zamknij

Wigilijny barszcz z uszkami

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Dwa przepisy w jednym
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFree.Wigilijny barszcz z uszkami

Składniki

  •  na barszcz:
  • 2 kg buraków ćwikłowych
  • 70 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  •  sok z cytryny
  •  cukier
  •  sól i pieprz
  •  Na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  •  sól
  •  na nadzienie:
  •  grzyby z wywaru
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  •  sól i pieprz
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Grzyby umyj, zalej niedużą ilością zimnej wody. Mocz 2-3 godz., potem ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, odcedź (wywar zachowaj).
  • Buraki obierz, opłucz, drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wrzuć do garnka.
  • Dodaj obrane i pokrojone cebule oraz przyprawy.
  • Wlej 3 litry zimnej wody i gotuj, aż buraki będą miękkie.
  • Gdy wystygną, przecedź wywar, dolej wywar z grzybów, zagotuj.
  • Barszcz przypraw cukrem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
  • Przygotuj uszka: cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle.
  • Dodaj posiekane grzyby i bułkę tartą, wymieszaj.
  • Gdy masa przestygnie, wbij jajko, wymieszaj. Nadzienie przypraw pieprzem oraz solą.
  • Mąkę i szczyptę soli wymieszaj widelcem z kilkoma łyżkami gorącej wody oraz olejem. Gdy masa przestygnie, zagnieć ciasto.
  • Cienko je rozwałkuj i pokrój na nieduże kwadraty.
  • Na każdym ułóż porcję nadzienia. Złóż ciasto po przekątnej.
  • Mocno zlep, zaciskając brzegi powstałych trójkątów.
  • Dwa końce zlep formując uszka.
  • Włóż uszka do lekko posolonego wrzątku i gotuj, aż wypłyną.
  • Odcedź, rozłóż do talerzy i zalej gorącym barszczem.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Polecam, bo przepis w 100% sprawdzony na uszka tak robiła moja babcia i mama a do barszczyku zawsze dodaję koncentrat buraczany z firmy krakus lub sama wcześniej kiszę buraki, taki barszczyk jest smaczniejszy.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      tvnpix