zamknij

Wytrawne ciasteczka kukurydziane

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Tandem  Dominika Hoppe i Tomasz Seidler
Autor przepisu:
W dowolnym kształcie
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: TandemWytrawne ciasteczka kukurydziane

Składniki

  • 100 g  mąki kukurydzianej
  • 100 g  mąki ryżowej
  • 150 g  zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1,5 łyżeczki  płatków chili
0
1

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 220 st C.
  • W tym czasie połącz razem wszystkie składniki i i zagnieć ciasto.
  • Uformuj ciasto w długi walec i pokrój na plastry o grubości około 1 cm
  • Możesz uzyć także foremek do nadania ciastkom ulubionego kształtu - wtedy rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i wycinaj kształty foremką (gdyby ciasto za bardzo się kleiło, możesz schłodzić je nieco w lodówce przez około 30 minut).
  • Gotowe krążki poukładaj na blasze wyłożonej pergaminem i piecz około 10 minut aż ciastka się zrumienią
  • Można podawać je w takiej formie - jako dodatek do sałaty, bądź zupy, albo przełożyć pastą ze zmiksowanych suszonych pomidorów, pesto, twarożkiem  etc.

Danie i przepis przygotował dla nas TANDEM, czyli Dominika Hoppe i Tomasz Seidler z Poznania. Prowadzą catering "Bułka z Masłem" oraz jednodniową Restaurację "Tu/Teraz" działającą w ramach Restaurant Day. Ich specjalnością jest kuchnia bezglutenowa.

Zobacz przepis na pesto według Tandemu.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix