zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Wytrawne muffinki z Castello serowym kremem i ciasteczkiem z sera Gouda

Przepis konkursowy

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
muffinkowy fetysh
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.muffinkowyfetysh.plWytrawne muffinki z Castello serowym kremem i ciasteczkiem z sera Gouda

Składniki

  • 100 g sera Castello
  • 60 g brązowego cukru
  • 150 ml oliwy
  • 1 jajko
  • 100 g orzeszków piniowych
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g mąki
  • 50 ml mleka
  • 200 g sera Gouda
  • 50 g miękkiego twarogowego serka
  • do smaku sól i pieprz (opcjonalnie)
0
5

Sposób przygotowania:

  • Ser Gouda zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Piekarnik nagrzać do 175'C, formę wypełnić papierkami do muffinek i odstawić na bok. Ze startego sera Gouda ułożyć na pergaminie serowe "ciasteczka" i zapiec je w piekarniku w międzyczasie przygotowania ciasta, powinno to trwać ok 5/7 minut, następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Ser Castello pokruszyć w misce, dodać oliwę, cukier i roztrzepane jajko, wszystko dokładnie połączyć ze sobą. W oddzielnym naczyniu wymieszać suche składniki z orzeszkami piniowymi i ziołami, dodać do mokrej masy i dokładnie połączyć.
  • Następnie dodać mleko, które je rozrzedzi. Papierki wypełnić do 3/4 wysokości i piec je ok 15 minut, dla pewności można nakłuć muffinkę na środku wykałaczką jeśli wyjdzie czysta muffinki są gotowe.
  • Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce, a w międzyczasie przygotować serek do dekoracji. Wymieszać twarogowy serek ze startą Goudą na gładką masę, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Udekorować muffinki serkiem a na wierzch wpiąć ciasteczko z serka.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wyglądają bosko :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      1
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      muffinkowy fetysh
      muffinkowy fetysh

      są niesamowite polecam wypróbować :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

          Włoska potrawa w polskim wydaniu

          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

          Krem z brokułów z łososiem

          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

          Sarna w wielkim mieście

          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          tvnpix