zamknij

Wytrawne pierogi leniwe

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z natką pietruszki i koperkiem
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/DDTVNWytrawne pierogi leniwe

Składniki

  • 400 g twarogu tłustego
  • 2 jajka
  • 240 g mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki żytniej razowej
  • 4 łyżki posiekanych ziół: koperek, natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  •  kwaśna śmietana do podania lub rozpuszczone masło
  • 5 łyżek bułki tartej
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Twaróg rozgnieć widelcem.
  • Dodaj żółtka i oba rodzaje mąki, ubitą pianę z białek, przyprawy i zioła, wymieszaj.
  • Ciasto wyłóż na stolnicę mocno posypaną mąką (ciasto będzie klejące).
  • Oprószonymi mąką rękami uformuj dwa wałki i lekko spłaszcz.
  • Nożem pokrój je na kawałki i gotuj w osolonej wodzie.
  • Podawaj z kwaśną śmietaną lub polane masłem.
  • Bułkę tarta przypraż na suchej patelni aż będzie złoto-brązowa i posyp pierogi po wierzchu.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor: Piotr Kucharski.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

tvnpix