zamknij

Wiśniowy drift

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Sernik z sosem wiśniowym
Ugotowałem to!19
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHWiśniowy drift

Składniki

  • 3 jajka
  • 50 g  wódki lub whisky
  • łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 450 g  wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • 4 białka
  • sok z dużej cytryny
  • 1/2 szklanki  oleju
  • 2 szklanki  zimnego mleka
  • 1/4 kostki  margaryny
  • 1 opakowanie  budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • 1 kg  białego sera ( najlepiej twarogu trzykrotnie mielonego do serników)
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 2 szklanki  mąki
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 235 g cukru
  • 3 łyżki  oleju
  • 4 żółtka
0
20

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i szybko wyrób na gładką masę. Następnie pokrusz i wysyp na dno blachy do pieczenia o wymiarach 20 cm x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli nie masz gotowej masy serowej, ser biały zmiel trzykrotnie. W naczyniu do miksowania połącz cukier, cukier waniliowy, mleko, jajka, budyń i olej. Następnie powoli dodawaj ser i całość zmiksuj. Na końcu dodaj sok z cytryny. Kiedy masa jest już dobrze zmiksowana, wylej ją na blachę wyłożoną wcześniej przygotowanym surowym ciastem. Piecz w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200ºC.

Pianę z białek ubij na sztywną bezę, dodając do niej stopniowo cukier puder i szczyptę proszku do pieczenia. Po 40 minutach wysuń ciasto z piekarnika i na wierzch wyłóż ubitą pianę. Całość piecz jeszcze około 20 – 30 minut w temperaturze 210ºC tak, aby beza delikatnie zbrązowiała. Po upieczeniu ciasta trzymaj je jeszcze przez około 10 minut w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Następnie schłodź je. Rosa na serniku powinna się pojawić po kilku godzinach. Gotowe ciasto podawaj na zimno z gorącymi wiśniami.

Sos wiśniowy:

Wiśnie zasyp cukrem i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody.  Wlej do wiśni i, mieszając, zagotuj. Po zdjęciu z ognia dodaj alkohol.

Więcej znajdziesz na oficjalnej stronie "Ugotowanych" >>>

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Po obejrzeniu odc. Ugotowanych odnalazłam przepis i teraz tylko z niego korzystam. Polecam, sernik jest puszysty i smaczny!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Wygląda smakowicie muszę zrobić.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

          Włoska potrawa w polskim wydaniu

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          tvnpix