zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Wykwintna tarta marchewkowa z boczkiem

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://gotowaniezpasja.plWykwintna tarta marchewkowa z boczkiem

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 0,6 kg marchewki
  • 200 g sera cheddar
  • 200 g boczku
  • 3 łyżki  śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 1  białko
  • 2 łyżki  zimnej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
0
2

Sposób przygotowania:

  • Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Na koniec wymieszać wszystkie składniki, (100 g masła, 200 g mąka pszenna, 1 żółtko, 2 łyżki zimnej wody, szczypta soli) wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 45 min.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową obciążone suchą fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Następnie zdjąć folię i dodać nadzienie.
  • Aby stworzyć nadzienie należy obrać marchewki i zagotować na półtwardo (ok. 3-4 min) w wodzie z dodatkiem soli i cukru; następnie ostudzić. Po ostudzeniu zetrzeć na tarce marchewkę oraz ser. Wymieszać z jajkami i śmietaną na jednolitą masę.
  • Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni, a następnie wymieszać z nadzieniem.
  • Gdy ciasto podpiecze się 15 minut w piekarniku, położyć na nie nadzienie i piec ok. 30-40 minut.
  • Podawać o razu, na ciepło.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Witam.Prosze podac wielkosc foremki.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      tvnpix