zamknij

Wstążki z szałwią, masłem i grana padano

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr Ceranowicz
Autor przepisu:
Klasyka włoska
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Robert SłuszniakDomowe makaronowe wstążki z masłem i szałwią i serem grana padano
0
0

Sposób przygotowania:

  • Na stolnicy wysyp mąkę, zrób kopczyk, a w nim dołek. Dodaj porządną szczyptę soli.
  • Wbij do środka jaja i widelcem zgarniaj mąkę do środka. Gdy się częściowo połączy, zagnieć dość twarde ciasto - w razie potrzeby podsypuj je  mąką.
  • Zarobione ciasto odstaw, by odpoczęło.
  • Wałkuj dość cienko za pomocą wałka lub wałkownicy. Wytnij długie grube wstęgi.
  • Makaron wrzuć na gotującą osolona wodę. Gotuj, aż wypłynie
  • Na patelni rozpuść masło i czekaj, aż lekko się spieni. Dodaj listki szałwii (uwaga, może pryskać) i bułkę tartą , dopraw sola i wymieszaj z ugotowany przed chwilą makaronem.
  • Posyp tartym serem.
Galeria foto (9)

Domowe makaronowe wstążki z masłem i szałwią i serem grana padano

  • Na stolnicy wysyp mąkę, zrób kopczyk, a w nim dołek, dodaj porządną szczyptę soli, wbij do środka jaja
    Na stolnicy wysyp mąkę, zrób kopczyk, a w nim dołek, dodaj porządną szczyptę soli, wbij do środka jaja (1 z 9) Fot. Robert Słuszniak
  • Widelcem zgarniaj mąkę do środka
    Widelcem zgarniaj mąkę do środka(2 z 9) Fot. Robert Słuszniak
  • Wyrobione ciasto wałkuj dość cienko za pomocą wałka lub wałkownicy
    Wyrobione ciasto wałkuj dość cienko za pomocą wałka lub wałkownicy (3 z 9) Fot. Robert Słuszniak
  • Wytnij długie, grube wstęgi i składaj je
    Wytnij długie, grube wstęgi i składaj je(4 z 9) Fot. Robert Słuszniak
  • Złożone ciasto tnij w poprzek - powstaną długie wstążki
    Złożone ciasto tnij w poprzek - powstaną długie wstążki(5 z 9) Fot. Robert Słuszniak
  • Delikatnie porozdzielaj wstążki makaronu
    Delikatnie porozdzielaj wstążki makaronu(6 z 9) Fot. Robert Słuszniak
  • Na patelni rozpuść masło i podsmaż liście szałwi, dorzuć makaron i podgrzej
    Na patelni rozpuść masło i podsmaż liście szałwi, dorzuć makaron i podgrzej(7 z 9) Fot. Robert Słuszniak
  • Posyp makaron świeżo startym grana padanoi wymieszaj
    Posyp makaron świeżo startym grana padanoi wymieszaj(8 z 9) Fot. Robert Słuszniak
  • Utrzyj jeszcze trochę sera bezpośrednio nad talerzem
    Utrzyj jeszcze trochę sera bezpośrednio nad talerzem(9 z 9) Fot. Robert Słuszniak
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

tvnpix