zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Wielkanocny mazurek kajmakowy z bakaliami

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 1 Ilość porcji
PasjaSmaku
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.pasjasmaku.wordpress.comWielkanocny mazurek kajmakowy z bakaliami

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 510 g masy kajmakowej
  • 10 suszonych moreli
  • 10-15 suszonych żurawin
  • 3 łyżki płatków migdałowych
0
3

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto:

  • Z mąki i cukru pudru usypujemy kopiec i robimy w środku „dołek” na masło i żółtka. Dodajemy żółtka i zimne masło pokrojone w niedużą kostkę.
  • Wszystkie składniki wyrabiamy siekając je drobno nożem – robimy tak po to, żeby ciasto niepotrzebnie nie nabierało temperatury od naszych rąk.
  • Kiedy wszystkie składniki są dobrze zmieszane (masło jest w malutkich kawałeczkach) zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie ok. 5 – 8 minut aż do uzyskania jednolitej masy. Nie przejmujcie się trudnościami napotkanymi na początku, kiedy wszystko się rozsypuje – w końcu to ciasto kruche.
  • Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Zostało nam teraz już tylko rozwałkowanie ciasta na około 0,5 – 0,8 cm grubości i włożenie na około 15 – 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  • Żeby podczas pieczenia ciasto się nie unosiło i piekło równomiernie możemy ponakłuwać w wielu miejscach wykałaczką czy też widelcem, lub przykryć papierem do pieczenia i posypać na wierzchu fasolą lub grochem dla obciążenia.
  • Wykończenie: Do środka wystudzonego spodu (naszego kruchego ciasta) wkładamy całą masę kajmakową i rozsmarowujemy. Dekorujemy posiekanymi suszonymi morelami na obwodzie, z żurawiny i migdałów układamy wzory – w moim przypadku bazie i kwiaty. Oczywiście dowolność jest pełna, według inwencji. Możemy zastosować swoje ulubione, inne bakalie.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

tvnpix