zamknij

Wstążki z szałwią, masłem i grana padano

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr Ceranowicz
Autor przepisu:
Klasyka włoska
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Robert SłuszniakDomowe makaronowe wstążki z masłem i szałwią i serem grana padano
0
0

Sposób przygotowania:

  • Na stolnicy wysyp mąkę, zrób kopczyk, a w nim dołek. Dodaj porządną szczyptę soli.
  • Wbij do środka jaja i widelcem zgarniaj mąkę do środka. Gdy się częściowo połączy, zagnieć dość twarde ciasto - w razie potrzeby podsypuj je  mąką.
  • Zarobione ciasto odstaw, by odpoczęło.
  • Wałkuj dość cienko za pomocą wałka lub wałkownicy. Wytnij długie grube wstęgi.
  • Makaron wrzuć na gotującą osolona wodę. Gotuj, aż wypłynie
  • Na patelni rozpuść masło i czekaj, aż lekko się spieni. Dodaj listki szałwii (uwaga, może pryskać) i bułkę tartą , dopraw sola i wymieszaj z ugotowany przed chwilą makaronem.
  • Posyp tartym serem.
Galeria foto (9)

Domowe makaronowe wstążki z masłem i szałwią i serem grana padano

  • Na stolnicy wysyp mąkę, zrób kopczyk, a w nim dołek, dodaj porządną szczyptę soli, wbij do środka jaja
    Na stolnicy wysyp mąkę, zrób kopczyk, a w nim dołek, dodaj porządną szczyptę soli, wbij do środka jaja (1 z 9) Fot. Robert Słuszniak
  • Widelcem zgarniaj mąkę do środka
    Widelcem zgarniaj mąkę do środka(2 z 9) Fot. Robert Słuszniak
  • Wyrobione ciasto wałkuj dość cienko za pomocą wałka lub wałkownicy
    Wyrobione ciasto wałkuj dość cienko za pomocą wałka lub wałkownicy (3 z 9) Fot. Robert Słuszniak
  • Wytnij długie, grube wstęgi i składaj je
    Wytnij długie, grube wstęgi i składaj je(4 z 9) Fot. Robert Słuszniak
  • Złożone ciasto tnij w poprzek - powstaną długie wstążki
    Złożone ciasto tnij w poprzek - powstaną długie wstążki(5 z 9) Fot. Robert Słuszniak
  • Delikatnie porozdzielaj wstążki makaronu
    Delikatnie porozdzielaj wstążki makaronu(6 z 9) Fot. Robert Słuszniak
  • Na patelni rozpuść masło i podsmaż liście szałwi, dorzuć makaron i podgrzej
    Na patelni rozpuść masło i podsmaż liście szałwi, dorzuć makaron i podgrzej(7 z 9) Fot. Robert Słuszniak
  • Posyp makaron świeżo startym grana padanoi wymieszaj
    Posyp makaron świeżo startym grana padanoi wymieszaj(8 z 9) Fot. Robert Słuszniak
  • Utrzyj jeszcze trochę sera bezpośrednio nad talerzem
    Utrzyj jeszcze trochę sera bezpośrednio nad talerzem(9 z 9) Fot. Robert Słuszniak
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

tvnpix