zamknij

Wietnamski rosół pho

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia wietnamska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Rosół po wietnamsku z sosem ostrygowym. Poczuj powiew orientu.
Ugotowałem to!30
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
12komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Wietnamski rosół pho
WIETNAMSKI ROSOL PHO Z "REWOLUCJI NA TALERZU"

Składniki

  • 200 g pręgi wołowej
  • 1 opakowanie włoszczyzny bez pora
  • 10  krewetek
  • 150 g makaronu sojowego
  • 1 korzeń kolendry
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 5 liści kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 3 cm laski cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 garść kiełków słonecznika
  • do smaku sól
0
34

Sposób przygotowania :

  • Obierz włoszczyznę i pokrój mięso na kawałki usuwając tłuszcz.
  • Do garnka wrzuć włoszczyznę, mięso, korzeń i nasiona kolendry, cynamon i anyż. Całość zalej wodą i posól. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
  • Później dodaj sos ostrygowy i krewetki i gotuj jeszcze 10 minut.
  • Zaparz makaron sojowy wrzącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Do miseczek nałoż porcję gotowego makaronu sojowego. Wlej porcję rosołu, posyp szczypiorkiem, kiełkami i świeżą kolendrą.

Porcja tradycyjnego rosołu ma 300 kcal, a w naszej wersji 150 kcal.

Zainspiruj nas

Komentarze (12)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

To jest cienki rosołek "Pho-podobny". Do pho nie dodaje się włoszczyzny a jedynie cebulę, imbir i czosnek. Sos ostrygowy powinien być w rzeczywistości rybnym, przypraw jest zdecydowanie za mało a czas gotowania jest za krótki. Pho MINIMALNIE gotować się powinna 5 godzin. No i zasadniczy błąd - kości wołowe nie pręga na wywar. Niech się... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Coś mi tu nie pasuje ten sos ostrygowy, czemu nie użyć po prostu rybnego tak jak to się zwykle robi w tamtych stronach?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Zupę gotuje się kilkanaście godzin, a nie półtorej godziny.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              tą zupę gotuje się kilkanaście godzin

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Aziu

                  a ja właśnie polski rosół gotuję, z przypieczoną cebulą dla koloru, z kawałkiem kalarepki i liściem kapusty. Pachnie w całym domu.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      dredowa
                      dredowa

                      A jak zrobić sos ostrygowy, ktoś wie? Bo jednak te kupne to nie samo (tzn, pewnie czasem lepsze, czasem gorsze, ale chciałabym umieć :D)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          można też dodać ostrą papryczkę i limonkę

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Gdzie możnakupić korzeń kolendry?

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  w sklepach z azjatycką żywnością mozna kupić świeże pęczki kolendry wraz z łodyga i korzonkiem.

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      faktycznie wariacja, ale w wietnamie jadłem kilkanaście zupełnie odmiennych wersji. A ta w sumie wydaje sie cąłkiem całkiem. skorzystam.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          W oryginalnym przepisie na zupe wywar gotowany jest na kosciach wolowych nie dodaje sie wloszczyzny, wiecej gwiazdek anyzu i przypieka sie imbir tak jak cdbule na nasz rosol

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              1
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Szaszłyki wyborne Przepis 59

                                              Szaszłyki wyborne

                                              Nie tylko na sezon grillowy

                                              Ryba w curry Przepis 15

                                              Ryba w curry

                                              Indie na talerzu

                                              Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                              Knedle ze śliwkami

                                              Przepis na słodki obiad

                                              Harira by Joseph Seeletso
                                              Przepis 61

                                              Harira by Joseph Seeletso

                                              Odrobina Afryki w twojej kuchni

                                              Bruschetta z fasolą
                                              Przepis 12

                                              Bruschetta z fasolą

                                              Specjalność Włochów na przystawkę

                                              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                                              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                                              Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                                              Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                                              Burgery z musztardą i boczkiem

                                              W klimacie amerykańskiego baru

                                              Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                              Kolorowa samba warzywna

                                              Zdrowe i pyszne danie

                                              tvnpix