zamknij

Wigilijny barszcz z uszkami

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Dwa przepisy w jednym
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFree.Wigilijny barszcz z uszkami

Składniki

  •  na barszcz:
  • 2 kg buraków ćwikłowych
  • 70 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  •  sok z cytryny
  •  cukier
  •  sól i pieprz
  •  Na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  •  sól
  •  na nadzienie:
  •  grzyby z wywaru
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  •  sól i pieprz
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Grzyby umyj, zalej niedużą ilością zimnej wody. Mocz 2-3 godz., potem ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, odcedź (wywar zachowaj).
  • Buraki obierz, opłucz, drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wrzuć do garnka.
  • Dodaj obrane i pokrojone cebule oraz przyprawy.
  • Wlej 3 litry zimnej wody i gotuj, aż buraki będą miękkie.
  • Gdy wystygną, przecedź wywar, dolej wywar z grzybów, zagotuj.
  • Barszcz przypraw cukrem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
  • Przygotuj uszka: cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle.
  • Dodaj posiekane grzyby i bułkę tartą, wymieszaj.
  • Gdy masa przestygnie, wbij jajko, wymieszaj. Nadzienie przypraw pieprzem oraz solą.
  • Mąkę i szczyptę soli wymieszaj widelcem z kilkoma łyżkami gorącej wody oraz olejem. Gdy masa przestygnie, zagnieć ciasto.
  • Cienko je rozwałkuj i pokrój na nieduże kwadraty.
  • Na każdym ułóż porcję nadzienia. Złóż ciasto po przekątnej.
  • Mocno zlep, zaciskając brzegi powstałych trójkątów.
  • Dwa końce zlep formując uszka.
  • Włóż uszka do lekko posolonego wrzątku i gotuj, aż wypłyną.
  • Odcedź, rozłóż do talerzy i zalej gorącym barszczem.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Polecam, bo przepis w 100% sprawdzony na uszka tak robiła moja babcia i mama a do barszczyku zawsze dodaję koncentrat buraczany z firmy krakus lub sama wcześniej kiszę buraki, taki barszczyk jest smaczniejszy.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      tvnpix