zamknij

Wiśniowy drift

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Sernik z sosem wiśniowym
Ugotowałem to!19
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHWiśniowy drift

Składniki

  • 3 jajka
  • 50 g  wódki lub whisky
  • łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 450 g  wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • 4 białka
  • sok z dużej cytryny
  • 1/2 szklanki  oleju
  • 2 szklanki  zimnego mleka
  • 1/4 kostki  margaryny
  • 1 opakowanie  budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • 1 kg  białego sera ( najlepiej twarogu trzykrotnie mielonego do serników)
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 2 szklanki  mąki
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 235 g cukru
  • 3 łyżki  oleju
  • 4 żółtka
0
20

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i szybko wyrób na gładką masę. Następnie pokrusz i wysyp na dno blachy do pieczenia o wymiarach 20 cm x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli nie masz gotowej masy serowej, ser biały zmiel trzykrotnie. W naczyniu do miksowania połącz cukier, cukier waniliowy, mleko, jajka, budyń i olej. Następnie powoli dodawaj ser i całość zmiksuj. Na końcu dodaj sok z cytryny. Kiedy masa jest już dobrze zmiksowana, wylej ją na blachę wyłożoną wcześniej przygotowanym surowym ciastem. Piecz w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200ºC.

Pianę z białek ubij na sztywną bezę, dodając do niej stopniowo cukier puder i szczyptę proszku do pieczenia. Po 40 minutach wysuń ciasto z piekarnika i na wierzch wyłóż ubitą pianę. Całość piecz jeszcze około 20 – 30 minut w temperaturze 210ºC tak, aby beza delikatnie zbrązowiała. Po upieczeniu ciasta trzymaj je jeszcze przez około 10 minut w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Następnie schłodź je. Rosa na serniku powinna się pojawić po kilku godzinach. Gotowe ciasto podawaj na zimno z gorącymi wiśniami.

Sos wiśniowy:

Wiśnie zasyp cukrem i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody.  Wlej do wiśni i, mieszając, zagotuj. Po zdjęciu z ognia dodaj alkohol.

Więcej znajdziesz na oficjalnej stronie "Ugotowanych" >>>

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Po obejrzeniu odc. Ugotowanych odnalazłam przepis i teraz tylko z niego korzystam. Polecam, sernik jest puszysty i smaczny!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Wygląda smakowicie muszę zrobić.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Atletyczny kurczak Przepis 20

          Atletyczny kurczak

          Pomysł na lekkie drugie danie

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

          Sarna w wielkim mieście

          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          tvnpix