zamknij

Wigilijny barszczyk z uszkami

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Aromatyczny, pyszny i kolorowy
Ugotowałem to!17
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
16komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Wigilijny barszczyk z uszkami

Składniki

  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 czerstwej bułki
  • 20 g pieczarek
  • 30 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 4 buraki
  • 1 liść laurowy
  • do smaku majeranek
  • 1 łyżka octu
  • 2 duża cebula
  • 1 butelka koncentratu buraczanego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 300 g suszonych borowików
0
26

Sposób przygotowania:

Barszczyk:

Obraną cebulę pokrój w piórka. Namoczone grzyby drobno pokrój i ugotuj w bulionie. Nie odcedzaj. Buraki umyj, obierz i pokrój na ćwiartki. Wrzuć je do 2 litrów wrzącej wody. Do garnka dodaj cebulę, grzyby i przyprawy. Gotuj 15 minut. Wywar z grzybów wraz z octem dodaj do zupy. Gotuj na małym ogniu kilka minut. Wyciągnij z zupy za pomocą łyżki cedzakowej cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz buraki. Następnie wlej koncentrat buraczany, dopraw dużą ilością majeranku, solą i pieprzem.

Farsz:

Namoczone wcześniej grzyby oraz obraną cebulę pokrój w paseczki. Obrane pieczarki pokrój w ćwiartki. Cebulę i pieczarki podsmaż na łyżce masła. Bułkę namocz w mleku. Wymieszaj z grzybami i cebulą, a następnie zmiel w maszynce do mięsa. Do farszu dodaj bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem.

Ciasto:

Z mąki i jajka zagnieć elastyczne ciasto. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj bardzo cienko ciasto. Podziel na kwadraty. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu. Zlep tak, by powstał trójkąt, pamiętając by dokładnie zalepić brzegi pierożka. Uszka gotuj w dużej ilości osolonej wody. Po wypłynięciu przełóż do miski i dodaj łyżkę masła, co zapobiegnie sklejaniu się. Całość podawaj razem, przybraną w Twój ulubiony sposób.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (16)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

PROSZĘ O PRZEPIS A ONI MI PODAJĄ " 1 BUTELKA KONCENTRATU BURACZANEGO" JAK BYM CHCIAŁA TO KUPIĘ GOTOWY BARSZCZ Z KARTONU. TO NA TO SAMO WYJDZIE

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ja do gotowania czerwonego barszczu dodaję też kilka suszonych śliwek. Efekt doskonały. Wszystkim smakuje.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          koncentrat, ocet i uszka z paczki na zdjęciu - DRAMAT!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              katastrofa ,tylko barszcz kiszony ten ze zdjęcia ma kolor zupy gulaszowej.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  ŻENADA!!!
                  Barszczyk przygotowuje się na naturalnym zakwasie, koncentrat buraczany to sama chemia.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Może być i rosoł i buraki na zakwasie ale ,która młoda kobieta dzisiaj pracująca ma na to czas .Przepis jest prosty i szybki do zrobienia dla początkującej gospodyni,bedę z niego korzystała.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          U mnie w domu zawsze do barszczu dodajemy koncentrat buraczany! Dzięki temu jest intensywny smak. A bulion warzywny? Dlaczego nie. To przecież zupa.
                          Fajne zdjęcie.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Na bulionie warzywnym oczywiście.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  wigilijny barszcz na bulionie ? Żenada

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Askska

                                      Zgadzam się rozczarowanie. Koncentrat buraczany??? a może bez chemii , ściemy i po prostu tradycyjnie by się dało

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Witam
                                          Prosty,łatwy,szybki,postny i najpyszniejszy jaki jadłem.
                                          Jak czytam te wszystkie przepisy na barszcz-?-mają ludzie fantazję!!!! Pamiętajcie o jednym-to cojest proste-jest po prostu genialne i najtrudniej jest na to wpaść.Podaję przepis i życzę smacznego!
                                          3–4 buraki
                                          1 papryka
                                          ok. 2 l wody
                                          2–3 ziarenka ziela... rozwiń

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Kaczka pływaczka Przepis 30

                                              Kaczka pływaczka

                                              Kaczka i ziemniaki na słodko

                                              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                                              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                                              Pizza godna królów

                                              Atletyczny kurczak Przepis 20

                                              Atletyczny kurczak

                                              Pomysł na lekkie drugie danie

                                              Zupa tajska Kasi Klich
                                              Przepis 14

                                              Zupa tajska Kasi Klich

                                              Ogień w gardle!

                                              Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                                              Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                              Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                              Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                              Kotleciki z brzoskwiniami

                                              Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                              Przepis 22

                                              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                              Podany na delikatnym puree

                                              Puszyste ego Przepis 14

                                              Puszyste ego

                                              Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                              tvnpix