zamknij

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | cielęcina Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Klasyczne połączenie grzybów i mięsa
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHWrobiona cielęcina

Składniki

  • 4 kotlety cielęce
  • 1/2 kg  borowików
  • 2 cebule
  • kilka ząbków  czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 opakowanie śmietanki do sosów
  • 1 opakowanie makaronu papardelle
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • do smaku czosnku granulowanego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • kilka ziaren  ziela angielskiego
  • garstka świeżego szpinaku do dekoracji
  • garść starego parmezanu
0
1

Sposób przygotowania:

Mięso marynuj przez około godzinę w zalewie z oliwy, czosnku, pieprzu, ziela angielskiego, czerwonego wina, miodu i musztardy. Możesz dodatkowo posypać mięso granulowanym czosnkiem. Grzyby delikatnie oczyść, umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój wzdłuż na niezbyt grube plastry. Rozgrzej na patelni masło z oliwą, dodaj pokrojone borowiki, drobno posiekany czosnek i cebulę, sól i pieprz. Smaż kilka minut, aż grzyby staną się złociste i nie stracą jędrności. Pod koniec dodaj posiekaną zieloną pietruszkę i całe pomidorki koktajlowe. Całość zalej śmietanką, wymieszaj i pozwól jej odparować. Gotowe grzyby odstaw na bok. Mięso wyciągnij z marynaty, rozbij delikatnie przez folię, uważając, by kotlety były mniej więcej tej samej grubości, osusz, oprósz mąką i smaż krótko z każdej strony. Następnie zalej je sosem z borowikami, chwilę duś na mały ogniu i podaj posypane odrobiną parmezanu. Papardelle ugotuj zgodnie z przepisem, dodając do gotującej się wody oliwę i sól. Gotowe mięso polej sosem z grzybami i podawaj z makaronem, duszonymi pomidorkami oraz ze szpinakiem podduszonym z czosnkiem.

Więcej znajdziesz na oficjalnej stronie "Ugotowanych" >>>

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

tvnpix