zamknij

Wieniec wielkanocny

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Alternatywa dla ciasta drożdżowego
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Studioo Małgorzata KujdaWieniec wielkanocny

Składniki

  • 300 g letniej wody
  • 12 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g otrębów pszennych
  • 1 płaska łyżeczka łyżeczki soli
  • 1 łyżka  oliwy z oliwek
0
1

Sposób przygotowania:

  • Drożdże i cukier rozpuść w wodzie. Dodaj mąkę, otręby, sól i oliwę, wymieszaj, a następnie wyrób ręką na gładką i elastyczną masę.
  • Uformowaną w kulę włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Następnie ciasto podziel na dwie części i każdą z nich podziel na trzy części.
  • Kawałki ciasta uformuj w wałeczki około 25 cm. Złóż po trzy i spleć warkocze. Zwiń, formując wianki.
  • Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj wodą. Odstaw do kolejnego wyrastania na około 15 min. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 min w temperaturze 200°C.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

tvnpix