zamknij

Wieprzowina w sosie śmietanowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Obiad w 30 min.
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFree.Wieprzowina w sosie śmietanowym

Składniki

  • 400 g polędwicy wieprzowej
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml bulionu mięsnego
  • 300 ml śmietany 30%
  • szczypta gałki muszkatołowej
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj polędwicę i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Następnie pokrój w cienkie paski.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż ze wszystkich stron często mieszając, przez ok. 5 minut.
  • Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z patelni.
  • Na pozostały ze smażenia tłuszcz wylej bulion, zagotuj a następnie zmniejsz ogień i dodaj śmietanę razem z gałką muszkatołową.
  • Cały czas mieszając duś przez 6-8 minut aż sos nieco zgęstnieje.
  • Następnie dodaj ponownie mięso, zamieszaj i duś jeszcze 2-3 minuty.
  • Dopraw solą, pieprzem i podawaj.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

nie wiem czy dobrze zrozumialem, po usmazeniu miesa , trzeba je sciagnac z patelni i na tym tluszczu zrobic sos ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Polecam. Jak ktoś nie ma śmietany pod ręką to można użyć mleka z masłem w proporcji 4/1 np. 200 ml mleka i 50g masła.

      Pozdrawiam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          Babka ziemniaczana Przepis 27117

          Babka ziemniaczana

          Podlaski specjał

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          tvnpix