zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Wytrawne muffinki z Castello serowym kremem i ciasteczkiem z sera Gouda

Przepis konkursowy

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
muffinkowy fetysh
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.muffinkowyfetysh.plWytrawne muffinki z Castello serowym kremem i ciasteczkiem z sera Gouda

Składniki

  • 100 g sera Castello
  • 60 g brązowego cukru
  • 150 ml oliwy
  • 1 jajko
  • 100 g orzeszków piniowych
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g mąki
  • 50 ml mleka
  • 200 g sera Gouda
  • 50 g miękkiego twarogowego serka
  • do smaku sól i pieprz (opcjonalnie)
0
5

Sposób przygotowania:

  • Ser Gouda zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Piekarnik nagrzać do 175'C, formę wypełnić papierkami do muffinek i odstawić na bok. Ze startego sera Gouda ułożyć na pergaminie serowe "ciasteczka" i zapiec je w piekarniku w międzyczasie przygotowania ciasta, powinno to trwać ok 5/7 minut, następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Ser Castello pokruszyć w misce, dodać oliwę, cukier i roztrzepane jajko, wszystko dokładnie połączyć ze sobą. W oddzielnym naczyniu wymieszać suche składniki z orzeszkami piniowymi i ziołami, dodać do mokrej masy i dokładnie połączyć.
  • Następnie dodać mleko, które je rozrzedzi. Papierki wypełnić do 3/4 wysokości i piec je ok 15 minut, dla pewności można nakłuć muffinkę na środku wykałaczką jeśli wyjdzie czysta muffinki są gotowe.
  • Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce, a w międzyczasie przygotować serek do dekoracji. Wymieszać twarogowy serek ze startą Goudą na gładką masę, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Udekorować muffinki serkiem a na wierzch wpiąć ciasteczko z serka.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wyglądają bosko :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      1
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      muffinkowy fetysh
      muffinkowy fetysh

      są niesamowite polecam wypróbować :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

          Pizza godna królów

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          tvnpix