zamknij

Wigilijny barszczyk z uszkami

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Aromatyczny, pyszny i kolorowy
Ugotowałem to!17
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
16komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Wigilijny barszczyk z uszkami

Składniki

  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 czerstwej bułki
  • 20 g pieczarek
  • 30 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 4 buraki
  • 1 liść laurowy
  • do smaku majeranek
  • 1 łyżka octu
  • 2 duża cebula
  • 1 butelka koncentratu buraczanego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 300 g suszonych borowików
0
26

Sposób przygotowania:

Barszczyk:

Obraną cebulę pokrój w piórka. Namoczone grzyby drobno pokrój i ugotuj w bulionie. Nie odcedzaj. Buraki umyj, obierz i pokrój na ćwiartki. Wrzuć je do 2 litrów wrzącej wody. Do garnka dodaj cebulę, grzyby i przyprawy. Gotuj 15 minut. Wywar z grzybów wraz z octem dodaj do zupy. Gotuj na małym ogniu kilka minut. Wyciągnij z zupy za pomocą łyżki cedzakowej cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz buraki. Następnie wlej koncentrat buraczany, dopraw dużą ilością majeranku, solą i pieprzem.

Farsz:

Namoczone wcześniej grzyby oraz obraną cebulę pokrój w paseczki. Obrane pieczarki pokrój w ćwiartki. Cebulę i pieczarki podsmaż na łyżce masła. Bułkę namocz w mleku. Wymieszaj z grzybami i cebulą, a następnie zmiel w maszynce do mięsa. Do farszu dodaj bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem.

Ciasto:

Z mąki i jajka zagnieć elastyczne ciasto. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj bardzo cienko ciasto. Podziel na kwadraty. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu. Zlep tak, by powstał trójkąt, pamiętając by dokładnie zalepić brzegi pierożka. Uszka gotuj w dużej ilości osolonej wody. Po wypłynięciu przełóż do miski i dodaj łyżkę masła, co zapobiegnie sklejaniu się. Całość podawaj razem, przybraną w Twój ulubiony sposób.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (16)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

PROSZĘ O PRZEPIS A ONI MI PODAJĄ " 1 BUTELKA KONCENTRATU BURACZANEGO" JAK BYM CHCIAŁA TO KUPIĘ GOTOWY BARSZCZ Z KARTONU. TO NA TO SAMO WYJDZIE

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ja do gotowania czerwonego barszczu dodaję też kilka suszonych śliwek. Efekt doskonały. Wszystkim smakuje.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          koncentrat, ocet i uszka z paczki na zdjęciu - DRAMAT!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              katastrofa ,tylko barszcz kiszony ten ze zdjęcia ma kolor zupy gulaszowej.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  ŻENADA!!!
                  Barszczyk przygotowuje się na naturalnym zakwasie, koncentrat buraczany to sama chemia.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Może być i rosoł i buraki na zakwasie ale ,która młoda kobieta dzisiaj pracująca ma na to czas .Przepis jest prosty i szybki do zrobienia dla początkującej gospodyni,bedę z niego korzystała.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          U mnie w domu zawsze do barszczu dodajemy koncentrat buraczany! Dzięki temu jest intensywny smak. A bulion warzywny? Dlaczego nie. To przecież zupa.
                          Fajne zdjęcie.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Na bulionie warzywnym oczywiście.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  wigilijny barszcz na bulionie ? Żenada

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Askska

                                      Zgadzam się rozczarowanie. Koncentrat buraczany??? a może bez chemii , ściemy i po prostu tradycyjnie by się dało

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Witam
                                          Prosty,łatwy,szybki,postny i najpyszniejszy jaki jadłem.
                                          Jak czytam te wszystkie przepisy na barszcz-?-mają ludzie fantazję!!!! Pamiętajcie o jednym-to cojest proste-jest po prostu genialne i najtrudniej jest na to wpaść.Podaję przepis i życzę smacznego!
                                          3–4 buraki
                                          1 papryka
                                          ok. 2 l wody
                                          2–3 ziarenka ziela... rozwiń

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                              Kolorowa samba warzywna

                                              Zdrowe i pyszne danie

                                              Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                                              Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                              Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                                              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                                              Efektowne i proste danie

                                              Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                              Przepis 66

                                              Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                              Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                              Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                              Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                              Sałatka z marynowanymi grzybami

                                              Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                              Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                              Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                              tvnpix