zamknij

Wiosenna terrina ze szparagami, groszkiem i serkiem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | szparagi Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Zielony talerz dla całej rodziny
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeWiosenna terrina ze szparagami, groszkiem i serkiem

Składniki

  • 600 g młodych zielonych szparagów
  • 500 g mrożonego groszku
  • 1 łyżka  masła
  • 3 łyżki  żelatyny w proszku
  • 250 g serka śmietankowego (twarożku)
  • 250 g serka koziego (twarożku)
  • 125 ml śmietany
  • sok  z połowy cytryny
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

(1 szklana forma, ok.2l pojemności )

  • Umyj szparagi, osusz i odetnij zdrewniałe końcówki
  • Zblanszuj groszek w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut, następnie odcedź
  • Zblanszuj szparagi w osolonym wrzątku przez 9 minut, następnie odsączyć
  • Rozpuść żelatynę w odrobinie letniej wody
  • Pokrój 2/3 szparagów drobno i wymieszaj z 1/3 groszku. Dodaj masło i utrzyj całość na gładkie puree
  • Wymieszaj z 2 łyżkami ciepłej wody i dopraw solą i pieprzem
  • Dodaj 1/3 rozpuszczonej żelatyny, zamieszaj i odstaw na 15 minut
  • W międzyczasie wymieszaj serek śmietankowy z kozim i dodaj pozostałą żelatynę. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut
  • Ułóż pozostałe szparagi na dnie szklanego naczynia
  • Następnie nałóż połowę mieszanki serowej i puree szparagowo-groszkowego. Nałóż kolejną warstwę szparagów, resztę mieszanki serowej i puree szparagowo-groszkowego
  • Na koniec zakryj ostatnią warstwą szparagów i zawiń całość w folię spożywczą
  • Tak przygotowaną terrinę wstaw do lodówki na noc
  • Podawaj schłodzoną, pokrojoną w plastry z dodatkiem oliwy z oliwek i soku z cytryny
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

tvnpix