zamknij

Włoskie ciasto winogronowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z odrobiną skórki pomarańczowej
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
10komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSWłoskie ciasto winogronowe

Składniki

  • 2/3 szklanki białego cukru
  • 1/4 szklanki oliwy ekstra virgine
  • 4 łyżki niesolonego masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki pokrojonej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki pokrojonej skórki pomarańczowej
  • 300 g niedużych winogron, czerwonych i zielonych
0
3

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzej do 175 stopni C.
  • Posmaruj tłuszczem tortownicę, posyp bułka tartą.
  • Ubij jajka z cukrem, dodaj oliwę, mleko i ekstrakt waniliowy, miksuj aż się połączą.
  • Do dużej miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, oraz sól. Dodaj skórkę pomarańczową i cytrynową, wymieszaj.
  • Łyżką po trochę dodawaj masę jajeczna, zamieszaj, pozostaw około 10 min, aż mąka zaabsorbuje płyn.
  • Włóż 3/4 winogron do ciasta, włóż ciasto do foremki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 15 minut.
  • Następnie wyłóż na powierzchnie resztę winogron i piecz jeszcze 40 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje.
  • Wyjmij z piekarnika blaszkę, studź na zewnątrz piecyka, po 10 minutach, delikatnie nożem odspajaj ciasto od brzegów tortownicy.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (10)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Połknięto? jajka.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      zaryzykowałam i dodałam 2 jajka, wyszło OK.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          ile tych jajek??? Jest wyraźnie napisane:"Ubij jajka z cukrem..."

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Bo to ciasto bez jaj! :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  monika_garcorz
                  monika_garcorz

                  no nie ma jajek a to czemu zawsze do ciasta dodaje się jajka

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      W składnikach nie ma podanej ilości jajek

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Pomoc | Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                          Zobacz również

                          Carpaccio z buraków Kasi Klich
                          Przepis 66

                          Carpaccio z buraków Kasi Klich

                          Wytworna wersja pospolitego warzywa

                          Chleb orzechowy Przepis 112

                          Chleb orzechowy

                          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                          Ryba w curry Przepis 15

                          Ryba w curry

                          Indie na talerzu

                          Przysmak młodości Przepis 137

                          Przysmak młodości

                          Kanapka idealna!

                          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                          Knedle ze śliwkami

                          Przepis na słodki obiad

                          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                          Sarna w wielkim mieście

                          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                          Kanapki ze smażoną makrelą

                          Idealne na śniadanie lub kolację

                          tvnpix