zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Wytrawna sałatka z truskawkami i szpinakiem

Przepis konkursowy

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | szpinak Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
okolicepalnika blox pl
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do Kulinarnego Blogu Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: okolicepalnika.blox.plWytrawna sałatka z truskawkami i szpinakiem

Składniki

  • niewielki pęczek szpinaku
  • 1 duża kulka mozarelli
  • 200 g makaronu penne
  • 2 łyżeczki masła Lurpak
  • 200 g truskawek
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • skórka z 1 limonki
0
3

Sposób przygotowania:

  • Dressing do sałatki przygotowujemy mieszając ocet balsamiczny z oliwą z oliwek i z 50 gramami zmiksowanych truskawek
  • Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji odstawiamy do schłodzenia
  • Makaron gotujemy al dente, a po odsączeniu przerzucamy go na patelnię na której rozpuszczamy masło
  • Dodajemy otartą skórkę z limonki i energicznie mieszamy
  • Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone w ósemki truskawki i szpinak (jeśli liście są duże, warto je delikatnie porozrywać na mniejsze kawałki)
  • Szybko mieszamy tak by szpinak się za bardzo nie sparzył
  • Przekładamy na talerze. Na każdą z porcji rozrywamy kawałki mozarelli
  • Polewamy dressingiem. Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

tvnpix