zamknij

Wigilijny barszcz z uszkami

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Dwa przepisy w jednym
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFree.Wigilijny barszcz z uszkami

Składniki

  •  na barszcz:
  • 2 kg buraków ćwikłowych
  • 70 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  •  sok z cytryny
  •  cukier
  •  sól i pieprz
  •  Na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  •  sól
  •  na nadzienie:
  •  grzyby z wywaru
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  •  sól i pieprz
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Grzyby umyj, zalej niedużą ilością zimnej wody. Mocz 2-3 godz., potem ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, odcedź (wywar zachowaj).
  • Buraki obierz, opłucz, drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wrzuć do garnka.
  • Dodaj obrane i pokrojone cebule oraz przyprawy.
  • Wlej 3 litry zimnej wody i gotuj, aż buraki będą miękkie.
  • Gdy wystygną, przecedź wywar, dolej wywar z grzybów, zagotuj.
  • Barszcz przypraw cukrem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
  • Przygotuj uszka: cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle.
  • Dodaj posiekane grzyby i bułkę tartą, wymieszaj.
  • Gdy masa przestygnie, wbij jajko, wymieszaj. Nadzienie przypraw pieprzem oraz solą.
  • Mąkę i szczyptę soli wymieszaj widelcem z kilkoma łyżkami gorącej wody oraz olejem. Gdy masa przestygnie, zagnieć ciasto.
  • Cienko je rozwałkuj i pokrój na nieduże kwadraty.
  • Na każdym ułóż porcję nadzienia. Złóż ciasto po przekątnej.
  • Mocno zlep, zaciskając brzegi powstałych trójkątów.
  • Dwa końce zlep formując uszka.
  • Włóż uszka do lekko posolonego wrzątku i gotuj, aż wypłyną.
  • Odcedź, rozłóż do talerzy i zalej gorącym barszczem.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Polecam, bo przepis w 100% sprawdzony na uszka tak robiła moja babcia i mama a do barszczyku zawsze dodaję koncentrat buraczany z firmy krakus lub sama wcześniej kiszę buraki, taki barszczyk jest smaczniejszy.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      tvnpix