zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Wuzetka

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
katarzynagotuje
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!20
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Autor: katarzynagotuje.blogspot.comWuzetka Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 6  jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g czekolady
  • 30 g masła
  • do wysmarowania biszkoptu marmolada lub dżem
0
30

Sposób przygotowania:

  • Mąkę, kakao i przesiać i wymieszać
  • Białka oddzielić od żółtek, ubic na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier, następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając
  • Do masy jajecznej wypać suche składniki i wymieszac szpatułką, bardzo delikatnie
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec w temp. 170 ºC przez 35-40 minut
  • Wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić na blat do wystudzenia. Po ostudzeniu przekroic na 2 równe części. Dolny blat posmarować marmoladą (można dodać 3 łyżki rumu jeżeli lubicie z alkoholem). Zimną śmietanę kremórkę ubijać, pod koniec ubijania dodawać cukier puder
  • Śmietanę rozsmarować na przygotowanym biszkopcie z marmoladą (zostawić szklankę śmietany do dekoracji). Przykryć śmietanę biszkoptem
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając masła
  • Plewę wylać na górnym biszkopcie, wyrównać (rozgrzanym nożem w gorącej wodzie)
  • Włożyć do lodówki, a na koniec udekorować kleksem bitej śmetany wyciśniętym z rękawa cukierniczego

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Aha tortownice ok już doczytałam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Na jaką blaszkę to jest przepis ?na taka dużą czy może tortownicę

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Niestety ciasto wyszło bardzo suche, musiałam je mocno nasączyć.Kolor też zdecydowanie jaśniejszy choć dodałam o 1 łyżkę kakao więcej.Może jakaś rada chętnie wysłucham.Polewa z czekolady z masłem nie jest tak elastyczna jak na zdjęciu.Jest twarda jak to czekolada, no i w związku z tym trudno się kroi.To tyle.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Bardzoooo dobra Smakowałam :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Carpaccio z buraków Kasi Klich
                  Przepis 66

                  Carpaccio z buraków Kasi Klich

                  Wytworna wersja pospolitego warzywa

                  Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                  Kopytka Piotra Kucharskiego

                  Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                  Włoska potrawa w polskim wydaniu

                  Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                  Orzechowy gangster z Bronxu

                  Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                  Harira by Joseph Seeletso
                  Przepis 61

                  Harira by Joseph Seeletso

                  Odrobina Afryki w twojej kuchni

                  Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                  Burgery z musztardą i boczkiem

                  W klimacie amerykańskiego baru

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                  Takie ciasto rozweseli każdego

                  Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                  Deser z mrożonych truskawek

                  Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                  tvnpix