zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Wytrawna sałatka z truskawkami i szpinakiem

Przepis konkursowy

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | szpinak Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
okolicepalnika blox pl
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do Kulinarnego Blogu Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: okolicepalnika.blox.plWytrawna sałatka z truskawkami i szpinakiem

Składniki

  • niewielki pęczek szpinaku
  • 1 duża kulka mozarelli
  • 200 g makaronu penne
  • 2 łyżeczki masła Lurpak
  • 200 g truskawek
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • skórka z 1 limonki
0
3

Sposób przygotowania:

  • Dressing do sałatki przygotowujemy mieszając ocet balsamiczny z oliwą z oliwek i z 50 gramami zmiksowanych truskawek
  • Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji odstawiamy do schłodzenia
  • Makaron gotujemy al dente, a po odsączeniu przerzucamy go na patelnię na której rozpuszczamy masło
  • Dodajemy otartą skórkę z limonki i energicznie mieszamy
  • Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone w ósemki truskawki i szpinak (jeśli liście są duże, warto je delikatnie porozrywać na mniejsze kawałki)
  • Szybko mieszamy tak by szpinak się za bardzo nie sparzył
  • Przekładamy na talerze. Na każdą z porcji rozrywamy kawałki mozarelli
  • Polewamy dressingiem. Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

tvnpix