zamknij

Wieprzowina w sosie śmietanowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Obiad w 30 min.
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFree.Wieprzowina w sosie śmietanowym

Składniki

  • 400 g polędwicy wieprzowej
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml bulionu mięsnego
  • 300 ml śmietany 30%
  • szczypta gałki muszkatołowej
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj polędwicę i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Następnie pokrój w cienkie paski.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż ze wszystkich stron często mieszając, przez ok. 5 minut.
  • Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z patelni.
  • Na pozostały ze smażenia tłuszcz wylej bulion, zagotuj a następnie zmniejsz ogień i dodaj śmietanę razem z gałką muszkatołową.
  • Cały czas mieszając duś przez 6-8 minut aż sos nieco zgęstnieje.
  • Następnie dodaj ponownie mięso, zamieszaj i duś jeszcze 2-3 minuty.
  • Dopraw solą, pieprzem i podawaj.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

nie wiem czy dobrze zrozumialem, po usmazeniu miesa , trzeba je sciagnac z patelni i na tym tluszczu zrobic sos ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Polecam. Jak ktoś nie ma śmietany pod ręką to można użyć mleka z masłem w proporcji 4/1 np. 200 ml mleka i 50g masła.

      Pozdrawiam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Atletyczny kurczak Przepis 20

          Atletyczny kurczak

          Pomysł na lekkie drugie danie

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          tvnpix