zamknij

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | cielęcina Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Klasyczne połączenie grzybów i mięsa
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHWrobiona cielęcina

Składniki

  • 4 kotlety cielęce
  • 1/2 kg  borowików
  • 2 cebule
  • kilka ząbków  czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 opakowanie śmietanki do sosów
  • 1 opakowanie makaronu papardelle
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • do smaku czosnku granulowanego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • kilka ziaren  ziela angielskiego
  • garstka świeżego szpinaku do dekoracji
  • garść starego parmezanu
0
1

Sposób przygotowania:

Mięso marynuj przez około godzinę w zalewie z oliwy, czosnku, pieprzu, ziela angielskiego, czerwonego wina, miodu i musztardy. Możesz dodatkowo posypać mięso granulowanym czosnkiem. Grzyby delikatnie oczyść, umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój wzdłuż na niezbyt grube plastry. Rozgrzej na patelni masło z oliwą, dodaj pokrojone borowiki, drobno posiekany czosnek i cebulę, sól i pieprz. Smaż kilka minut, aż grzyby staną się złociste i nie stracą jędrności. Pod koniec dodaj posiekaną zieloną pietruszkę i całe pomidorki koktajlowe. Całość zalej śmietanką, wymieszaj i pozwól jej odparować. Gotowe grzyby odstaw na bok. Mięso wyciągnij z marynaty, rozbij delikatnie przez folię, uważając, by kotlety były mniej więcej tej samej grubości, osusz, oprósz mąką i smaż krótko z każdej strony. Następnie zalej je sosem z borowikami, chwilę duś na mały ogniu i podaj posypane odrobiną parmezanu. Papardelle ugotuj zgodnie z przepisem, dodając do gotującej się wody oliwę i sól. Gotowe mięso polej sosem z grzybami i podawaj z makaronem, duszonymi pomidorkami oraz ze szpinakiem podduszonym z czosnkiem.

Więcej znajdziesz na oficjalnej stronie "Ugotowanych" >>>

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

tvnpix