zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Wykwintna tarta marchewkowa z boczkiem

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://gotowaniezpasja.plWykwintna tarta marchewkowa z boczkiem

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 0,6 kg marchewki
  • 200 g sera cheddar
  • 200 g boczku
  • 3 łyżki  śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 1  białko
  • 2 łyżki  zimnej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
0
2

Sposób przygotowania:

  • Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Na koniec wymieszać wszystkie składniki, (100 g masła, 200 g mąka pszenna, 1 żółtko, 2 łyżki zimnej wody, szczypta soli) wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 45 min.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową obciążone suchą fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Następnie zdjąć folię i dodać nadzienie.
  • Aby stworzyć nadzienie należy obrać marchewki i zagotować na półtwardo (ok. 3-4 min) w wodzie z dodatkiem soli i cukru; następnie ostudzić. Po ostudzeniu zetrzeć na tarce marchewkę oraz ser. Wymieszać z jajkami i śmietaną na jednolitą masę.
  • Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni, a następnie wymieszać z nadzieniem.
  • Gdy ciasto podpiecze się 15 minut w piekarniku, położyć na nie nadzienie i piec ok. 30-40 minut.
  • Podawać o razu, na ciepło.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Witam.Prosze podac wielkosc foremki.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      tvnpix