zamknij

Wytrawny sernik z sera koziego z konfiturą z cebuli

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Smak tego deseru może cię zaskoczyć
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Wytrawny sernik z sera koziego z konfiturą z cebuli
Autor: Dzień Dobry TVN Przysmaki z serem kozim cz.2

Składniki

  •  konfitura:
  •  olej do smażenia
  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 goździki
  • 4 owoce jałowca
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 120 ml octu balsamicznego
  • 100 g konfitury z czarnej porzeczki
  •  spód:
  • 60 g krakersów
  • 2 łyżki ziaren maku
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 60 g masła
  •  masa serowa:
  • 400 g kremowego serka koziego
  • 200 g kremowego serka krowiego
  • 300 ml kremówki
  • 20 g żelatyny
0
0

Sposób przygotowania:

  • Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oleju aż będzie miękka.
  • W trakcie smażenia posól i dodaj posiekany czosnek.
  • Przyprawy zawiń w kawałek gazy i razem z octem i konfiturą dodaj do cebuli.
  • Gotuj na wolnym ogniu do osiągnięcia konsystencji konfitury. Odstaw do ostygnięcia.
  • Spód: krakersy miksuj z makiem i nasionami sezamu.
  • Mieszaj z rozpuszczonym masłem i włóż na spód małej tortownicy (ok. 16 cm).
  • Wstaw do lodówki.
  • Masa serowa: żelatynę namocz w zimnej wodzie.
  • Sery mieszaj ze sobą.
  • Śmietanę gotuj i dodaj do niej żelatynę.
  • Mieszaj aż się rozpuści.
  • Dodaj sery i mieszaj.
  • Masę wylej na krakersowy spód.
  • Odstaw do lodówki, aby stężało.
  • Podaj z konfiturą cebulową na wierzchu.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor przepisu: Piotr Kucharski.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix