zamknij

Wykwitna pascha

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z rodzynkami namoczonymi w koniaku
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSWykwitna pascha

Składniki

  • 1 i 1/2 kg dobrego wiejskiego twarogu
  • 250 g masła
  • 250 ml śmietany 36 %
  • 250 g cukru pudru
  • 7 żółtek
  • 3 łyżki koniaku
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 100 g rodzynek
  • 1 laska wanilii
0
2

Sposób przygotowania:


Rodzynki namocz w koniaku i odstaw. Wanilie rozetnij wzdłuż, wyjmij - zeskrob nożem ziarenka i włóż je do  śmietanki. Posiekaj skórkę pomarańczową i rodzynki, zmieszaj z płatkami waniliowymi.

Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, zmieszaj dokładnie ze śmietaną w plastikowej misce. Postaw miskę na garnku z powoli wrzącą wodą i mieszaj aż masa jajeczno-śmietanowa zgęstnieje. Po zdjęciu z garnka, dodaj masło i twaróg. Wmieszaj dokładnie w masę, dodaj bakalie, i płatki migdałowe, delikatnie wymieszaj.

Foremkę na paschę wyłóż folią lub materiałem, włóż masę serową, na wierzch połóż deseczkę obciążoną czymś ciężkim i włóż do lodówki, co najmniej na 10 godzin. Po wyjęciu z foremki obłóż paschę kandyzowaną skórką z cytryny.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

tvnpix