zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Wytrawne ciastka z oliwkami i czarnym sezamem

Przepis konkursowy

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Autor: bistromama.plWytrawne ciastka z oliwkami i czarnym sezamem

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mleka
  • 175 g solonego masła Lurpak
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 30 g czarnego sezamu
  • 100 g czarnych oliwek
0
16

Sposób przygotowania:

  • Masło ucieramy z mlekiem i solą do białości.
  • Następnie dodajemy mąkę, czosnek niedźwiedzi, sezam i posiekane oliwki. Wyrabiamy gładkie ciasto, które dzielimy na 2 części i z każdej formujemy wałeczek o średnicy 4 cm. Zawijamy w folię i umieszczamy w zamrażalniku na 30 min.
  • Następnie wyjmujemy i kroimy w 5-6 mm plasterki.Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

dla mnie bomba! :D

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      bumelka

      Ja je jadłam i moje córki też je jadły i były pyszne!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          a próbowaliście ich?? - to najpierw spróbujcie!!
          Widać, że co niektórzy to sobie wzięli do serca Polską mentalność!!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              okropne, jak wy to możecie polecać !!! To nie polskie smaki :-)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  miało być wspomnienie wakacji a nie polskie smaki :)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Babka ziemniaczana Przepis 27117

                      Babka ziemniaczana

                      Podlaski specjał

                      Puszyste ego Przepis 14

                      Puszyste ego

                      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                      Przepis 22

                      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                      Klasyka na twoim stole

                      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 313

                      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                      Efektowne i proste danie

                      Chleb orzechowy Przepis 112

                      Chleb orzechowy

                      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                      Carpaccio z buraków Kasi Klich
                      Przepis 66

                      Carpaccio z buraków Kasi Klich

                      Wytworna wersja pospolitego warzywa

                      Tatar ze śledzia
                      Przepis 13

                      Tatar ze śledzia

                      Rybna poezja na kromce pumpernikla

                      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                      Deser z mrożonych truskawek

                      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                      tvnpix