zamknij

Wietnamski rosół pho

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia wietnamska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Rosół po wietnamsku z sosem ostrygowym. Poczuj powiew orientu.
Ugotowałem to!30
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
12komentarzy
Wietnamski rosół pho
WIETNAMSKI ROSOL PHO Z "REWOLUCJI NA TALERZU"

Składniki

  • 200 g pręgi wołowej
  • 1 opakowanie włoszczyzny bez pora
  • 10  krewetek
  • 150 g makaronu sojowego
  • 1 korzeń kolendry
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 5 liści kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 3 cm laski cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 garść kiełków słonecznika
  • do smaku sól
0
34

Sposób przygotowania :

  • Obierz włoszczyznę i pokrój mięso na kawałki usuwając tłuszcz.
  • Do garnka wrzuć włoszczyznę, mięso, korzeń i nasiona kolendry, cynamon i anyż. Całość zalej wodą i posól. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
  • Później dodaj sos ostrygowy i krewetki i gotuj jeszcze 10 minut.
  • Zaparz makaron sojowy wrzącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Do miseczek nałoż porcję gotowego makaronu sojowego. Wlej porcję rosołu, posyp szczypiorkiem, kiełkami i świeżą kolendrą.

Porcja tradycyjnego rosołu ma 300 kcal, a w naszej wersji 150 kcal.

Zainspiruj nas

Komentarze (12)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

To jest cienki rosołek "Pho-podobny". Do pho nie dodaje się włoszczyzny a jedynie cebulę, imbir i czosnek. Sos ostrygowy powinien być w rzeczywistości rybnym, przypraw jest zdecydowanie za mało a czas gotowania jest za krótki. Pho MINIMALNIE gotować się powinna 5 godzin. No i zasadniczy błąd - kości wołowe nie pręga na wywar. Niech się... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Coś mi tu nie pasuje ten sos ostrygowy, czemu nie użyć po prostu rybnego tak jak to się zwykle robi w tamtych stronach?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Zupę gotuje się kilkanaście godzin, a nie półtorej godziny.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              tą zupę gotuje się kilkanaście godzin

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Aziu

                  a ja właśnie polski rosół gotuję, z przypieczoną cebulą dla koloru, z kawałkiem kalarepki i liściem kapusty. Pachnie w całym domu.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      dredowa
                      dredowa

                      A jak zrobić sos ostrygowy, ktoś wie? Bo jednak te kupne to nie samo (tzn, pewnie czasem lepsze, czasem gorsze, ale chciałabym umieć :D)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          można też dodać ostrą papryczkę i limonkę

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Gdzie możnakupić korzeń kolendry?

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  w sklepach z azjatycką żywnością mozna kupić świeże pęczki kolendry wraz z łodyga i korzonkiem.

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      faktycznie wariacja, ale w wietnamie jadłem kilkanaście zupełnie odmiennych wersji. A ta w sumie wydaje sie cąłkiem całkiem. skorzystam.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          W oryginalnym przepisie na zupe wywar gotowany jest na kosciach wolowych nie dodaje sie wloszczyzny, wiecej gwiazdek anyzu i przypieka sie imbir tak jak cdbule na nasz rosol

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              1
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                              Bifeki faszerowane serem feta

                                              Kotlety po grecku

                                              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                              Przepis 22

                                              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                              Klasyka na twoim stole

                                              Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                              Kotleciki z brzoskwiniami

                                              Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                              Śledzie Kasi Klich
                                              Przepis 34

                                              Śledzie Kasi Klich

                                              Śledź o korzennym posmaku

                                              Ryba w curry Przepis 15

                                              Ryba w curry

                                              Indie na talerzu

                                              Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                              Sałatka z marynowanymi grzybami

                                              Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                              Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                              Corpus delicti końca lata

                                              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                              Babka ziemniaczana Przepis 27117

                                              Babka ziemniaczana

                                              Podlaski specjał

                                              tvnpix