zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Wielkanocny mazurek kajmakowy z bakaliami

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 1 Ilość porcji
PasjaSmaku
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.pasjasmaku.wordpress.comWielkanocny mazurek kajmakowy z bakaliami

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 510 g masy kajmakowej
  • 10 suszonych moreli
  • 10-15 suszonych żurawin
  • 3 łyżki płatków migdałowych
0
3

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto:

  • Z mąki i cukru pudru usypujemy kopiec i robimy w środku „dołek” na masło i żółtka. Dodajemy żółtka i zimne masło pokrojone w niedużą kostkę.
  • Wszystkie składniki wyrabiamy siekając je drobno nożem – robimy tak po to, żeby ciasto niepotrzebnie nie nabierało temperatury od naszych rąk.
  • Kiedy wszystkie składniki są dobrze zmieszane (masło jest w malutkich kawałeczkach) zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie ok. 5 – 8 minut aż do uzyskania jednolitej masy. Nie przejmujcie się trudnościami napotkanymi na początku, kiedy wszystko się rozsypuje – w końcu to ciasto kruche.
  • Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Zostało nam teraz już tylko rozwałkowanie ciasta na około 0,5 – 0,8 cm grubości i włożenie na około 15 – 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  • Żeby podczas pieczenia ciasto się nie unosiło i piekło równomiernie możemy ponakłuwać w wielu miejscach wykałaczką czy też widelcem, lub przykryć papierem do pieczenia i posypać na wierzchu fasolą lub grochem dla obciążenia.
  • Wykończenie: Do środka wystudzonego spodu (naszego kruchego ciasta) wkładamy całą masę kajmakową i rozsmarowujemy. Dekorujemy posiekanymi suszonymi morelami na obwodzie, z żurawiny i migdałów układamy wzory – w moim przypadku bazie i kwiaty. Oczywiście dowolność jest pełna, według inwencji. Możemy zastosować swoje ulubione, inne bakalie.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

tvnpix