zamknij

Wykwitna pascha

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z rodzynkami namoczonymi w koniaku
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSWykwitna pascha

Składniki

  • 1 i 1/2 kg dobrego wiejskiego twarogu
  • 250 g masła
  • 250 ml śmietany 36 %
  • 250 g cukru pudru
  • 7 żółtek
  • 3 łyżki koniaku
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 100 g rodzynek
  • 1 laska wanilii
0
2

Sposób przygotowania:


Rodzynki namocz w koniaku i odstaw. Wanilie rozetnij wzdłuż, wyjmij - zeskrob nożem ziarenka i włóż je do  śmietanki. Posiekaj skórkę pomarańczową i rodzynki, zmieszaj z płatkami waniliowymi.

Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, zmieszaj dokładnie ze śmietaną w plastikowej misce. Postaw miskę na garnku z powoli wrzącą wodą i mieszaj aż masa jajeczno-śmietanowa zgęstnieje. Po zdjęciu z garnka, dodaj masło i twaróg. Wmieszaj dokładnie w masę, dodaj bakalie, i płatki migdałowe, delikatnie wymieszaj.

Foremkę na paschę wyłóż folią lub materiałem, włóż masę serową, na wierzch połóż deseczkę obciążoną czymś ciężkim i włóż do lodówki, co najmniej na 10 godzin. Po wyjęciu z foremki obłóż paschę kandyzowaną skórką z cytryny.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

tvnpix