Wigilijny barszcz z uszkami
Przepis
zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcjiDwa przepisy w jednym
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Składniki
- na barszcz:
- 2 kg buraków ćwikłowych
- 70 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sok z cytryny
- cukier
- sól i pieprz
- Na ciasto:
- 200 g mąki
- 1 łyżka oleju
- sól
- na nadzienie:
- grzyby z wywaru
- 1 łyżka tartej bułki
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól i pieprz
0
3
Sposób przygotowania:
- Grzyby umyj, zalej niedużą ilością zimnej wody. Mocz 2-3 godz., potem ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, odcedź (wywar zachowaj).
- Buraki obierz, opłucz, drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wrzuć do garnka.
- Dodaj obrane i pokrojone cebule oraz przyprawy.
- Wlej 3 litry zimnej wody i gotuj, aż buraki będą miękkie.
- Gdy wystygną, przecedź wywar, dolej wywar z grzybów, zagotuj.
- Barszcz przypraw cukrem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
- Przygotuj uszka: cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle.
- Dodaj posiekane grzyby i bułkę tartą, wymieszaj.
- Gdy masa przestygnie, wbij jajko, wymieszaj. Nadzienie przypraw pieprzem oraz solą.
- Mąkę i szczyptę soli wymieszaj widelcem z kilkoma łyżkami gorącej wody oraz olejem. Gdy masa przestygnie, zagnieć ciasto.
- Cienko je rozwałkuj i pokrój na nieduże kwadraty.
- Na każdym ułóż porcję nadzienia. Złóż ciasto po przekątnej.
- Mocno zlep, zaciskając brzegi powstałych trójkątów.
- Dwa końce zlep formując uszka.
- Włóż uszka do lekko posolonego wrzątku i gotuj, aż wypłyną.
- Odcedź, rozłóż do talerzy i zalej gorącym barszczem.
Zainspiruj nas
Komentarze (1)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Polecam, bo przepis w 100% sprawdzony na uszka tak robiła moja babcia i mama a do barszczyku zawsze dodaję koncentrat buraczany z firmy krakus lub sama wcześniej kiszę buraki, taki barszczyk jest smaczniejszy.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.