zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Wielkanocna pascha z musem z suszonych śliwek

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchni wschodnioeuropejska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!13
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.kulinarny-blog.pl/Wielkanocna pascha z musem z suszonych śliwek

Składniki

  • 500 g chudego twarogu
  • 4 żółtka
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 60 g masła
  • 200 g suszonych śliwek
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 6 łyżek miodu
  • 1 łyża spirytusu
  • 2 łyżki balsamico
  • 50 ml soku z czarnej porzeczki
0
39

Przepis na ten deser stworzyłam, jak zwykle w przypadku moich przepisów z myślą o osobach które pragną zdrowo się odżywiać. Cukier zastąpiłam miodem- o wiele bardziej wartościowym produktem, a aby dodać deserowi nutkę wyjątkowości ...i błonnika:) postanowiłam podać go z musem z suszonych śliwek.

Sposób przygotowania:

  • W średniej wielkości rondlu ucieramy żółtka z płynnym miodem (miód by uzyskać pożądaną konsystencję możemy włożyć na kilka minut do mikrofali, lekko podgrzany zmieni konsystencję na płynną). Oczywiście miód można zastąpić cukrem pudrem – jest ekonomiczniej, osobiście jednak polecam miód ponieważ jest zdrowszy.
  • Gdy żółtka utrzemy na puszystą masę dodajemy śmietanę kremówkę 30% oraz olejek waniliowy.
  • Całość dokładnie mieszamy, następnie wstawiamy na palnik na średni ogień i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając aż zobaczymy pierwsze sygnały wrzenia. Wtedy masę zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2 kostki chudego twarogu (500 g) mielimy na maszynce do mielenia mięsa dwu lub trzykrotnie. Tak przygotowany twaróg ucieramy z masłem a następnie stopniowo, małymi porcjami dolewamy wystudzoną masę z żółtek i śmietany cały czas ucierając. Gotowa masa powinna być jednolita, gładka i błyszcząca.
  • Bakalie (ja wybrałam śliwki i kandyzowaną skórkę pomarańczową, ale mogą to być w zasadzie prawie każde suszone owoce) kroimy w drobną kostkę i łączymy z masą twarogową.
  • W miskę wkładamy durszlak lub sito, które wykładamy lnianą ściereczką lub gazą. Na ściereczkę wykładamy masę twarogową, brzegi mocno skręcamy tak by pozbyć się nadmiaru wilgoci. Na zaciśniętą ściereczkę kładziemy mały talerz, na talerzu ustawiamy coś ciężkiego np. słoik z przetworami, tak by pod wpływem ciężaru z paschy wpłynęła cała serwatka tworząc w ten sposób zwartą masę. Całość wkładamy na dobę do lodówki.

MUS ZE ŚLIWEK SUSZONYCH

  • Suszone śliwki miksujemy z niewielką ilością wody (lub bardzo drobniutko kroimy). W rondlu rozpuszczamy łyżkę masła i przesmażamy na nim zmiksowane śliwki.
  • Następnie dodajemy spirytus (lub wódkę), ocet balsamiczny oraz około 50 ml soku z czarnej porzeczki. Całość podgrzewamy do momentu aż sok wyraźnie się zredukuje i uzyskamy konsystencję sosu.
  • Wyłączamy gaz i odstawiamy mus do wystygnięcia. Po dobie w lodówce paschę delikatnie odwijamy ze ściereczki, porcjujemy i podajemy z musem z suszonych śliwek udekorowaną gałązką melisy lub mięty i suszoną śliwką.

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pascha rewelacyjna, pierwszy raz mi wyszła :)
Pozdrawiam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Ta pascha ma to do siebie że raczej nie może nie wyjść;]

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Wygląda przepysznie, przepis bardzo czytelny, nic tylko pozostało wykonać :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Deser rewelacyjny, nie za słodki niebo w gębie

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Przepyszny deser, nie za słodki poprostu niebo w gębie

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Carpaccio z buraków Kasi Klich
                      Przepis 66

                      Carpaccio z buraków Kasi Klich

                      Wytworna wersja pospolitego warzywa

                      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                      Przepis 1017

                      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                      Najprostszy przepis na domową pizzę

                      Atletyczny kurczak Przepis 20

                      Atletyczny kurczak

                      Pomysł na lekkie drugie danie

                      Chleb orzechowy Przepis 112

                      Chleb orzechowy

                      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                      Orzechowy gangster z Bronxu

                      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                      Pudding z bagietki Przepis 17

                      Pudding z bagietki

                      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                      Tatar ze śledzia
                      Przepis 13

                      Tatar ze śledzia

                      Rybna poezja na kromce pumpernikla

                      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                      tvnpix