zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Wielkanocny tort drożdżowy z bakaliami

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Agnieszka Kolińska
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://cosdobrego.blogspot.com/Wielkanocny tort drożdżowy z bakaliami

Składniki

  • 4 łyżki posiekanych suszonych moreli
  • 200 ml polewy czekoladowej
  • 5 łyżek łyżek posiekanych fig namoczonych w herbacie
  • 1łyzka kogel mogel z 1 żółtka i 1 łyżeczki culru
  • 6 kostek kostek czekolady mlecznej
  • 4 łyżki prażonych orzechów kaskowych
  • 20 ml brandy
  • 4 łyżki drobnych rodzynek
  • 1 łyżka cointreau
  • 1 łyżka prażonych migdałów
  • 250g mąka psznna tortowa
  • 70g marcepanu
  • szczypta soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • pół laski wanilii
  • 61 masła klasycznego Lurpak
  • 100 ml mleka pełnotłustego
  • 4 łyżki cukru
  • 4 żółtka
0
5

Tort będący tortem pomimo braku kremu. Wykwintny, chociaż z ciasta drożdżowego. Nie za słodki - ale kusząco aromatyczny - otulający zapachem czekolady i ulubionych bakalii. Każda warstwa jest niespodzianką smaku. To moja interpretacja przedwojennego tortu Cioci Ireny którego nigdy nie miałam przyjemności zjeść.

Pracę nad ciastem podzieliłam na etapy. Pierwszy wieczorem – przygotowanie ciasta. Drugi następnego dnia rano złożenie tortu i odstawienie go do wyrośnięcia. Trzeci to pieczenie . I ostatni dekorowanie:)

Sposób przygotowania:

  • Ciasto przygotowałam wieczorem.
  • Drożdże rozpuściłam w łyżce mleka z łyżeczką cukru.
  • Po 15 minutach dodałam je do pozostałej mąki, cukru, soli i wymieszałam wszystko z żółtkami i resztą mleka.
  • Wyrabiałam ciasto 10 minut pod koniec dodając rozpuszczone masło.
  • Gładkie i elastyczne ciasto wyrastało ok godziny po czym jeszcze raz je wyrobiłam przez 3 minuty i przykryte folią odstawiłam na całą noc w chłodne miejsce. (lodówka – zimna piwnica).
  • Następnego dnia rano rozpoczęłam od przygotowania nadzienia.
  • Podprażyłam i posiekałam migdały i orzechy laskowe (te przed siekaniem otarłam ze skórki).
  • Opłukałam wszystkie bakalie.
  • Rodzynki namoczyłam w brandy, morele w cointreau a figi w herbacie.
  • Utarłam kogel mogel i posiekałam czekoladę.
  • Rodzynki podgrzałam z masłem i brandy.
  • Orzechy wymieszałam z czekoladą i masa żółtkową a marcepan poskręcałam w cienkie wałeczki.
  • Zimne ciasto podzieliłam na 5 równych kawałków i każdy rozwałkowałam na grubość ok 0,5 cm.
  • Wykroiłam okręgi o średnicy tortownicy (20 cm) i z resztek ciasta zrobiłam dodatkowy placek.
  • Wysoką tortownicę o średnicy 20 cm wysmarowałam grubo masłem i dno dodatkowo zabezpieczyłam papierem do pieczenia również grubo wysmarowanym masłem.
  • Na dnie rozłożyłam pierwszy placek a na nim marcepan, następnie drugi placek i morele w likierze oraz łyżkę posiekanych migdałów.
  • Na to poszedł trzeci placek i masa rodzynkowa.
  • Kolejno ułożyłam czwartą warstwę ciasta i masę orzechowo – czekoladową, piatą warstwę i figi a na koniec ostatni szósty placek. (kolejność warstw jest dowolna – możesz tez je zmienić zgodnie z własnym upodobaniem oraz zawartością szuflad:)).
  • Ciasto wstawiłam przykryte folią do lodówki na 2 godziny. Dodatkowo wyrastało jeszcze godzinę w temperaturze pokojowej.
  • Piekłam je przykryte papierem i dodatkowym spodem z innej tortownicy przez 30 minut w 170 stopniach C. (jeśli nie masz wysokiej tortownicy zrób mniej warstw).
  • Polałam polewą czekoladową zrobiona wg poniższego przepisu:
  • Polewa czekoladowa wg Neli Rubinstein 180g czekolady 1\4 szklanki wody 1\3 szklanki kremówki 2 łyżeczki masła klasycznego Lurpak Posiekaną czekoladę na małym ogniu zagotowałam w wodzie. Dodałam śmietankę oraz masło i jeszcze chwilę razem gotowałam aż całość zgęstniała. Użyłam gorącej.

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Święta minęły no i ciasto zjedzone. Nie wyszedł mi tak pięknie , ale pokuszę się i zrobię jeszcze kiedyś.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      No i torcik w tortownicy.. Jak smakuje napiszę po świętach.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Dzisiaj zaczęłam go robić. Wszystko dokładnie odważałam. Ciasto wyszło dość rzadkie i nie wiem czy jutro da się rozwałkowywać.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              wygląda pysznie, chyba się skuszę mimo trzech dni przygotowań

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  mąka psznna? :D
                  orzechów kaskowych? :D
                  lepiej popraw te błędy w składnikach

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                      Orzechowy gangster z Bronxu

                      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                      Corpus delicti końca lata Przepis 211

                      Corpus delicti końca lata

                      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                      Atletyczny kurczak Przepis 20

                      Atletyczny kurczak

                      Pomysł na lekkie drugie danie

                      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                      Kociołek łososiowo-pomidorowy

                      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                      Babka ziemniaczana Przepis 27117

                      Babka ziemniaczana

                      Podlaski specjał

                      Pudding z bagietki Przepis 17

                      Pudding z bagietki

                      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                      Zupa tajska Kasi Klich
                      Przepis 14

                      Zupa tajska Kasi Klich

                      Ogień w gardle!

                      tvnpix