zamknij

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | cielęcina Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Klasyczne połączenie grzybów i mięsa
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHWrobiona cielęcina

Składniki

  • 4 kotlety cielęce
  • 1/2 kg  borowików
  • 2 cebule
  • kilka ząbków  czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 opakowanie śmietanki do sosów
  • 1 opakowanie makaronu papardelle
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • do smaku czosnku granulowanego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • kilka ziaren  ziela angielskiego
  • garstka świeżego szpinaku do dekoracji
  • garść starego parmezanu
0
1

Sposób przygotowania:

Mięso marynuj przez około godzinę w zalewie z oliwy, czosnku, pieprzu, ziela angielskiego, czerwonego wina, miodu i musztardy. Możesz dodatkowo posypać mięso granulowanym czosnkiem. Grzyby delikatnie oczyść, umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój wzdłuż na niezbyt grube plastry. Rozgrzej na patelni masło z oliwą, dodaj pokrojone borowiki, drobno posiekany czosnek i cebulę, sól i pieprz. Smaż kilka minut, aż grzyby staną się złociste i nie stracą jędrności. Pod koniec dodaj posiekaną zieloną pietruszkę i całe pomidorki koktajlowe. Całość zalej śmietanką, wymieszaj i pozwól jej odparować. Gotowe grzyby odstaw na bok. Mięso wyciągnij z marynaty, rozbij delikatnie przez folię, uważając, by kotlety były mniej więcej tej samej grubości, osusz, oprósz mąką i smaż krótko z każdej strony. Następnie zalej je sosem z borowikami, chwilę duś na mały ogniu i podaj posypane odrobiną parmezanu. Papardelle ugotuj zgodnie z przepisem, dodając do gotującej się wody oliwę i sól. Gotowe mięso polej sosem z grzybami i podawaj z makaronem, duszonymi pomidorkami oraz ze szpinakiem podduszonym z czosnkiem.

Więcej znajdziesz na oficjalnej stronie "Ugotowanych" >>>

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

tvnpix