zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Wielkanocny tort drożdżowy z bakaliami

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Agnieszka Kolińska
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Autor: http://cosdobrego.blogspot.com/Wielkanocny tort drożdżowy z bakaliami

Składniki

  • 4 łyżki posiekanych suszonych moreli
  • 200 ml polewy czekoladowej
  • 5 łyżek łyżek posiekanych fig namoczonych w herbacie
  • 1łyzka kogel mogel z 1 żółtka i 1 łyżeczki culru
  • 6 kostek kostek czekolady mlecznej
  • 4 łyżki prażonych orzechów kaskowych
  • 20 ml brandy
  • 4 łyżki drobnych rodzynek
  • 1 łyżka cointreau
  • 1 łyżka prażonych migdałów
  • 250g mąka psznna tortowa
  • 70g marcepanu
  • szczypta soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • pół laski wanilii
  • 61 masła klasycznego Lurpak
  • 100 ml mleka pełnotłustego
  • 4 łyżki cukru
  • 4 żółtka
0
5

Tort będący tortem pomimo braku kremu. Wykwintny, chociaż z ciasta drożdżowego. Nie za słodki - ale kusząco aromatyczny - otulający zapachem czekolady i ulubionych bakalii. Każda warstwa jest niespodzianką smaku. To moja interpretacja przedwojennego tortu Cioci Ireny którego nigdy nie miałam przyjemności zjeść.

Pracę nad ciastem podzieliłam na etapy. Pierwszy wieczorem – przygotowanie ciasta. Drugi następnego dnia rano złożenie tortu i odstawienie go do wyrośnięcia. Trzeci to pieczenie . I ostatni dekorowanie:)

Sposób przygotowania:

  • Ciasto przygotowałam wieczorem.
  • Drożdże rozpuściłam w łyżce mleka z łyżeczką cukru.
  • Po 15 minutach dodałam je do pozostałej mąki, cukru, soli i wymieszałam wszystko z żółtkami i resztą mleka.
  • Wyrabiałam ciasto 10 minut pod koniec dodając rozpuszczone masło.
  • Gładkie i elastyczne ciasto wyrastało ok godziny po czym jeszcze raz je wyrobiłam przez 3 minuty i przykryte folią odstawiłam na całą noc w chłodne miejsce. (lodówka – zimna piwnica).
  • Następnego dnia rano rozpoczęłam od przygotowania nadzienia.
  • Podprażyłam i posiekałam migdały i orzechy laskowe (te przed siekaniem otarłam ze skórki).
  • Opłukałam wszystkie bakalie.
  • Rodzynki namoczyłam w brandy, morele w cointreau a figi w herbacie.
  • Utarłam kogel mogel i posiekałam czekoladę.
  • Rodzynki podgrzałam z masłem i brandy.
  • Orzechy wymieszałam z czekoladą i masa żółtkową a marcepan poskręcałam w cienkie wałeczki.
  • Zimne ciasto podzieliłam na 5 równych kawałków i każdy rozwałkowałam na grubość ok 0,5 cm.
  • Wykroiłam okręgi o średnicy tortownicy (20 cm) i z resztek ciasta zrobiłam dodatkowy placek.
  • Wysoką tortownicę o średnicy 20 cm wysmarowałam grubo masłem i dno dodatkowo zabezpieczyłam papierem do pieczenia również grubo wysmarowanym masłem.
  • Na dnie rozłożyłam pierwszy placek a na nim marcepan, następnie drugi placek i morele w likierze oraz łyżkę posiekanych migdałów.
  • Na to poszedł trzeci placek i masa rodzynkowa.
  • Kolejno ułożyłam czwartą warstwę ciasta i masę orzechowo – czekoladową, piatą warstwę i figi a na koniec ostatni szósty placek. (kolejność warstw jest dowolna – możesz tez je zmienić zgodnie z własnym upodobaniem oraz zawartością szuflad:)).
  • Ciasto wstawiłam przykryte folią do lodówki na 2 godziny. Dodatkowo wyrastało jeszcze godzinę w temperaturze pokojowej.
  • Piekłam je przykryte papierem i dodatkowym spodem z innej tortownicy przez 30 minut w 170 stopniach C. (jeśli nie masz wysokiej tortownicy zrób mniej warstw).
  • Polałam polewą czekoladową zrobiona wg poniższego przepisu:
  • Polewa czekoladowa wg Neli Rubinstein 180g czekolady 1\4 szklanki wody 1\3 szklanki kremówki 2 łyżeczki masła klasycznego Lurpak Posiekaną czekoladę na małym ogniu zagotowałam w wodzie. Dodałam śmietankę oraz masło i jeszcze chwilę razem gotowałam aż całość zgęstniała. Użyłam gorącej.

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Święta minęły no i ciasto zjedzone. Nie wyszedł mi tak pięknie , ale pokuszę się i zrobię jeszcze kiedyś.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      No i torcik w tortownicy.. Jak smakuje napiszę po świętach.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Dzisiaj zaczęłam go robić. Wszystko dokładnie odważałam. Ciasto wyszło dość rzadkie i nie wiem czy jutro da się rozwałkowywać.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              wygląda pysznie, chyba się skuszę mimo trzech dni przygotowań

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  mąka psznna? :D
                  orzechów kaskowych? :D
                  lepiej popraw te błędy w składnikach

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Chleb orzechowy Przepis 112

                      Chleb orzechowy

                      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                      Corpus delicti końca lata Przepis 211

                      Corpus delicti końca lata

                      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                      Szaszłyki wyborne Przepis 59

                      Szaszłyki wyborne

                      Nie tylko na sezon grillowy

                      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                      Tatar ze śledzia
                      Przepis 13

                      Tatar ze śledzia

                      Rybna poezja na kromce pumpernikla

                      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                      Chleb z płatkami owsianymi

                      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                      Kolorowa samba warzywna

                      Zdrowe i pyszne danie

                      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                      Pizza godna królów

                      tvnpix