zamknij

Wstążki z szałwią, masłem i grana padano

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr Ceranowicz
Autor przepisu:
Klasyka włoska
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Robert SłuszniakDomowe makaronowe wstążki z masłem i szałwią i serem grana padano
0
0

Sposób przygotowania:

  • Na stolnicy wysyp mąkę, zrób kopczyk, a w nim dołek. Dodaj porządną szczyptę soli.
  • Wbij do środka jaja i widelcem zgarniaj mąkę do środka. Gdy się częściowo połączy, zagnieć dość twarde ciasto - w razie potrzeby podsypuj je  mąką.
  • Zarobione ciasto odstaw, by odpoczęło.
  • Wałkuj dość cienko za pomocą wałka lub wałkownicy. Wytnij długie grube wstęgi.
  • Makaron wrzuć na gotującą osolona wodę. Gotuj, aż wypłynie
  • Na patelni rozpuść masło i czekaj, aż lekko się spieni. Dodaj listki szałwii (uwaga, może pryskać) i bułkę tartą , dopraw sola i wymieszaj z ugotowany przed chwilą makaronem.
  • Posyp tartym serem.
Galeria foto (9)

Domowe makaronowe wstążki z masłem i szałwią i serem grana padano

  • Na stolnicy wysyp mąkę, zrób kopczyk, a w nim dołek, dodaj porządną szczyptę soli, wbij do środka jaja
    Na stolnicy wysyp mąkę, zrób kopczyk, a w nim dołek, dodaj porządną szczyptę soli, wbij do środka jaja (1 z 9) Fot. Robert Słuszniak
  • Widelcem zgarniaj mąkę do środka
    Widelcem zgarniaj mąkę do środka(2 z 9) Fot. Robert Słuszniak
  • Wyrobione ciasto wałkuj dość cienko za pomocą wałka lub wałkownicy
    Wyrobione ciasto wałkuj dość cienko za pomocą wałka lub wałkownicy (3 z 9) Fot. Robert Słuszniak
  • Wytnij długie, grube wstęgi i składaj je
    Wytnij długie, grube wstęgi i składaj je(4 z 9) Fot. Robert Słuszniak
  • Złożone ciasto tnij w poprzek - powstaną długie wstążki
    Złożone ciasto tnij w poprzek - powstaną długie wstążki(5 z 9) Fot. Robert Słuszniak
  • Delikatnie porozdzielaj wstążki makaronu
    Delikatnie porozdzielaj wstążki makaronu(6 z 9) Fot. Robert Słuszniak
  • Na patelni rozpuść masło i podsmaż liście szałwi, dorzuć makaron i podgrzej
    Na patelni rozpuść masło i podsmaż liście szałwi, dorzuć makaron i podgrzej(7 z 9) Fot. Robert Słuszniak
  • Posyp makaron świeżo startym grana padanoi wymieszaj
    Posyp makaron świeżo startym grana padanoi wymieszaj(8 z 9) Fot. Robert Słuszniak
  • Utrzyj jeszcze trochę sera bezpośrednio nad talerzem
    Utrzyj jeszcze trochę sera bezpośrednio nad talerzem(9 z 9) Fot. Robert Słuszniak
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

tvnpix