zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Wytrawna sałatka z truskawkami i szpinakiem

Przepis konkursowy

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | szpinak Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
okolicepalnika blox pl
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do Kulinarnego Blogu Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: okolicepalnika.blox.plWytrawna sałatka z truskawkami i szpinakiem

Składniki

  • niewielki pęczek szpinaku
  • 1 duża kulka mozarelli
  • 200 g makaronu penne
  • 2 łyżeczki masła Lurpak
  • 200 g truskawek
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • skórka z 1 limonki
0
3

Sposób przygotowania:

  • Dressing do sałatki przygotowujemy mieszając ocet balsamiczny z oliwą z oliwek i z 50 gramami zmiksowanych truskawek
  • Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji odstawiamy do schłodzenia
  • Makaron gotujemy al dente, a po odsączeniu przerzucamy go na patelnię na której rozpuszczamy masło
  • Dodajemy otartą skórkę z limonki i energicznie mieszamy
  • Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone w ósemki truskawki i szpinak (jeśli liście są duże, warto je delikatnie porozrywać na mniejsze kawałki)
  • Szybko mieszamy tak by szpinak się za bardzo nie sparzył
  • Przekładamy na talerze. Na każdą z porcji rozrywamy kawałki mozarelli
  • Polewamy dressingiem. Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

tvnpix