zamknij

Wieniec wielkanocny

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Alternatywa dla ciasta drożdżowego
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Studioo Małgorzata KujdaWieniec wielkanocny

Składniki

  • 300 g letniej wody
  • 12 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g otrębów pszennych
  • 1 płaska łyżeczka łyżeczki soli
  • 1 łyżka  oliwy z oliwek
0
1

Sposób przygotowania:

  • Drożdże i cukier rozpuść w wodzie. Dodaj mąkę, otręby, sól i oliwę, wymieszaj, a następnie wyrób ręką na gładką i elastyczną masę.
  • Uformowaną w kulę włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Następnie ciasto podziel na dwie części i każdą z nich podziel na trzy części.
  • Kawałki ciasta uformuj w wałeczki około 25 cm. Złóż po trzy i spleć warkocze. Zwiń, formując wianki.
  • Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj wodą. Odstaw do kolejnego wyrastania na około 15 min. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 min w temperaturze 200°C.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

tvnpix