zamknij

Wiśniowy drift

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Sernik z sosem wiśniowym
Ugotowałem to!19
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHWiśniowy drift

Składniki

  • 3 jajka
  • 50 g  wódki lub whisky
  • łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 450 g  wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • 4 białka
  • sok z dużej cytryny
  • 1/2 szklanki  oleju
  • 2 szklanki  zimnego mleka
  • 1/4 kostki  margaryny
  • 1 opakowanie  budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • 1 kg  białego sera ( najlepiej twarogu trzykrotnie mielonego do serników)
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 2 szklanki  mąki
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 235 g cukru
  • 3 łyżki  oleju
  • 4 żółtka
0
20

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i szybko wyrób na gładką masę. Następnie pokrusz i wysyp na dno blachy do pieczenia o wymiarach 20 cm x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli nie masz gotowej masy serowej, ser biały zmiel trzykrotnie. W naczyniu do miksowania połącz cukier, cukier waniliowy, mleko, jajka, budyń i olej. Następnie powoli dodawaj ser i całość zmiksuj. Na końcu dodaj sok z cytryny. Kiedy masa jest już dobrze zmiksowana, wylej ją na blachę wyłożoną wcześniej przygotowanym surowym ciastem. Piecz w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200ºC.

Pianę z białek ubij na sztywną bezę, dodając do niej stopniowo cukier puder i szczyptę proszku do pieczenia. Po 40 minutach wysuń ciasto z piekarnika i na wierzch wyłóż ubitą pianę. Całość piecz jeszcze około 20 – 30 minut w temperaturze 210ºC tak, aby beza delikatnie zbrązowiała. Po upieczeniu ciasta trzymaj je jeszcze przez około 10 minut w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Następnie schłodź je. Rosa na serniku powinna się pojawić po kilku godzinach. Gotowe ciasto podawaj na zimno z gorącymi wiśniami.

Sos wiśniowy:

Wiśnie zasyp cukrem i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody.  Wlej do wiśni i, mieszając, zagotuj. Po zdjęciu z ognia dodaj alkohol.

Więcej znajdziesz na oficjalnej stronie "Ugotowanych" >>>

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Po obejrzeniu odc. Ugotowanych odnalazłam przepis i teraz tylko z niego korzystam. Polecam, sernik jest puszysty i smaczny!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Wygląda smakowicie muszę zrobić.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

          Krem z brokułów z łososiem

          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

          Pomidorki z karmelem i lodami

          Deserowa wersja pomidora

          tvnpix