zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Wielkanocna babka drożdżowa z bakaliami

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
jaolen
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: deserektv.plWielkanocna babka drożdżowa z bakaliami

Składniki

  • 4  jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru kryształ
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 do 2/3 szklanki bakali
0
4

Sposób przygotowania:

Do szklanki wsypujemy 3 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru, rozdrobnione drożdże i całość zalewamy letnim mlekiem do 1/2 wysokości szklanki i mieszamy. Następnie pod przykryciem odstawiamy drożdże do wyrośnięcia na ok. 20 min.

Do miski wsypujemy pozostałą ilość mąki, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka, miękkie masło, pozostała ilość mleka oraz wyrośnięte drożdże. Dokładnie mieszamy składniki i zagniatamy ciasto. Na sam koniec dodajemy bakalie. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem na ok. 2 godz. do wyrośnięcia – aż ciasto podwoi swą objętość.

Foremki smarujemy olejem i wysypujemy tarta bułką. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek do 1/2 ich wysokości. Następnie pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.

Wyrośnięte ciasto w formach wstawiamy do piekarnika do temp. 170 C i pieczemy ok. 45-55 min. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku.

Gotowe i wystudzone ciasto polewamy lukrem

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Smakuje nawet fajnie, ale ten czas oczekiwania na wyrośnięcie... W następnym roku zrobię z innego.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      tvnpix