zamknij

Wieprzowina w sosie śmietanowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Obiad w 30 min.
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFree.Wieprzowina w sosie śmietanowym

Składniki

  • 400 g polędwicy wieprzowej
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml bulionu mięsnego
  • 300 ml śmietany 30%
  • szczypta gałki muszkatołowej
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj polędwicę i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Następnie pokrój w cienkie paski.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż ze wszystkich stron często mieszając, przez ok. 5 minut.
  • Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z patelni.
  • Na pozostały ze smażenia tłuszcz wylej bulion, zagotuj a następnie zmniejsz ogień i dodaj śmietanę razem z gałką muszkatołową.
  • Cały czas mieszając duś przez 6-8 minut aż sos nieco zgęstnieje.
  • Następnie dodaj ponownie mięso, zamieszaj i duś jeszcze 2-3 minuty.
  • Dopraw solą, pieprzem i podawaj.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

nie wiem czy dobrze zrozumialem, po usmazeniu miesa , trzeba je sciagnac z patelni i na tym tluszczu zrobic sos ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Polecam. Jak ktoś nie ma śmietany pod ręką to można użyć mleka z masłem w proporcji 4/1 np. 200 ml mleka i 50g masła.

      Pozdrawiam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

          Pizza godna królów

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          tvnpix