zamknij

Wigilijny piernik z powidłami Ani Starmach

Przepis

deser Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Tradycyjny deser wigilijny
Ugotowałem to!27
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
11komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East NewsAnna Starmach

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 250 g masła
  • 500 g miodu
  • 500 g cukru
  • 3 jaja
  • 100 ml mleka
  • 200 g powideł śliwkowych
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka  kardamonu
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
0
11

Sposób przygotowania:

 

  • Miód, cukier i masło podgrzewaj aż połączą się w jednolita masę. Ostudź ją.
  • Następnie do masy miodowej dodawaj stopniowo: mąkę wymieszaną z sodą, jaja, mleko, orzechy, skórkę pomarańczową oraz przyprawy.
  • Ciasto wymieszaj, używając robota kuchennego lub dużej łyżki.
  • Tak przygotowane przełóż do kamionkowego/ceramicznego naczynia, przykryj je i wstaw do lodówki na 2-6 tygodni.
  • Po leżakowaniu podziel ciasto na dwie części i przełóż do dwóch kwadratowych form.
  • Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy piernik przekrój i przełóż powidłami, możesz go udekorować polewą czekoladową.

Zobacz także:

Pierniczki

Świąteczne pierniczki Ani Starmach

Piernik świąteczny Magdy Gessler

Stary piernik gwarancją dobrobytu!

Zainspiruj nas

Komentarze (11)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Formy do pieczenia jaką powinny mieć wielkość? Czy blachy standardowo dołączone do piekarnika będą dobre?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      radze nie jesc sraczka murowana

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          radze nie piec sraczka murowana

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              nie ma lepszego piernika

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  radze nie jesc sraczka murowana

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Piekłam i polecam

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          martinsky

                          Stary piernik to ma być

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              2-6 tygodni???

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  bo dobre pierniki są ta które stare są
                                  po prostu smaki się przegryzają (czy jakoś tak)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      to coś w rodzaju fermętacji

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Tatar ze śledzia
                                          Przepis 13

                                          Tatar ze śledzia

                                          Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                          Gulasz z kopytkami Przepis 197

                                          Gulasz z kopytkami

                                          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                                          Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                          Corpus delicti końca lata

                                          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                          Kaczka pływaczka Przepis 30

                                          Kaczka pływaczka

                                          Kaczka i ziemniaki na słodko

                                          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                                          Chrupiące płatki owsiane

                                          Pyszne i proste śniadanie

                                          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                                          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                                          Efektowne i proste danie

                                          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                                          Deser z mrożonych truskawek

                                          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                          Champion cyklistów Przepis 16

                                          Champion cyklistów

                                          Niebanalna szarlotka

                                          tvnpix