do temp. 170 C i pieczemy ok. 45-55 min. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku.

Gotowe i wystudzone ciasto polewamy lukrem

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Smakuje nawet fajnie, ale ten czas oczekiwania na wyrośnięcie... W następnym roku zrobię z innego.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      tvnpix