zamknij

Wietnamski rosół pho

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia wietnamska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Rosół po wietnamsku z sosem ostrygowym. Poczuj powiew orientu.
Ugotowałem to!30
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
12komentarzy
Wietnamski rosół pho
WIETNAMSKI ROSOL PHO Z "REWOLUCJI NA TALERZU"

Składniki

  • 200 g pręgi wołowej
  • 1 opakowanie włoszczyzny bez pora
  • 10  krewetek
  • 150 g makaronu sojowego
  • 1 korzeń kolendry
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 5 liści kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 3 cm laski cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 garść kiełków słonecznika
  • do smaku sól
0
34

Sposób przygotowania :

  • Obierz włoszczyznę i pokrój mięso na kawałki usuwając tłuszcz.
  • Do garnka wrzuć włoszczyznę, mięso, korzeń i nasiona kolendry, cynamon i anyż. Całość zalej wodą i posól. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
  • Później dodaj sos ostrygowy i krewetki i gotuj jeszcze 10 minut.
  • Zaparz makaron sojowy wrzącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Do miseczek nałoż porcję gotowego makaronu sojowego. Wlej porcję rosołu, posyp szczypiorkiem, kiełkami i świeżą kolendrą.

Porcja tradycyjnego rosołu ma 300 kcal, a w naszej wersji 150 kcal.

Zainspiruj nas

Komentarze (12)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

To jest cienki rosołek "Pho-podobny". Do pho nie dodaje się włoszczyzny a jedynie cebulę, imbir i czosnek. Sos ostrygowy powinien być w rzeczywistości rybnym, przypraw jest zdecydowanie za mało a czas gotowania jest za krótki. Pho MINIMALNIE gotować się powinna 5 godzin. No i zasadniczy błąd - kości wołowe nie pręga na wywar. Niech się... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Coś mi tu nie pasuje ten sos ostrygowy, czemu nie użyć po prostu rybnego tak jak to się zwykle robi w tamtych stronach?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Zupę gotuje się kilkanaście godzin, a nie półtorej godziny.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              tą zupę gotuje się kilkanaście godzin

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Aziu

                  a ja właśnie polski rosół gotuję, z przypieczoną cebulą dla koloru, z kawałkiem kalarepki i liściem kapusty. Pachnie w całym domu.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      dredowa
                      dredowa

                      A jak zrobić sos ostrygowy, ktoś wie? Bo jednak te kupne to nie samo (tzn, pewnie czasem lepsze, czasem gorsze, ale chciałabym umieć :D)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          można też dodać ostrą papryczkę i limonkę

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Gdzie możnakupić korzeń kolendry?

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  w sklepach z azjatycką żywnością mozna kupić świeże pęczki kolendry wraz z łodyga i korzonkiem.

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      faktycznie wariacja, ale w wietnamie jadłem kilkanaście zupełnie odmiennych wersji. A ta w sumie wydaje sie cąłkiem całkiem. skorzystam.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          W oryginalnym przepisie na zupe wywar gotowany jest na kosciach wolowych nie dodaje sie wloszczyzny, wiecej gwiazdek anyzu i przypieka sie imbir tak jak cdbule na nasz rosol

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              1
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                              Takie ciasto rozweseli każdego

                                              Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                              Corpus delicti końca lata

                                              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                                              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                                              Efektowne i proste danie

                                              Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                                              Chrupiące płatki owsiane

                                              Pyszne i proste śniadanie

                                              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                              Przepis 22

                                              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                              Podany na delikatnym puree

                                              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                              Przepis 22

                                              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                              Klasyka na twoim stole

                                              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                                              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                                              Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                                              Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                              Kopytka Piotra Kucharskiego

                                              Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                              tvnpix