zamknij

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | cielęcina Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Klasyczne połączenie grzybów i mięsa
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHWrobiona cielęcina

Składniki

  • 4 kotlety cielęce
  • 1/2 kg  borowików
  • 2 cebule
  • kilka ząbków  czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 opakowanie śmietanki do sosów
  • 1 opakowanie makaronu papardelle
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • do smaku czosnku granulowanego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • kilka ziaren  ziela angielskiego
  • garstka świeżego szpinaku do dekoracji
  • garść starego parmezanu
0
1

Sposób przygotowania:

Mięso marynuj przez około godzinę w zalewie z oliwy, czosnku, pieprzu, ziela angielskiego, czerwonego wina, miodu i musztardy. Możesz dodatkowo posypać mięso granulowanym czosnkiem. Grzyby delikatnie oczyść, umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój wzdłuż na niezbyt grube plastry. Rozgrzej na patelni masło z oliwą, dodaj pokrojone borowiki, drobno posiekany czosnek i cebulę, sól i pieprz. Smaż kilka minut, aż grzyby staną się złociste i nie stracą jędrności. Pod koniec dodaj posiekaną zieloną pietruszkę i całe pomidorki koktajlowe. Całość zalej śmietanką, wymieszaj i pozwól jej odparować. Gotowe grzyby odstaw na bok. Mięso wyciągnij z marynaty, rozbij delikatnie przez folię, uważając, by kotlety były mniej więcej tej samej grubości, osusz, oprósz mąką i smaż krótko z każdej strony. Następnie zalej je sosem z borowikami, chwilę duś na mały ogniu i podaj posypane odrobiną parmezanu. Papardelle ugotuj zgodnie z przepisem, dodając do gotującej się wody oliwę i sól. Gotowe mięso polej sosem z grzybami i podawaj z makaronem, duszonymi pomidorkami oraz ze szpinakiem podduszonym z czosnkiem.

Więcej znajdziesz na oficjalnej stronie "Ugotowanych" >>>

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

tvnpix