Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | cielęcina Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Składniki
- 4 kotlety cielęce
- 1/2 kg borowików
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- natka zielonej pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 opakowanie śmietanki do sosów
- 1 opakowanie makaronu papardelle
- 1 kieliszek czerwonego wina
- do smaku czosnku granulowanego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- garstka świeżego szpinaku do dekoracji
- garść starego parmezanu
Sposób przygotowania:
Mięso marynuj przez około godzinę w zalewie z oliwy, czosnku, pieprzu, ziela angielskiego, czerwonego wina, miodu i musztardy. Możesz dodatkowo posypać mięso granulowanym czosnkiem. Grzyby delikatnie oczyść, umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój wzdłuż na niezbyt grube plastry. Rozgrzej na patelni masło z oliwą, dodaj pokrojone borowiki, drobno posiekany czosnek i cebulę, sól i pieprz. Smaż kilka minut, aż grzyby staną się złociste i nie stracą jędrności. Pod koniec dodaj posiekaną zieloną pietruszkę i całe pomidorki koktajlowe. Całość zalej śmietanką, wymieszaj i pozwól jej odparować. Gotowe grzyby odstaw na bok. Mięso wyciągnij z marynaty, rozbij delikatnie przez folię, uważając, by kotlety były mniej więcej tej samej grubości, osusz, oprósz mąką i smaż krótko z każdej strony. Następnie zalej je sosem z borowikami, chwilę duś na mały ogniu i podaj posypane odrobiną parmezanu. Papardelle ugotuj zgodnie z przepisem, dodając do gotującej się wody oliwę i sól. Gotowe mięso polej sosem z grzybami i podawaj z makaronem, duszonymi pomidorkami oraz ze szpinakiem podduszonym z czosnkiem.