zamknij

Wykwitna pascha

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z rodzynkami namoczonymi w koniaku
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSWykwitna pascha

Składniki

  • 1 i 1/2 kg dobrego wiejskiego twarogu
  • 250 g masła
  • 250 ml śmietany 36 %
  • 250 g cukru pudru
  • 7 żółtek
  • 3 łyżki koniaku
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 100 g rodzynek
  • 1 laska wanilii
0
2

Sposób przygotowania:


Rodzynki namocz w koniaku i odstaw. Wanilie rozetnij wzdłuż, wyjmij - zeskrob nożem ziarenka i włóż je do  śmietanki. Posiekaj skórkę pomarańczową i rodzynki, zmieszaj z płatkami waniliowymi.

Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, zmieszaj dokładnie ze śmietaną w plastikowej misce. Postaw miskę na garnku z powoli wrzącą wodą i mieszaj aż masa jajeczno-śmietanowa zgęstnieje. Po zdjęciu z garnka, dodaj masło i twaróg. Wmieszaj dokładnie w masę, dodaj bakalie, i płatki migdałowe, delikatnie wymieszaj.

Foremkę na paschę wyłóż folią lub materiałem, włóż masę serową, na wierzch połóż deseczkę obciążoną czymś ciężkim i włóż do lodówki, co najmniej na 10 godzin. Po wyjęciu z foremki obłóż paschę kandyzowaną skórką z cytryny.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

tvnpix