zamknij

Wytrawne ciasteczka kukurydziane

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Tandem  Dominika Hoppe i Tomasz Seidler
Autor przepisu:
W dowolnym kształcie
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: TandemWytrawne ciasteczka kukurydziane

Składniki

  • 100 g  mąki kukurydzianej
  • 100 g  mąki ryżowej
  • 150 g  zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1,5 łyżeczki  płatków chili
0
1

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 220 st C.
  • W tym czasie połącz razem wszystkie składniki i i zagnieć ciasto.
  • Uformuj ciasto w długi walec i pokrój na plastry o grubości około 1 cm
  • Możesz uzyć także foremek do nadania ciastkom ulubionego kształtu - wtedy rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i wycinaj kształty foremką (gdyby ciasto za bardzo się kleiło, możesz schłodzić je nieco w lodówce przez około 30 minut).
  • Gotowe krążki poukładaj na blasze wyłożonej pergaminem i piecz około 10 minut aż ciastka się zrumienią
  • Można podawać je w takiej formie - jako dodatek do sałaty, bądź zupy, albo przełożyć pastą ze zmiksowanych suszonych pomidorów, pesto, twarożkiem  etc.

Danie i przepis przygotował dla nas TANDEM, czyli Dominika Hoppe i Tomasz Seidler z Poznania. Prowadzą catering "Bułka z Masłem" oraz jednodniową Restaurację "Tu/Teraz" działającą w ramach Restaurant Day. Ich specjalnością jest kuchnia bezglutenowa.

Zobacz przepis na pesto według Tandemu.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

tvnpix