zamknij

Wiosenna terrina ze szparagami, groszkiem i serkiem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | szparagi Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Zielony talerz dla całej rodziny
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeWiosenna terrina ze szparagami, groszkiem i serkiem

Składniki

  • 600 g młodych zielonych szparagów
  • 500 g mrożonego groszku
  • 1 łyżka  masła
  • 3 łyżki  żelatyny w proszku
  • 250 g serka śmietankowego (twarożku)
  • 250 g serka koziego (twarożku)
  • 125 ml śmietany
  • sok  z połowy cytryny
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

(1 szklana forma, ok.2l pojemności )

  • Umyj szparagi, osusz i odetnij zdrewniałe końcówki
  • Zblanszuj groszek w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut, następnie odcedź
  • Zblanszuj szparagi w osolonym wrzątku przez 9 minut, następnie odsączyć
  • Rozpuść żelatynę w odrobinie letniej wody
  • Pokrój 2/3 szparagów drobno i wymieszaj z 1/3 groszku. Dodaj masło i utrzyj całość na gładkie puree
  • Wymieszaj z 2 łyżkami ciepłej wody i dopraw solą i pieprzem
  • Dodaj 1/3 rozpuszczonej żelatyny, zamieszaj i odstaw na 15 minut
  • W międzyczasie wymieszaj serek śmietankowy z kozim i dodaj pozostałą żelatynę. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut
  • Ułóż pozostałe szparagi na dnie szklanego naczynia
  • Następnie nałóż połowę mieszanki serowej i puree szparagowo-groszkowego. Nałóż kolejną warstwę szparagów, resztę mieszanki serowej i puree szparagowo-groszkowego
  • Na koniec zakryj ostatnią warstwą szparagów i zawiń całość w folię spożywczą
  • Tak przygotowaną terrinę wstaw do lodówki na noc
  • Podawaj schłodzoną, pokrojoną w plastry z dodatkiem oliwy z oliwek i soku z cytryny
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

tvnpix