zamknij

Wykwitna pascha

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z rodzynkami namoczonymi w koniaku
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: BBSWykwitna pascha

Składniki

  • 1 i 1/2 kg dobrego wiejskiego twarogu
  • 250 g masła
  • 250 ml śmietany 36 %
  • 250 g cukru pudru
  • 7 żółtek
  • 3 łyżki koniaku
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 100 g rodzynek
  • 1 laska wanilii
0
2

Sposób przygotowania:


Rodzynki namocz w koniaku i odstaw. Wanilie rozetnij wzdłuż, wyjmij - zeskrob nożem ziarenka i włóż je do  śmietanki. Posiekaj skórkę pomarańczową i rodzynki, zmieszaj z płatkami waniliowymi.

Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, zmieszaj dokładnie ze śmietaną w plastikowej misce. Postaw miskę na garnku z powoli wrzącą wodą i mieszaj aż masa jajeczno-śmietanowa zgęstnieje. Po zdjęciu z garnka, dodaj masło i twaróg. Wmieszaj dokładnie w masę, dodaj bakalie, i płatki migdałowe, delikatnie wymieszaj.

Foremkę na paschę wyłóż folią lub materiałem, włóż masę serową, na wierzch połóż deseczkę obciążoną czymś ciężkim i włóż do lodówki, co najmniej na 10 godzin. Po wyjęciu z foremki obłóż paschę kandyzowaną skórką z cytryny.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

tvnpix