zamknij

Wytrawny sernik z sera koziego z konfiturą z cebuli

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Smak tego deseru może cię zaskoczyć
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Wytrawny sernik z sera koziego z konfiturą z cebuli
Autor: Dzień Dobry TVN Przysmaki z serem kozim cz.2

Składniki

  •  konfitura:
  •  olej do smażenia
  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 goździki
  • 4 owoce jałowca
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 120 ml octu balsamicznego
  • 100 g konfitury z czarnej porzeczki
  •  spód:
  • 60 g krakersów
  • 2 łyżki ziaren maku
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 60 g masła
  •  masa serowa:
  • 400 g kremowego serka koziego
  • 200 g kremowego serka krowiego
  • 300 ml kremówki
  • 20 g żelatyny
0
0

Sposób przygotowania:

  • Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oleju aż będzie miękka.
  • W trakcie smażenia posól i dodaj posiekany czosnek.
  • Przyprawy zawiń w kawałek gazy i razem z octem i konfiturą dodaj do cebuli.
  • Gotuj na wolnym ogniu do osiągnięcia konsystencji konfitury. Odstaw do ostygnięcia.
  • Spód: krakersy miksuj z makiem i nasionami sezamu.
  • Mieszaj z rozpuszczonym masłem i włóż na spód małej tortownicy (ok. 16 cm).
  • Wstaw do lodówki.
  • Masa serowa: żelatynę namocz w zimnej wodzie.
  • Sery mieszaj ze sobą.
  • Śmietanę gotuj i dodaj do niej żelatynę.
  • Mieszaj aż się rozpuści.
  • Dodaj sery i mieszaj.
  • Masę wylej na krakersowy spód.
  • Odstaw do lodówki, aby stężało.
  • Podaj z konfiturą cebulową na wierzchu.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor przepisu: Piotr Kucharski.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix