Wieprzowina w sosie śmietanowym
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcjiObiad w 30 min.
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Składniki
- 400 g polędwicy wieprzowej
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml bulionu mięsnego
- 300 ml śmietany 30%
- szczypta gałki muszkatołowej
0
1
Sposób przygotowania:
- Umyj polędwicę i osusz papierowym ręcznikiem.
- Następnie pokrój w cienkie paski.
- Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż ze wszystkich stron często mieszając, przez ok. 5 minut.
- Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z patelni.
- Na pozostały ze smażenia tłuszcz wylej bulion, zagotuj a następnie zmniejsz ogień i dodaj śmietanę razem z gałką muszkatołową.
- Cały czas mieszając duś przez 6-8 minut aż sos nieco zgęstnieje.
- Następnie dodaj ponownie mięso, zamieszaj i duś jeszcze 2-3 minuty.
- Dopraw solą, pieprzem i podawaj.
Zainspiruj nas
Komentarze (2)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
nie wiem czy dobrze zrozumialem, po usmazeniu miesa , trzeba je sciagnac z patelni i na tym tluszczu zrobic sos ?
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Polecam. Jak ktoś nie ma śmietany pod ręką to można użyć mleka z masłem w proporcji 4/1 np. 200 ml mleka i 50g masła.
Pozdrawiam
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.