zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Wielkanocny mazurek kajmakowy z bakaliami

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 1 Ilość porcji
PasjaSmaku
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.pasjasmaku.wordpress.comWielkanocny mazurek kajmakowy z bakaliami

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 510 g masy kajmakowej
  • 10 suszonych moreli
  • 10-15 suszonych żurawin
  • 3 łyżki płatków migdałowych
0
3

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto:

  • Z mąki i cukru pudru usypujemy kopiec i robimy w środku „dołek” na masło i żółtka. Dodajemy żółtka i zimne masło pokrojone w niedużą kostkę.
  • Wszystkie składniki wyrabiamy siekając je drobno nożem – robimy tak po to, żeby ciasto niepotrzebnie nie nabierało temperatury od naszych rąk.
  • Kiedy wszystkie składniki są dobrze zmieszane (masło jest w malutkich kawałeczkach) zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie ok. 5 – 8 minut aż do uzyskania jednolitej masy. Nie przejmujcie się trudnościami napotkanymi na początku, kiedy wszystko się rozsypuje – w końcu to ciasto kruche.
  • Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Zostało nam teraz już tylko rozwałkowanie ciasta na około 0,5 – 0,8 cm grubości i włożenie na około 15 – 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  • Żeby podczas pieczenia ciasto się nie unosiło i piekło równomiernie możemy ponakłuwać w wielu miejscach wykałaczką czy też widelcem, lub przykryć papierem do pieczenia i posypać na wierzchu fasolą lub grochem dla obciążenia.
  • Wykończenie: Do środka wystudzonego spodu (naszego kruchego ciasta) wkładamy całą masę kajmakową i rozsmarowujemy. Dekorujemy posiekanymi suszonymi morelami na obwodzie, z żurawiny i migdałów układamy wzory – w moim przypadku bazie i kwiaty. Oczywiście dowolność jest pełna, według inwencji. Możemy zastosować swoje ulubione, inne bakalie.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix